неделя, 7 юни 2009 г.

Lasagnе bolognese ● Лазаня болонезе



On the edge of the summer heat and only a moment before becoming unbearable hot, to use the oven, and in an attempt to return part of the wonderful time I had in Tuscany, I decided to prepare this classic Italian recipe - lasagne boloneze.

For the lasagna there are as many recipes as many kitchens there are in Bologna, but I will not argue that this was the most original version. I will tell you how I prepare it, and the result is usually eatable :-)

What you need:
For the sauce bologneze
3 tbs of olive oil
2 cloves garlic
1 onion
2 carrots
500g of minced beef
1 bunch green onion
2 tomatoes
500g of tomato puree
150ml of white wine
1 ts of sugar
1ts of salt
black pepper, oregano, basil, laurel leaves

For the sauce bechamel
40ml of olive oil
1tbs of butter
3-4 tbs of flour
1l of milk
2 yolks
salt
nutmeg

1 box of lasagna pastry
shredded parmiggiano

Start by preparing the sauce bologneze - Heat the olive oil in a deep frying pan, add crushed unpeeled garlic cloves. After a minute remove the garlic, and put in the cut onions and shredded carrot. When braised, add the minced meat, stir well and cook until almost cone. Draw in the wine, and wait for it to evaporate. Then add the sliced tomatoes, tomato puree and spices. Cook for about 5-8 minutes - there’s no need to be too tick.

Prepare the bechamel souse - heat butter and olive oil in a deep pot, add the flour and when it is golden, pull off the fire and begin adding the milk, stirring. Return to fire, cook for 2-3 minutes, and add the yolks. If you do it too thick, or it seems insuficient, you can add a glass of water, the experience taught me that it’s OK.

Now ... in a deep vessel, possibly a proper form which would contain at least three lasagna sheets next to each other, start with a scoop or two of sauce bechamel. Lay one line of lasagna sheets, put a few spoonfuls of sauce bologneze, scatter with shredded parmiggiano, and again draw with bechamel. Repeat until all the products are finished, cover with bechamel. Bake in preheated to 220◦C oven for about 25-30 minutes. Dust on top with some more shredded parmiggiano.
Allow the lasagna to cool slightly, about 6-8 minutes and serve it hot, accompanied by fresh green salad.



На ръба на летните жеги, само миг преди да стане непоносимо горещо, за да се включва фурната, и в опит да върна част от прекрасните преживявания в Тоскана, реших да приготвя една класическа италианска рецепта – лазаня болонезе.

За лазаня има толкова много рецепти, колкото може би кухни има в Болоня, но аз няма да твърдя, че представям най-най-оригиналната версия. Ще ви разкажа как я приготвям аз, и резултата обикновено се изяжда :-)

Какво ви трябва:
За соса болонезе
3 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1 глава лук
2 моркова
500г. телешка кайма
1 връзка зелен лук
2 домата
500г доматено пюре
150мл бяло вино
1 ч.л. захар
1ч.л. сол
черен пипер на зърна
риган, босилек, дафинов лист

За соса бешамел
40мл зехтин
1с.л. масло
3-4 с.л. брашно
1л прясно мляко
2 жълтъка
сол
мускатово орехче

1 кутия кори за лазаня
настърган пармезан

Започнете с приготвянето на соса болонезе – загрейте зехтина в дълбок тиган, добавете смачканите и необелени скилидки чесън. След минута ги извадете и сложете в тигана дребно нарязания лук и настъргания морков. Когато се запържат, добавете каймата, разбъркайте добре и гответе до полуготовност. Налейте виното, изчакайте да се изпари. След това добавете нарязаните домати, доматеното пюре, и подправките. Не е нужно да се сгъстява прекалено.
Сега може да се захванете с приготвянето на бешамела – загрейте маслото и зехтина в дълбок съд, добавете брашното, и когато стане златисто, дръпнете от огъня и започнете да наливате млякото на тънка струйка, като не преставате да разбивате. Върнете на огъня, изчакайте да започне да се сгъстява, и добавете жълтъците. Ако ви се стори твърде гъст, или пък твърде малко, можете да добавите чаша вода, опитът ме научи, че не се отразява зле.

Сега...започваме подреждането. В дълбок съд, по възможност с правилна форма, която да побира поне три листа лазаня един до друг, започнете като налеете един-два черпака от соса бешамел. Наредете един ред кори, сложете няколко лъжици от соса болонезе, наръсете с настърган пармезан, и пак налейте бешамел. Повтаряйте така, докато изчерпате всичко, на края трябва да завършите с кори, покрити с бешамел. Притиснете леко, за да потънат, и изпечете в загрята на 220◦С фурна за около 25-30 минути. Преди финала наръсете отгоре с още малко настърган пармезан.
Оставете лазанята да изстине леко, около 6-8 минути, и поднесете топла, придружена от свежа зелена салата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар