петък, 9 януари 2009 г.

Кейк със стафиди и бадеми


3 яйца
1 чаша захар
1 ¼ чаша брашно
5 с.л. вода
4 с.л. олио (аз използвам олио от гроздови семки, но можете да сложите каквото ви харесва)
1 чаша стафиди и бадеми (орехи, лешници...)
½ пак. бакпулвер ( може и без него, но кейкът не става толкова въздушен)
3 с.л. какао

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Разбиват се първо белтъците, после в друг съд – жълтъците със захарта. По време на биенето към жълтъците се добавят водата и олиото. След тях се примесва пресятото брашно (с бакпулвера, ако ще слагате), и накрая се добавят разбитите белтъци. Объркват се стафидите и ядките, и сместа се излива в предварително намазана и набрашнена форма за печене, като се оставя около ¼ от нея. Оцветява се с какаото, и се изсипва в кръг върху бялата смес. Вземате малка лъжичка за чай, и с въртеливо движение размесвате бялата и кафявата смес, като внимавате да не докосвате дъното на формата, за да не се наруши брашненото покритие. Това действие произвежда засукани спирали във вътрешността на кейка, които ще видите, когато го нарежете.
Изпечете в предварително загрята до 180 С фурна, за около 25-30 минути, като проверите за готовност с дървена клечка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар