вторник, 6 октомври 2009 г.

Finocchio Quiche • Киш с финокио



What you need for a 20-22 centimeters Quiche.
Butter dough:
200g. flour, 80-100g. butter, 1 egg, 15-20ml water, pinch of salt.
For stuffing:
1 fennel, cut into slices
For covering:
2 eggs, 1 glass of fresh cream, shredded nutmeg, ground white pepper. Some shredded parmiggiano if desired.

Sift flour into a bowl, cut on top the butter into small pieces, add egg, salt. Knead together, add water if necessary and make a ball of dough, wrap it in foil and put it in the refrigerator for at least half an hour.

During this time, prepare filling products – Wash and dry the fennel, and slice it.

Beat the eggs lightly, add cream, stir until blended, add spices.

Roll the dough, cover the form (previously oiled), pinch well to the bottom and walls, cut out the excess pastry. Cover with aluminum foil or baking paper and fill the top with beans, which will serve as a pressure and will not allow the dough to puff.). Bake the dough into oven preheated to 200°C for ca. 10-12min.

Arrange on top sliced fennel, and pour prepared egg-milk topping. Add some shredded parmiggiano if you want.
Return to oven and roast for another about 15 minutes or until is inflated and acquire a pleasant golden color. Allow to cool for 5 minutes into the spent oven and open oven door.
Serve warm, as a starter, or as a main dish, accompanied by some fresh salad.





Какво ви трябва за един киш с диаметър 20-22см.
За масленото тесто:
200г.брашно, 80-100г.масло, 1 яйце, 15-20мл вода, щипка сол.
За плънката:
1 средно голям фенел
За заливката:
2 яйца, 1 чаша пълномаслена течна сметана, настъргано индийско орехче, смлян бял пипер.

Пресейте брашното в купа, нарежете отгоре маслото на малки парченца, добавете яйцето, солта. Замесете набързо, ако е необходимо добавете водата, оформете на топка тестото, завийте го във фолио, и го сложете в хладилника за поне 1/2час.

През това време подгответе продуктите за пълнежа – измийте и подсушете финокиото, нарежете на полумесеци.
Разбийте леко яйцата, добавете сметаната, разбъркайте до смесване, добавете подправките.

Разточете тестото, покрийте формата (намазана преди това), притиснете добре към дъното и стените, изрежете излишното. Покрийте с алуминиево фолио или хартия за печене и напълнете отгоре със зърна боб, които ще послужат за притискане на тестото и няма да му позволят да се надуе. (Вероятно се досещате, че този боб вече не става за готвене, можете да го запазите за други печива.) Изпечете тестото до полуготовност на предварително загрята до 200°С фурна за ок. 10-12мин.

Подредете в кръг полумесеците финокио и залейте с приготвената яйчно-млечна заливка.
Върнете във фурната и печете още около 15 минути, или докато кишът се надуе и придобие приятен златист цвят. Оставете да изстине 5 минути в загасената фурна и с отворена вратичка, за да не спадне рязко при изваждане. Сервирайте топъл, като предястие, или като основно със свежа салата.

5 коментара:

  1. Много ароматен киш.Отдавна не бяхме чели нови рецепти.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. I'm always on the lookout for more recipes that use fennel. Great looking quiche!

    ОтговорИзтриване
  3. This is such a gorgeous dish. I would be honored if you would submit the recipe to our December's BATTLE FENNEL and participate in the fun!

    Please click here for more details: http://tiny.cc/ySuy6

    I love your blog by the way :) What fantastic recipes and photos. I added it to my reader.

    ОтговорИзтриване