вторник, 25 ноември 2008 г.

bonito with beans in tomato-onion sause ● Паламуд с боб в доматено-лучен сос

Обичате ли риба? Особено морска, нали? Ех, софиянци сме леееко зле в това отношение, защото когато сме на морето, прясно уловена риба няма, а когато дойде сезонът на рибата, лятото отдавна е станало спомен и вече сме обратно в офисите или където там си вадим прехраната.
Обаче ако премрежим леко очи, и отидем до някой добър рибарски щанд, бихме могли да си доставим наслада и за очите, и за небцето. Намират се незамразени доста видове, както черноморски, така и от други места. Сега ще ви разкажа за една рецепта, която си е баш за сезона, в нея няма нищо лятно, и под секрет - П. я донесе от една сбирка на рибарската дружинка!

Какво ви трябва:
1 голям паламуд - най-добре черноморски - поне 400г.
2 глави кромид лук
2-3 моркова
1 консерва нарязани домати
1 бурканче сушени домати
1 консерва сварен бял боб - вид по избор
девисил, дафинов лист, зехтин, сол.



Нарязвате едната глава лук на едро, другата на дребно. Нарязвате морковите на колелца, а сушените домати - в зависимост от размера - на резенчета. Смесвате всичко с доматената консерва. Почиствате рибата, полагате я да легне в тавата, а около нея насипвате смесените продукти, подправяте със сол, зелените подправки, поливате със зехтин. Ако имате желание, можете да направите няколко напречни разреза по рибата и да пъхнете вътре резенчета сушени домати. Слагате във фурната на около 220гр. за 20-25 мин. Малко преди края на печенето вадите от фурната, добавяте консервата зрял фасул и допичате за около 5-7 минути.
Може да се поднесе и с варени картофи за необичащите вкуса на боба, както вече се разбрахме :-)

2 коментара:

  1. Ciao! Arrivo qui dal blog di anice e cannella.
    LE tue riecette sono davvero belle, peccato non riesca a leggere il testo e debba godere solo delle fotografie!
    Passerò a trovarti ogni tanto.
    A presto
    Sere - cucinailoveyou.com

    ОтговорИзтриване
  2. Grazie Sere!
    Sara un piacere per me.
    Penso mettere i testi anche in inglese quanto prima sia possibile, magari sta bene.

    ОтговорИзтриване