понеделник, 22 декември 2008 г.

Ciabattine rustiche ● Селски хлебчета




Тази рецепта е от същата съкровищница на велики идеи, www.gennarino.org и принадлежи на Мария от Кремона
с която не се е случвало да комуникирам директно, но заслужава едно голямо Благодаря, и съм сигурна, че всеки от вас, който опита тези хлебчета, ще е благодарен също.


200г. брашно манитоба
200г. брашно тип 00 (имат се пред вид италианските стандарти за брашно, от българските брашно за хляб, или каквото имате под ръка)
50г пшеничен грис – не задължително
150г. вода
110г. хладко мляко
50г. зехтин екстра върджин
20г. прясна мая или 7г. суха
1ч.л. сол
1ч.л. захар



Смесвате в купа захарта и зехтина с млякото и водата, добавяте натрошената мая, разбърквате добре и оставяте да престои 8-10 минутки. В това време пресявате брашното, добавяте солта, правите кладенче и изсипвате смесените течности. Започвате да месите, на ръка или с робот, докато се получи меко тесто и започне да се отделя от стените на купата.. Ако брашното ви се окаже доста влажно, може да се наложи да добавите още 50-60грама, колкото тестото да спре да лепне. Оставяте да втаса около половин час, в купата, покрито с кърпа. След като е изминало това време, слагате тестото върху дъска, наръсена с грис или брашно, премесвате отново и го разделяте на малки топчета. Имайте пред вид, че ще станат около два пъти и половина по-големи, аз деля тестото на две части, после всяка от тях още на две, и така до16 бр. общо. Разтегляте всяко топче на груб правоъгълник, слагате отгоре нарязани на дребно зелени маслини и навивате като кифличка. Овалвате в грис или брашно и слагате върху застлана с хартия за печене тава. Покривате с кърпа и слагате да втасват във фурната, която сте затоплили до 50°С и загасили, за време около два часа, или поне докато станат двойни на обем. След това вадите тавата от фурната, загрявате я до 210°С, връщате хлебчетата и печете около 20 минути, докато коричките им станат златисти.

понеделник, 8 декември 2008 г.

Сладкиш със сушени плодове и орехи



Този сладкиш носи в себе си всички прекрасни коледни аромати, без да е обременен с дългата предварителна подготвка, която изискват традиционните коледни десерти - меденки, щолен, панетоне. Ако не ви е стигнало времето да се подготвяте седмици преди празника, можете да спасите положението, като загубите само около час и половина.

По рецепта на Рийдърс Дайджест

Какво ви трябва:
200г. сушени плодове (в оригинал фурми, при мен заменени със сушени череши, кайсии и стафиди)
50г. масло
1 ч.л. сода бикарбонат
150г. кафява захар
2 яйца
300г. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1и1/2 ч.л. подправки за меденки - канела, карамфил, индийско орехче, (аз сложих кардамон, канела и индийско орехче)
1 щипка сол
120г. едро счукани орехи




Нарежете на дребно по-едрите плодове. Сложете 250мл вода да заври в малка тенджерка. Когато водата кипне, добавете нарязаните плодове, маслото и содата, разбъркайте докато маслото се разтопи и оставете да се охлади. Добавете и орехите.
Загрейте фурната до 180 градуса (160 с обдухване). Разбийте яйцата и захарта на пухкав крем. Добавете сместа с плодовете и орехите, разбъркайте. Пресейте отгоре брашното заедно с бакпулвера и подправките за меденки и размесете внимателно.
Изсипете тестото в силиконова или намазана и набрашнена форма – около 26см. Изпечете, докато сладкишът бухне и клечката излиза чиста – около час.
Става още по-ароматно, ако се залее още топъл с лимонова глазура, приготвена от 150г. пудра захар и 3с.л. лимонов сок.

неделя, 7 декември 2008 г.

La focaccia di Paoleta



Тази прекрасна рецепта намерих на страниците на блога на Паолета anice e cannella, която познавам виртуално от www.flickr.com. Тя е прекрасен кулинар и забележителен фотограф, и аз често посещавам нейните страници.

Какво ви трябва:
500 гр. брашно
9 грама прясна мая
12 грама картофено брашно (полуфабрикат за пюре)
18 грама свинска мас (можете да замените със зехтин)
10 гр зехтин
300/310 грама вода (в зависимост от брашно, тестото трябва да бъде меко като меката част на ухото)
10 грама сол
1/2 ч.л. малц - при липса се замества с мед, меласа, захар.

Замесват се на ръка всички съставки за няколко минути, за да смеси всичко и да няма бучки в тестото. Покрива се добре и се оставя да втаса, около 2 часа, може и 2 часа и 1 / 2.
Премесва се отново, оформят се две топки тесто, покрива се с влажна кърпа и втасва отново за 1 час. После тестото се оформя като се разтегля нежно с ръце, намазани със зехтин, и се слага в 2 тави от около 30x25 см, добре намазани.
Междувременно затоплете фурната на 250 ° статични.
Посолете отгоре, размачкайте още тестото с ръце, намазани със зехтин и нека почива още 30 минути.
Изпечете по една тава на веднъж докато фокачата стане златиста отгоре.
Добра идея е е тестото да втасва във фурната, затоплена до 50градуса и изгасена, да свети само лампата. Така времето за втасване се съкращава с около една трета.



Можете да се насладите на опияняваща хармония от вкусове, като гарнирате фокачата с прошуто, или сирене и домати; маслини, моцарела и рукола - вариантите зависят само от вашата фантазия и вкус.