неделя, 7 декември 2008 г.

La focaccia di Paoleta



Тази прекрасна рецепта намерих на страниците на блога на Паолета anice e cannella, която познавам виртуално от www.flickr.com. Тя е прекрасен кулинар и забележителен фотограф, и аз често посещавам нейните страници.

Какво ви трябва:
500 гр. брашно
9 грама прясна мая
12 грама картофено брашно (полуфабрикат за пюре)
18 грама свинска мас (можете да замените със зехтин)
10 гр зехтин
300/310 грама вода (в зависимост от брашно, тестото трябва да бъде меко като меката част на ухото)
10 грама сол
1/2 ч.л. малц - при липса се замества с мед, меласа, захар.

Замесват се на ръка всички съставки за няколко минути, за да смеси всичко и да няма бучки в тестото. Покрива се добре и се оставя да втаса, около 2 часа, може и 2 часа и 1 / 2.
Премесва се отново, оформят се две топки тесто, покрива се с влажна кърпа и втасва отново за 1 час. После тестото се оформя като се разтегля нежно с ръце, намазани със зехтин, и се слага в 2 тави от около 30x25 см, добре намазани.
Междувременно затоплете фурната на 250 ° статични.
Посолете отгоре, размачкайте още тестото с ръце, намазани със зехтин и нека почива още 30 минути.
Изпечете по една тава на веднъж докато фокачата стане златиста отгоре.
Добра идея е е тестото да втасва във фурната, затоплена до 50градуса и изгасена, да свети само лампата. Така времето за втасване се съкращава с около една трета.



Можете да се насладите на опияняваща хармония от вкусове, като гарнирате фокачата с прошуто, или сирене и домати; маслини, моцарела и рукола - вариантите зависят само от вашата фантазия и вкус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар