неделя, 22 ноември 2009 г.

Пияни монахини - смешно, но така се казва :-)




Това е един сладкиш от тетрадките на майка ми, тоест от преди поне 20 години. За него съществуват доста рецепти с малки разлики по между си. Това е технологията, по която го приготвяме у нас, и винаги се е радвал на много голям успех. Става невероятно пухкав, с лек аромат на мед и лимон, а шоколадовата заливка му придава изключителен завършек.

за основата: (26см кръгла форма или 26х18см правоъгълна)
3 яйца
120 г. захар
150г брашно
125г масло
1 пак. бакпулвер
3 с.л. прясно мляко
2 с.л. мед
2 с.л. ром
настъргана кора от лимон

за заливката:
100г шоколад
50г масло

Разбийте белтъците на сняг. В друг, по-голям съд, разбийте мекото масло, захарта и жълтъците на пухкав крем. Постепенно прибавяйте брашното, смесено с бакпулвера и смесените мед, мляко и ром. Добавете настърганата лимонова кора. Можете да бъркате и с миксера. Накрая добавете разбитите белтъци. Печете в намазана с масло и леко набрашнена форма на 180С до готовност - проверете с клечка.
След като изстине, го нарежете на парчета. Разтопете на водна баня (или на много слаб огън) шоколада и маслото, и залейте сладкиша. Може да се поръси с малко кокосови стърготини.

Прекрасно се съчетава и със сутрешното кафе, и със следобедния чай.

13 коментара:

  1. И у дома се прави този сладкиш :) но под името "Жадна монахиня :) Успешна нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Пробвах го днес, наистина е много вкусен... Само че обърках едно нещо и това е заливката. Използвах млечен шоколад (този който е на Кратф Фуудс, така си се казва) и масло Президент.

    Аз нямам много опит с десертите и явно нещо не съм разбрала какъв шоколад трябва да ползвам.
    Може ли да ми кажеш да знам за следващия път? :)

    Мерси предварително :)

    ОтговорИзтриване
  3. Какво се случи? Стана рядко или нещо друго? По принцип за сладкарски цели се използва натурален шоколад, поне 55% какао, но за тази заливка не би трябвало да е проблем да се направи с какъвто и да е шоколад.

    ОтговорИзтриване
  4. Тъй като е все още пресен мога да покажа със снимка :)

    http://rayadeleva.com/images/mixed/monahini.jpg

    Общо взето не успя добре да се втечни, а доста време го държах на котлона...

    ОтговорИзтриване
  5. изглежда така, сякаш в шоколада е попаднала вода и се е пресякъл. Другата вероятност е много висока температура - също води до подобен резултат.

    ОтговорИзтриване
  6. Май май е била температурата.. За следващия път ще знам :)

    Благодаря за помощта!

    ОтговорИзтриване
  7. Аз правя заливката от какао, вода, масло и захар, така сладкишът се напоява по-добре и не е сух

    ОтговорИзтриване
  8. Да, може и така да се направи.
    Но, честно казано, на мен не ми се струва сух този сладкиш.

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей Лоис, днес направих този сладкиш, но тъй като нямах под ръка ром, реших да настържа кората от един портокал + лимон, заливката я направих с 60% горчив шоколад и стана чудесен.Следващият път ще се подготвя както трябва;-)))
    Поздрави;-)))

    ОтговорИзтриване
  10. хех, ами ти си направила значи портокалово-лимонени монахини :-)
    става и без ром, разбира се, или пък с друг алкохол, абе всякак става :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Монахини трезве направих;-Р

    ОтговорИзтриване