неделя, 9 август 2009 г.

Tabule • Табуле



Isn’t it strange how kitchens of very different countries meet around the Mediterranean. Different in their faith, spirit and lifestyle the Turkish, Greek, Italian, Arabic and French cuisine minify the gap between themselves along the shores of Mare Nostrum. Fish, olives, tomatoes, olive oil, cheese: all these gifts of the earth, combine in different variations for pampering our palate. Each of these regional cuisines have repeated prescriptions, but there are also typical dishes, unknown elsewhere. One such recipe is this salad, called Tabule.
I tried Tabule for first time in Cyprus, many years from now. I admit, I was intrigued, but not particularly impressed. I do not know whether their version was not that good, or Tabule is one of those good things that you just have to get used to. Since then I’ve tried different versions and I can say that Tabule had become one of my favorite salads. Whether due to its Mediterranean flavor, or something else, I will leave you to decide.

What do you need for preparing the Tabule, as the quantities and proportions are subject to personal preference, do not feel bound by any instructions and hopefully you will find your version of Tabule.

Tomatoes
Cucumber - optional
Parsley – 1 large bunch
Bulgur – approx. 1 coffee cup
Olive oil
Lemon juice
Salt

Prepare the bulgur according to the package directions, allow it to cool and then put it in a large bowl. Cut the tomatoes in small dice, do the same with a small cucumber, chop the parsley, and add them to the bulgur. Pour some good quality olive oil, sprinkle with freshly ground sea salt and season with a little lemon juice. Connoisseurs say that it fits very well with a chilled glass of Ouzo :-).



Странно как кухните на на пръв поглед много различни страни се срещат около Средиземноморието. Различни по вяра, по дух и по начин на живот турската, гръцката, италианската, арабската и френската кухня стопяват различията помежду си покрай бреговете на Маре Нострум. Рибата, маслините, доматите, зехтина, сиренето – все дарове на земята, се съчетават в най-различни изкусителни комбинации, за да поглезят небцето ни. Във всяка една от тези регионални кухни има повтарящи се рецепти, но съществуват и типични, не срещащи се другаде ястия. Една такава рецепта е тази за салата Табуле.
За първи път опитах Табуле в Кипър, преди доста години. Признавам, бях заинтригувана, но не и особено впечатлена. Не зная дали тяхната версия не беше добра, или Табуле е от онези хубави неща, с които просто трябва да свикнеш. Оттогава съм опитвала различни варианти, и мога да кажа, че Табуле стана една от любимите ми салати. Дали се дължи на средиземноморския й привкус, или на нещо друго, ще оставя на вас да решите.

Какво ви трябва, като количествата и пропорциите са предмет на лични предпочитания, не се чувствайте обвързани с никакви предписания, и току-виж, сте открили своята версия на Табуле.

Домати
Краставица
Магданоз
Булгур
Зехтин
Лимон
Сол

Пригответе булгура според указанията на опаковката, оставете го да се охлади и го изсипете в голяма купа. Нарежете доматите на дребни кубчета, краставицата на ситно, магданоза, и ги прибавете към булгура. Залейте със струйка качествен зехтин, поръсете с прясно смляна морска сол, и подправете с малко лимонов сок. Познавачите твърдят, че много добре й подхожда чаша изстудено узо :-).

2 коментара:

  1. Приготвих тази вечер Табуле- наистина стана страхотно. Гарнирахме го с узо :).
    Благодаря за рецептата :).

    ОтговорИзтриване
  2. еее, радвам се много. благодаря и аз.

    ОтговорИзтриване