вторник, 13 януари 2009 г.

The unique chocolate cake ● Неповторим шоколадов кейк




Нарекох го неповторим, защото сложих вътре всички изостанали от коледа парченца от дядо коледовци, шоколади и шоколадови бисквитки, които намерих в шкафа - съчетание, което не би могло да се повтори, но разбира се, бихте могли да използвате класически готварски шоколад 55-59% какао,и резултатът няма да бъде по-лош, а просто ... повторим :-).


Какво ви трябва:

За една отваряща се кексова форма с дупка с диаметър 26см.
3 яйца
1 чаша захар
1 ¼ чаша брашно
5 с.л. прясно мляко
4 с.л. орехово олио (можете да го замените с каквото ви харесва)
½ пак. бакпулвер
4-5 с.л. какао
½ чаша (може и повече) нарязан шоколад (може да използвате останки от различни шоколади)

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Разбиват се първо белтъците със солта, после в друг съд – жълтъците със захарта. По време на биенето към жълтъците се добавят млякото и олиото. След тях се добавят разбитите белтъци, и накрая се примесва пресятото брашно с бакпулвера. Обърква се и какаото, и нарязания шоколад и сместа се излива в предварително намазана и набрашнена форма за печене.
Изпечете в предварително загрята до 180° С фурна, за около 25-30 минути, като проверите за готовност с дървена клечка.
Разбира се, може да се изпече и в дълга правоъгълна форма или пък в индивидуални форми за мъфини или за малки кексчета.
Когато изстине напълно, можете да го посипете с пудра захар.



I called this cake unique because I’ve used for it the leftovers from the Christmas chocolates and Santas my daughter had received as presents and hadn’t ate :)- it’s a unique combination that hardly could be remade. Of course you can use straight kitchen chocolate 55-59% cocoa, the result wouldn’t be bad, only....not unique :-).

What you need:

3 large eggs, separated
1 cup sugar
1 ½ cup sifted all purpose flour
5 tablespoons milk
4 tablespoons nut oil
½ teaspoon baking powder
¼ teaspoon salt
4-5 tablespoons unsweetened cocoa
½ cup chopped chocolate (you may use some leftovers too)

Preheat the oven to180°C. Butter and dust with flour a pan with 26sm diameter or use some individual muffin forms. Sift together the flour and baking powder.

Whip the egg whites and salt on medium speed until the whites are shiny and form stiff peaks.
Wisk the egg yolks with the sugar until creamy and white. While wisking add the milk and oil. Fold in the egg wihtes. Gently fold in the flour mixture, the cocoa and the chopped chocolate. Pour the batter into the pan.
Bake for about 25-30 minutes, until the cake rises and a toothpick inserted into the center comes out clean.
When completely cooled, you can sift powdered sugar on top.


2 коментара:

  1. izglezhda strazhno vkusno!!! osobeno za pochitatel na sladkoto i shokolada ta dori i ostatutzi ot "diado koledovtzi". 6t4 se probvam da go napravia.

    ОтговорИзтриване
  2. ще се радвам да споделиш резултата, ако решиш да го пробваш.

    ОтговорИзтриване