вторник, 3 ноември 2009 г.

Meatballs in Tomato Sauce Italian Style • Кюфтенца в доматен сос по италиански

I suppose everyone has his own feelings about some food, not loved since the childhood. Is that bad memories from kindergarten, or by the school canteen, but I have a great list of recipes that ehrrr… just will say I avoid. And since no one tells me what to cook or what no, I see that I prepare only things that I like. Rarely happens to me to make a recipe that I not feel warm feelings to. But yesterday my daughter, which probably has memories different than mine, wanted me to make meatballs in tomato sauce ... Brrrr, I thought. Tomato sauce dish .... But - the child wants it. And then I thought I would combine work with pleasure – and I dug from my countless notes one Italian recipe and gave it a try. I must tell you that even with the small differences from the Bulgarian version, the result surprised me very pleasantly, and I think I love meatballs in tomato sauce now!

So what you need for about 4 servings

500 g minced beef
About 1 cup bread crumbs
2 eggs
800g tomato puree or tomato sauce
1 onion
2-3 cloves garlic
Chopped parsley
Several fresh basil leaves
Oregano
Salt
Sugar
Pepper
Olive oil

Mix the minced meat with the eggs, bread-crumbs (leave a few tablespoons), salt, some chopped parsley and freshly ground black pepper. Shape into small round balls, roll in breadcrumbs and fry in vegetable oil.
In a deep frying pan heat a little olive oil, add the onion cut in crescents, crushed garlic and basil. Once stifled, add the tomato puree. Season to taste with salt, 1 teaspoon sugar, ground black pepper and oregano. After 5 minutes, add the meatballs in the container, cover with lid and let it simmer on slow fire for about 15 more minutes. Best flavor is obtained if the dish has the opportunity to rest at least one hour before serving. Serve as a main dish, garnished with white rice or as a supplement to any type of pasta.



Предполагам, че всеки от нас има храни, които не обича от детството си. Дали лош спомен от детската градина, дали от училищния стол, но и аз имам голям списък с рецепти, които дори да не кажа че мразя, да речем че ги избягвам. И тъй като няма кой да ми казва готви това, а не онова, забелязвам, че приготвям все неща, които харесвам. Рядко ще се случи да направя рецепта, към която не храня топли чувства. Но вчера дъщеря ми, която вероятно има спомени, различни от моите, пожела кюфтенца в доматен сос… Брррр, помислих си. Доматен сос… манджа… Ама – иска детето. И тогава реших, че ще съчетая полезното с приятното – изрових от безбройните си записки една италианска рецепта и запретнах ръкави. Трябва да ви кажа, че макар и с малки разлики от българския вариант, резултатът ме изненадана много приятно, и мисля, че дори вече обичам кюфтенца в доматен сос!

И така, какво ви трябва, за около 4 порции

500г телешка кайма
Около 1 чаша галета
2 яйца
800г доматено пюре или доматен сос
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
Нарязан магданоз
Няколко листа свеж босилек
Малко сушен риган
Сол,
Захар
Черен пипер
Зехтин

Омесете каймата заедно с яйцата, галетата (оставете си няколко лъжици), сол на вкус, част от нарязания магданоз, и прясно смлян черен пипер. Оформете на малки кръгли кюфтенца, оваляйте в отделената галета и изпържете до полуготовност в растителна мазнина.
В дълбок тиган загрейте малко зехтин, добавете нарязания на полумесеци лук, смачканите скилидки чесън и босилека. След като се задушат, добавете доматеното пюре. Подправете на вкус със сол, 1 ч.л. захар, смлян черен пипер и риган. След като се посгъсти, прибавете в съда кюфтенцата, похлупете с капак и оставете да къкри на бавен огън още около 15 минути. Най-добър вкус се получава, ако ястието има възможност да отлежи поне час преди сервиране. Поднесете като основно ястие, гарнирано с бял ориз, или като добавка към произволен вид паста.

6 коментара:

  1. И аз имам такива храни и една от тях са кюфтенца в доматен сос или както им казваха "кюфтенца по Чирпански"Но от скоро харесвам едни други с доматен сос ,за които скоро ще пиша.Така,че никога не е късно да се "влюбим"отново.Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. И най-добрата рецепта може да бъде провалена от готвач, който готви по задължение и не обича храната. А такива по училищните столове имаше много, сега не знам как стоят нещата. Кюфтенцата са много добри и са едни от любимите ми :) Приятна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, Еос, благодаря ви за коментарите, хубава вечер и на вас.

    ОтговорИзтриване
  4. Even if you don't like a recipe you can always tweak it and make it your own as you have discovered here. Is there a child anywhere in this world that does not like meatballs? My kids also ask for this all the time.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, само като предложение - при омесването на каймата прибавете и около 2-3 супени лъжици parmigiano grattugiato и омесете кюфтенцата, но вместо да ги пържите, внимателно ги поставете в къкрещия доматен сос за спагети. По неаполитански сугото е само запържен в зехтин чесън, сол и домати, а пресният босилек се поставя на края. Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за предложението, наистина добавянето на пармиджано допринася за вкуса на кюфтенцата. Относно запържването и босилека - вероятно съществуват много вариации, както запържени, така и незапържени.
    Бих се радвала да видя вашата трактовка по темата :-)

    ОтговорИзтриване