понеделник, 9 февруари 2009 г.

Brownies ● Браунис




For the pastry:
1 cup all purpose flour
½ cup brown sugar - demerara or muscovado
3 large eggs
3 tbs cocoa
1cup ground nuts - walnuts or hazelnuts ...
1ts baking powder
½ ts salt
1 flask vanilla extract - approx. 1 ts
100g. chocolate - min 55% cocoa
125g. butter

Topping:
100g. chocolate - min 55% cocoa
½ cup heavy cream

Note: You can use even bitter chocolate, but if so, you are supposed to increase the sugar a little bit.


Melt the chocolate with the butter over a water bath, and set aside.
Preheat the oven to 180°С.
In a separate bowl whisk the eggs with the sugar and vanilla extract until white and fluffy. Add gently the chocolate mixture and stir well. Sift on top the flour, mixed with the cocoa, salt, baking powder and fold in carefully. If you want to put nuts, now is the time to add them and stir. Pour the batter into a spring form 26sm diameter or 18x28sm rectangle, laid with baking sheet and bake for approx. 25 min until the cake rises and a toothpick inserted into the center comes out clean. Let it cool completely on a wire rack before removing it from the form.
Meanwhile melt the chocolate for the topping, add the cream and stir well. When the brownie is completely cool, pour over the melted chocolate and cut with a sharp knife to square or triangular shapes.




За тестото:
1 ч.ч. брашно
½ ч.ч. кафява захар - мусковадо или демерара
3 яйца
3 с.л. натурално какао
1ч.ч. едро смлени ядки – орехи или лешници...
1пак. бакпулвер
½ к.л. сол
1 ванилия
100г. готварски шоколад – мин. 55% какао
125г. масло

За заливката:
100г. готварски шоколад
½ ч.ч. сметана мин. 30% масленост


На водна баня разтапяте шоколада, начупен на парченца, заедно с маслото, и го оставяте да се охлади.
В друг съд се разбиват яйцата със захарта до получаване на пухкав крем. Добавя се внимателно охладената шоколадово-маслена смес и се разбърква до хомогенизиране. Пресявате отгоре брашното, разбъркано с какаото, солта, бакпулвера и ванилията и внимателно разбърквате. Ако ще слагате ядки, сега е моментът да ги добавите, разбъркайте внимателно отново. Изсипете сместа в тавичка, застлана с хартия за печене, с размери около 20х30см или в кръгла форма с диаметър 26 см.
Изпечете в предварително загрята до 180°С фурна за около 25 минути, като проверявате с клечка за готовност. Оставете да се охлади напълно върху решетка и чак тогава извадете от формата.
През това време пригответе глазурата, като разтопите на водна баня другите 100г. шоколад, добавете сметаната и разбъркайте до хомогенизиране. Залейте изстиналия сладкиш и го нарежете с остър нож на квадратни или триъгълни форми.



21 коментара:

  1. Страхотни неща правиш,и като рецепти,и като оформление.Възхищавам ти се!

    ОтговорИзтриване
  2. Oh my I don't understand a WORD but that looks DEAD amazing!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Eunice, if you scroll down the page you'll find the English version :-)

    teilor, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Looks moist & so rich & I don't even like chocolate cake!!
    ~ingrid

    ОтговорИзтриване
  5. Not sure how much vanilla constitutes a flask, but most brownie recipes call for no more than 1 or 2 tsp. And presumably the chocolate for the topping is bittersweet or semisweet? Pls clarify.

    They look great!

    ОтговорИзтриване
  6. sasha, a flask is approx. 1tsp. The chocolate for the topping I've used is the same as that in the pastry, 55% cocoa, but you can use darker if you like, only you'll have to increase slightly the amount of sugar. I'll correct the recipe right now.

    ОтговорИзтриване
  7. Lois, mi sono innamorata dei tuoi brownies, ma non riesco a capire la ricetta tradotta in italiano, puoi aiutarmi?
    Grazie!! :))

    ОтговорИзтриване
  8. Ciao, Paoleta, proverei a tradurre, ma non sono molto sicura nel risultato. Manderò la traduzione come un messaggio personale su Flickr, OK? E il Google Translate non ti piace? :-)Hahahaha

    ОтговорИзтриване
  9. Lois, sono riuscita a fare la traduzione, prima mi dava errori in alcune parole. Faccio presto i brownies, spero che siano belli come i tuoi. Grazie!! :)

    ОтговорИзтриване
  10. salted lemons, haha! what a great blog name!

    my god. your photography. it is stunning. i stare at thousands upon thousands of food photos, but yours, ahk! a whole different angle from everyone else, from the french pastry photographers (not that i dont love them, i do) but wow this cake is beautiful, and i cannot get over that photo you have with the fish and the skinny fish laying over them. ahhhh if only someday i will take a photo like that!

    i am going to link you so that i can kind my way back :)

    ОтговорИзтриване
  11. Thank you so much, Mallory! Coming from a person like you this means a lot to me. You are doing a wonderful job yourself - writing and photographing as well. Your own blogs look great, all of them.

    ОтговорИзтриване
  12. The chocolate brownie looks absolutely ravishing :) Hot brownies with melting chocolate and a scoop of vanilla ice cream make a killing combination for a summer dessert. Almost heaven is on plate. Just have to take a bite.

    ОтговорИзтриване
  13. Lois, браунито е невероятно!Вчера го направих и сега съм тук да ти благодаря за чудесната рецепта!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Чаените чаши от колко милилитра са?

    ОтговорИзтриване
  15. sisku: 1cup=250ml - това е стандартна мярка в Канада, Америка, Австралия - там, където не се използва метричната, а англо-саксонската система и е много досадно, нали?
    1с.л. = 15мл
    1ч.л. = 5мл

    ОтговорИзтриване
  16. Да, винаги се чудя кои точно чаши се има на предвид. Вчера го направих с по-малките. На мен лично ми хареса. Съпругът ми каза, че не му е достатъчно сладко. А самият сладкиш стана по ронлив. Предполагам че това е заради сгрешените мерки и една идея по препеченото, което направих.
    Поздравления за рецептите, които ни предлагаш.

    ОтговорИзтриване