събота, 17 януари 2009 г.

Pide ● Пиде



What you need

2 ½ cups all-purpose flour
½ cup lukewarm water
½ cup lukewarm milk
1tsp (6-7g) dried yeast
1 tsp caster sugar
1 tsp salt
2 tbsp extra virgine olive oil
Plain flour, to dust
1 egg, slightly whisked
2tsp nigela seeds

Mix the yeast, the sugar and the milk and water in a bowl. Stir to dissolve the dry ingredients and set aside in a warm place for 15 - 20 minutes .
Sift the flour and salt into a large bowl. Make a well in the center and add the dissolved yeast-milk mixture. Gradually work in the flour until a soft dough is formed. Transfer to a floured work surface and knead for about 10 minutes or until smooth and elastic. (You can use an electric mixer with a dough hook to knead the dough .)
Grease the dough with the olive oil and put it in a greased bowl, cover with a cloth and let it rise in a warm place for at least an hour.
Turn the dough onto a lightly floured surface and knead it again. Divide into 2 equal portions and shape each in a round form. Place on 2 non-stick baking trays and press with fingers to indent surface and place in a warm place to prove for onother hour, or until dough has risen 1-2cm.
Preheat oven to 220°C. Brush with egg and sprinkle with nigela seeds.
Bake in preheated oven for 5 minutes, then turn the temperature down to 180°C or until pide is golden brown. Remove from oven and place on a wire rack to cool.



Какво ви трябва:

2 ½ чаши (около450 гр) обикновено брашно
½ чаша хладка вода
½ чаша прясно мляко
1 ч.л. суха мая (половината от 11г. пакетче)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
допълнително брашно за доомесване
1 яйце, леко разбито, за намазване
1 ч.л. семена от нигела (черен сусам) за поръсване

Разтворете маята и захарта във водата и млякото в отделен съд, разбъркайте, докато се разтвори и оставете да преседи около 15 минути.
Пресейте брашното и солта в голяма купа . Направете кладенче в центъра и добавете смесената с водата и млякото мая. Използвайте дървена лъжица, за да разбърквате, докато съставките се смесят, а след това замесете тестото на ръка. Прехвърлете го на набрашнена повърхност и месете, докато стане гладко и еластично. Намажете топката тесто със зехтин и я прехвърлете в намазана със зехтин купа, оставете да втасва, докато си удвои обема.
Загрейте фурната до 220°C. Премесете отново тестото, разделете го на две части, оформете на кръгли плоски питки и ги сложете в леко намазани кръгли тави. Притиснете с ръце тестото и оставете да втасва отново. От време на време го разтегляйте, за да запълни изцяло формите, но да остане на тънка питка. Когато тестото изпълни тавите, направете отгоре шарки с нож или с кръгло ножче за рязане на паста, намажете с яйцето и поръсете със семената. Изпечете за 5 минути на висока температура, после намалете до 180°C и печете още около 15-20 миняти, докато коричката стане златисто кафява. Извадете от фурната и оставете да се охлади върху решетка.

5 коментара:

  1. аз само ще кажа... прелест!
    пиде определено е сред най-любимите ми хлябове
    и съм сигурна, че домашният вариант ще е едно малко изкушение.

    а що се отнася до блога : БРАВО!

    ОтговорИзтриване
  2. Your pide looks wonderful! I love that bread!

    Cheers,

    Rosa

    ОтговорИзтриване