събота, 31 октомври 2009 г.

Pumpkin Phyllo Rolls for All Saints' Day • Банички с тиква за Вси Светии

During the week before Halloween many pumpkins find its very end in one way or another ... whether as a pie, whether as a cake, whether as a flashlight ... this is the season. Whom to ask will tell you a recipe for a desert with a pumpkin. Nothing new under the sun. Well ... what ever, what could stop us trying newer and newer versions? All we can lose is make people around us discovered that they actually love pumpkin, lol.

So here is the today's recipe for pumpkin rolls:
One package of thick phyllo dough (home made type) if you feel keen, roll your own pastry, but something .... makes me doubt ...
Approx. 1 kg pumpkin, cleaned
100 gr. butter
100 gr. sugar
100 gr. walnuts, chopped
4-5 tsp biscuit crumbs, or crushed cornflakes
½ tsp cinnamon
You can add some raisins, if you like

Cut the pumpkin in chunks, put it in a deep container with a lid, sprinkle with ⅔ of the sugar, put half of the butter and leave to cook on low heat until soft. If there results a lot of liquid, leave uncovered for some time to evaporate the excessive moisture. When ready, smash with a fork or a device for mashed potatoes, add chopped nuts, biscuit crumbs or cornflakes, raisins, if you put some, and sprinkle with cinnamon. Stir well and allow to cool slightly. Cut the phyllo sheets of rectangular strips, add pumpkin puree all over and turn as a roll. Arrange in a baking dish, pour on top with the remaining melted butter and cover with the remaining sugar. Bake in preheated to 200ºC oven until the pastry becomes reddish. Once cool, you can sprinkle with powdered sugar.



През седмицата преди Хелоуин много тикви намират своя край по един или друг начин...Дали като баница, дали като сладкиш, дали като фенер...Сезонът е такъв. Когото и да попиташ, ще ти каже рецепта за тиквеник. Нищо ново под слънцето. Ами... и така да е, какво ни пречи да опитваме нови и нови варианти, не само че нищо няма да загубим, ами току-виж и хората около нас открили, че всъщност обичат тиква, хахах.

И така, днешната рецепта за тиквени ролца, моля, моля, да не се бърка с «прост» тиквеник, :-)

Един пакет от плътните кори за баница (тип домашно разточени), ако пък ви се точи, разточете си сами корите, ама....нещо ме кара да се съмнявам...
Около килограм тиква, почистена от кората и семките.
100г. масло
100г. захар
100г орехи, нарязани
4-5 с.л. трохи от бисквити, или пък натрошен корнфлейкс
1 к. л. канела
Можете да добавите и стафиди, ако искате, но може и да забравите

Нарежете тиквата на едри парчета, сложете я в дълбок съд с капак, поръсете със 2/3 от захарта, сложете половината масло и оставете да се задуши на слаб огън, докато омекне. Ако се отдели много течност, оставете без капак за известно време, за да се изпари излишната влага. Когато е готова, намачкайте я с вилица или с уред за картофено пюре, добавете нарязаните орехи, бисквитената галета или корнфлейкс, стафидите, ако ще слагате, и поръсете с канела. Разбъркайте добре и оставете да се охлади леко. Нарежете корите на правоъгълни ленти, нанесете от тиквеното пюре и завийте на руло. Наредете ги в тавичка, отгоре ги залейте с останалото разтопено масло, и посипете с останалата захар. Изпечете в загрята до 200ºС фурна, докато корите се зачервят. След като изстинат, можете да поръсите с пудра захар.

5 коментара:

  1. Мммм...как вкусно изглеждат!Иде ми да си направя и аз.Чудесно предложение!Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Правилно се съмняваш за разточването,а иначе не е в никакъв случай"прост "тиквеник.Идеята е много добра.Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Lovely recipe for the rest of us in countries that don't celebrate Halloween. I am a bit tired of all the Halloween posts to be honest.

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен блог! Попаднах тук съвсем случайно, но съм много впечатлена от рецептите и снимките! Поздрави и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  5. благодаря за високите оценки на всички!
    Wizzi, thank you so much.

    ОтговорИзтриване