вторник, 7 юли 2009 г.

Tarator (Bulgarian Cold Summer Soup) ● Таратор




Due to the nature of the season and natural for the summer heats, I continue with some summer recipes, typical for Bulgaria.
For many foreign tourists who are visiting the country tarator is a big test for them in the Bulgarian culinary. There’s no hesitation – one or falls in love, or hate it. Of course, for beginners it can be made a compromise by not adding the garlic.

What you need for a classic tarator:

Fresh cucumbers
Yogurt
Dill
Garlic
Walnuts
Salt
Olive Oil

Cut the cucumbers on small cubes, mix them with the yogurt. Peel garlic and smash it with some salt, cut dill, clean walnuts and sprinkle on top of the tarator. Add some salt and oil. Serve well chilled and if you want, you could add some ice cubes to fight the heat.




Поради същността на сезона, и естествените за него жеги, продължавам с летните рецепти, типични за България.
За много от чуждестранните туристи, посещаващи страната, тараторът е едно от големите изпитания в българската кулинария. При него средно положение няма – или го намразваш, или се влюбваш. Разбира се, за начинаещи може да се направи компромис, като се спести чесъна.

Какво ви трябва за един класически таратор:

Свежи краставици, аз предпочитам сортът Гергана, но всеки един ще свърши работа, да не са корнишони все пак

Кисело мляко
Копър
Чесън
Орехи
Сол
Зехтин

Нарязвате краставиците на ситни кубчета, обърквате ги с киселото мляко. Обелвате чесъна, стривате го с малко сол, нарязвате копъра, почиствате орехите, и посипвате върху таратора. Добавяте малко сол и малко зехтин. Сервирате добре охладен, може и с кубчета лед, за да преборите жегата.


7 коментара:

  1. Здравей Лоис,

    много лека и елегантна. Комплимент.
    Представянето е отлична.

    Поздрави Jacktel

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Jacktel.
    Трогна ме вниманието ти да ми пишеш на български :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Well, I've never tasted it but it sure sounds and looks good enough to try!

    ОтговорИзтриване
  4. Още награди за теб!
    Чакам да си ги вземеш...
    Весел ден!
    Краси

    ОтговорИзтриване
  5. Луиза, от твоите фотографии всичко изглежда перфектно! Дори един таратор изглежда като гурме :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Още награди...!
    ЧАкам те...
    Поздрави,Краси

    ОтговорИзтриване