сряда, 23 декември 2009 г.

Cantuccini di Natale ● Коледни кантучини



Макар и доста късно за коледни приготовления, искам да споделя с вас една рецепта за типични италиански коледни сладки. Наистина, те вече се продават и у нас през цялата година, но онези, направени у дома, ще се съгласите с мен, са нещо съвършено различно! Рецептата е на Стефано Спилли от lacucinaitaliana , която аз намерих на страниците на Anice e Cannella, блогът на Паолета, която смятам вече познавате.

Кантучини ди Прато
450г брашно
350г захар (не намалявайте количеството, от захарта зависи хрупкавостта)
2 цели яйца
3 жълтъка
1 цяло яйце за намазване преди изпичане
1 бакпулвер
50г разтопено топло масло
Настъргана портокалова кора
Щипка сол
250г сурови бадеми, лешници или други едри ядки
Аз добавих около 100г. сушени плодове – череши, тъмни стафиди и папая и 50г шоколад на дребни копчета

Запечете леко ядките във фурната. Не ги белете!
Разбийте яйцата и жълтъците със захарта (прибавете към яйцата щипка сол) докато станат на бял пухкав крем, добавете портокаловата кора и разтопеното топло масло на тънка струйка. Продължете да разбивате с миксера, и прибавяйте пресятото брашно, смесено с бакпулвера лъжица по лъжица.
Добавете ядките, плодовете и шоколада. Тестото вече е доста гъсто, можете да объркате с лъжица. Намокрете леко ръцете си и оформете четири дълги и тънки парчета, широки 3 пръста и дебели един. Сложете ги върху тава, покрита с хартия за печене. Имайте пред вид, че при печене тестото ще се раздуе, оставете достатъчно място между тях. Можете също така да направите прегъвки на хартията между отделните парчета, за да не се залепят едно за друго. Намажете ги с разбитото яйце и ги изпечете в предварително загрята фурна до 180-200ºС за около половин час.
Изпечени са, когато са приятно златисти на цвят, и когато ги натиснете се усеща, че са твърди във вътрешността. Оставете ги да изстинат, след което ги нарежете леко диагонално, с дебелина около 1.5см. и ги сложете легнали върху тавата. Върнете ги във фурната за доизпичане (защото кантучините са истински бишкоти, което означава два пъти печени) на около 100 ºС за по десетина минути от всяка страна.
Имайте предвид, че тези бишкоти трябва да бъдат твърди, защото са създадени за потапяне във Винсанто или друг подобен алкохол. Все пак внимавайте, защото докато са топли, повърхността им все още е мека, но се втвърдява след като се охладят.
Когато изстинат, се запазват прекрасно в метални кутии.




Although is may be too late for Christmas preparations, I want to share with you a recipe for a typical Italian Christmas cookies. Indeed, they are already being sold throughout the whole year, but those made at home, you will agree with me, are something completely different! The recipe is from Stefano Spilli from lacucinaitaliana, which I found on the pages of Anice e Cannella, Paoleta’s blog, who I think all of you already know.

Cantuccini di Prato
450g flour
350g sugar (do not reduce the amount,on it depends the crispness)
2 whole eggs
3 egg-yolks
1 whole egg for spreading before baking
1 tsp baking powder
50 years of warm melted butter
Grated orange peel
Pinch of salt
250 g of raw almonds, hazelnuts or other large nuts
I added about 100g of dried fruit - cherries, dark raisins and papaya and 50g of small chocolate buttons

Bake slightly the nuts in the oven. Do not peel!
Beat eggs and egg yolks with sugar (add a pinch of salt to the eggs) until fluffy white cream, add orange rind and melted butter. Continue beating with mixer, and add flour, mixed with baking powder, spoon after spoon.
Add nuts, fruit and chocolate. The dough is already quite thick, you can finish mixing with a spoon. Wet hands lightly and shape four long and thin pieces, 3 fingers wide and 1 finger thick. Put them on a tray covered with baking paper. Keep in mind that the dough will expand, so leave enough space between them. You can also fold the paper between pieces, in order not to stick to each other. Spread them with a beaten egg and bake them in a preheated oven at 180-200 º C for half an hour.
The cookies are done when have a nice golden color, and when you press them the surface feel solid inside. Allow to cool, then cut slightly diagonally, about 1.5 centimeters thick and put them on the oven tray. Return them in the oven for re-bake (because the cantuccini are real biscuits, which means twice baked) at approximately 100 º C for ten minutes on each side.
Note that these biscuits are meant to be hard because they are designed for immersion in Vinsanto or similar alcohol. Be careful though, because while they are hot, their surface is still soft, but hardens after cooling.
When cool, you can preserve them in tin boxes.

8 коментара:

  1. http://aniceecannella.blogspot.com/2008/12/i-biscotti-di-prato-detti-anche.html

    ОтговорИзтриване
  2. Луиза, просто не мога, повече не мога! Прекрасно изглеждат!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни са! Откакто направих онези бадемовите миналата година, просто не мога да спря да ги хваля! :-) Мерси за хубавото предложение!

    ОтговорИзтриване
  4. Цвети, ще направимм всичко възможно да останат за дегустация :-)

    Ани, тази рецепта е още по-добра!А пълнежът може да се променя.

    ОтговорИзтриване
  5. Честито Рождество Христово!
    Мир, любов и светлина!

    Сърдечен поздрав, Милена

    ОтговорИзтриване
  6. Тази Коледа не ми остана време за кантучини. тези дни ще ги направя пробно, въпреки че сме извън сезон;-)Изглеждат превъзходно!

    ОтговорИзтриване
  7. е, ами разбира се, хич даже не е нужно да е коледно време :-))

    ОтговорИзтриване
  8. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване