понеделник, 12 януари 2009 г.

Acma with black olives and olive oil ● Ачма със зехтин и черни маслини



Ingredients

• 2½ cups flour
• 7 g instant yeast
• 1/2 cup lukewarm milk
• 1/2 cup lukewarm water
• 1/2 cup olive oil (or less, if you want it more dietetic)
• 1 teaspoon salt
• 1 tеaspoon sugar
• 100 gr. pitted black olives, cut

For the glaze

• 1 egg, lightly beaten
• nigella seeds

Directions

Mix the yeast with the warm water and milk in a bowl. Add the sugar and stir until yeast and sugar dissolve.
Sift the flour in a large bowl, add the salt, add the dissolved yeast with milk and water. Knead the dough, until cleans the bowl, than start adding slightly the olive oil (preserve some). Place the dough on an working table and finish kneading it working by hand until all the oil is absorbed and the dough becomes smooth and soft. Place it in a large bowl, cover it with a wrap and let it rest for about an hour.
Take a small sized ball from the dough and make it longer by rolling between your palms.Brush with olive oil and spread some cut olives. Roll it up and make a knot. Let it rest for another hour, or until it doubles its size.
Preheat the oven to 200°C. Lay a tray with baking paper and arrange the Acma on it. Brush with the beaten egg and sprinkle nigella seeds on top.
Bake for 10 minutes, then turn the heat down to180°C and bake 15 more minutes until the tops become golden brown.





400гр. (2½ чаши) брашно
125 ml (½ чаша) мляко
125 ml (½ чаша) вода
125 ml (½ чаша) зехтин (може да намалите малко количеството, ако се стремите към по-диетичен вариант)
½ пакетче суха мая (около 15г. прясна)
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
100г. нарязани черни маслини без костилки
1 яйце за намазване
чорек (нигела, черен сусам) за поръсване

Разтворете маята в чаша с топлото мляко и водата, прибавете лъжичка захар и изчакайте да шупне. Ако ползвате суха мая, можете директно да преминете към замесване на тестото. Пресейте брашното в купа (може да използвате кухненски робот), добавете солта, направете кладенче и изсипете млякото, водата и маята. Замесете тестото, докато почне да се отделя от стените на съда, и започнете да добавяте на тънка струйка зехтина (като отделите около две с.л. за намазване при навиването). Прехвърлете тестото на работния плот и довършете измесването на ръка. Месете, докато мазнината изцяло се поеме и тестото стане гладко. Покрийте с кърпа и оставете да втасва около един час.
Премесете отново, разделете на 12 парчета. Разточете или разтеглете всяко на груб правоъгълник, намажете с отделения зехтин, сложете от нарязаните маслини. Навийте на руло и осучете като възелче. Наредете всички възелчета на застлана с хартия тава и оставете да втасват отново за около час, или докато си удвоят обема. Междувременно загрейте фурната до 200°С, намажете ги с разбитото яйце и поръсете със семената чорек. Печете 10 минути, след което намалете температурата до 180°С и печете още около 15 минути, докато получат приятно зачервена коричка.

6 коментара: