четвъртък, 26 март 2009 г.

Bread for Annunciation ● Питка за Благовещение



What you need:

500 gr of bread flour
200-220 ml of lukewarm water
1 package dry yeast (7 grams)
2 eggs
50ml olive oil
1ts salt
1ts sugar
nigela seeds for sprinkling

Sift flour into bowl, add dry yeast, salt, sugar draw water and begin to knead the dough. Add eggs, and after absorbed, start pouring the olive oil. Transfer the dough onto your working plot and knead it using the remaining olive oil. Shape it into a ball, put it back in the bowl, cover with cloth and allow to rise while doubling the volume. Then knead the dough again shape it on a flat round form and transfer it to the baking form (diameter 26 centimeters, at least 5 centimeters deep). You can leave it to risa in the oven, warmed to 50°C and spent.
Once filled the volume of the form, remove from oven, and it preheat it to 220°C.
Make deep holes into the dough using the handle of the knife, spread with olive oil mixed with water and sprinkle with nigela seeds.
Bake for about 20 minutes until gets a nice golden color crust.




Какво ви трябва:

500гр. брашно
200 – 220 мл хладка вода
1 пакетче суха мая (7 гр)
2 яйца
50мл зехтин
1ч.л. сол
1ч.л. захар
Семена чорек за поръсване

Пресейте брашното в купа, добавете сухата мая, солта, захарта, налейте водата, започнете да месите тестото. Добавете яйцата, и след като се поемат от тестото, започнете да наливате на части зехтина. Прехвърлете тестото върху работния плот, и доомесете, като използвате останалия зехтин. Оформете на топка, върнете в купата, покрийте с кърпа и оставете да втасва, докато си удвои обема. След това премесете отново, оформете на плоска питка и прехвърлете във формата за печене (диаметър 26см, дълбока поне 5 см). Можете да го сложите да втасва във фурната, затоплена до 50°С и изгасена.
След като изпълни обема на формата, извадете от фурната, и я затоплете я до 220°С.
Направете в тестото дълбоки дупки с помощта на дръжката на нож, намажете го със смесени 1:1 зехтин и вода и поръсете със семена чорек.
Изпечете за около 20 минути, докато получи приятен златист цвят на коричката.


вторник, 24 март 2009 г.

Veal soup ● Телешко варено


What you need for about 4 portions
600 grams of veal meat
Small potatoes - about 300 grams - at least one for each portion
Small onions – same count.
Carrots - about 200 grams
Celery - about 100 grams head and green leaves
Black pepper
Allspice
1 laurel leave
Salt
Olive oil

Peel the potatoes and onions. Clean the celery and carrots, cut them in large pieces. Cut meat in pieces, draw in the pressure cooker 3-4 spoonfuls of olive oil and saute meat, enough to seal. Cover with water - about one liter and a half or more and bring to the boil. Remove the received foam, add the vegetables and spices, do not forget green celery leaves. Close the lid of the pot and cook after the whistle for about 10-12 minutes. Turn off the hot plate and wait for the pressure to fall down. Open carefully and serve in each plate a piece of meat, a potato, a carrot, an onion and some celery. Pour with broth and serve.





Какво ви трябва за около 4 порции
600грама телешко месо за готвене – джолан или гърди
Дребни картофи – около 300 грама – поне по един за всяка порция
Дребни глави кромид лук – като картофите.
Моркови – около 200 грама
Целина – около 100 грама глава и зелени листа
Черен пипер на зърна
Бахар
Дафинов лист
Сол
Зехтин

Обелете картофите и лука, почистете целината и морковите, нарежете ги на едри парчета. Нарежете месото на късове, налейте в тенджера под налягане 3-4 супени лъжици зехтин и запържете леко месото, колкото да се запечата. Залейте с вода - около литър и половина, или малко повече и кипнете. Оберете получилата се пяна, добавете зеленчуците и подправките, не забравяйте зелените листа целина. Затворете капака на тенджерата и варете след свирването около 10-12 минути. Изключете котлона и изчакайте налягането да спадне. Отворете внимателно и сервирайте, като във всяка чиния сложите къс от месото, картоф, морков, лук и целина. Залейте с бульон и поднесете.

понеделник, 23 март 2009 г.

Salty cake with cheese and ham ● Солен кейк със сирене, шунка и кашкавал




What you need:
3 eggs
400 grams. of flour
200 ml of milk
200 grams. of cheese
100 grams.of ham
50ml of olive oil
1ts of baking powder
1 ts salt
some parsley

Start by heating the oven to 180°C. Slightly oil bottom and sides of a round (26 centimeters) or rectangular (20х30см) form for baking and flour it. Cut ham in dice, shread cheese. Cut the parsley (if you do not like parsley – hold it). Break eggs into a bowl, add fresh milk and olive oil and mix. Add shredded cheese, ham and parsley, stir again. Mix flour with baking powder, and start sifting on top of the mixture strring with a spoon until flour is fully absorbed. Add the mixture in the prepared form and even the surface with a spoon. Bake for about 30 minutes or until the cake acquire nice golden color, and a stick inserted comes out clean.



3 яйца
400гр. брашно
200мл прясно мляко
100гр. сирене
100гр. кашкавал
100гр. шунка
50мл зехтин
1 пак. бакпулвер
1 к.л. сол
магданоз

Започнете със загряване на фурната до 180°С. Намажете с масло дъното и стените на кръгла (26см) или правоъгълна (20х30см) форма за печене, и посипете с брашно. Нарежете шунката на зарчета (като за табла, не за барбут), настържете сиренето и кашкавала. Нарежете магданоза (ако не обичате магданоз – пропуснете го). Разбийте яйцата в купа, добавете прясното мляко и зехтина, разбъркайте. Прибавете настърганите сирене и кашкавал, шунката и магданоза, ако ще слагате, разбъркайте отново. Смесете брашното с бакпулвера, и започнете да пресявате върху сместа на порции, като бъркате с лъжица до пълното поемане на брашното. Изсипете сместа в подготвената форма и леко загладете повърхността с лъжица. Изпечете за около 30 минути, или докато кейкът придобие приятен златист цвят, а при проба с клечка тя излиза чиста.

неделя, 22 март 2009 г.

Cheese cake with blueberries ● Чийзкейк с боровинков топинг



For оne 26 centimeters cheesecake
For the base:
One package of your favorite cookies - about 150 grams
1 egg
60 gr of butter
2-3 tbs of cold water

For filling:
1 package of cream cheese 250 g (I used Exquiza)
150 ml of fresh cream (⅔ cup)
2 eggs
4-5 tbs of sugar

For topping:
150 grams. of blueberry jam
½ ts gelatin

Chop biscuits to fine crumbs, add eggs, melted butter, mix well until homogenic. If necessary, add water. Place the resulting mixture into a lightly oiled spring form and press well to the bottom and walls to form a board, at least two or three centimeters. Place in refrigerator for at least half an hour.
Separate yolks from egg whites. In a bowl mix cream cheese, fresh cream, sugar and yolks and stir with a mixer to homogenize. In separate bowl whisk the egg whites until fluffy and fold them carefully to the milk mixture.
Heat oven to 180 ° C. Add the resulting mixture over the biscuit base and bake for about 20-25 minutes, until it’s lifted and formed a soft crust . Do not over bake it, when shaken, the center of the cake should be soft. Allow cheesecake to cool in the open oven as to avoid a sudden temperature change.
During this time, prepare topping. Mix the gelatin with 2-3 tablespoons water, and wait for it to swell. Melt it on low heat and add the blueberries. If the blueberry jam is too thick, you may add a little water.
When cheesecake is completely cool, pour over with the topping and allow for it to cool down for about an hour.

This cake participates in the Cake Collection event on Nurit's blog 1 family. friendly. food.




За един чийзкейк с диаметър 26см:

За бисквитената основа:
Един пакет от любимите ви бисквити – около 150 грама
1 яйце
60 гр. масло
2-3 лъжици студена вода

За пълнежа:
1 опаковка крем сирене 250 гр.(аз използвах Exquiza)
Около 150 мл сладка сметана (⅔ ч.ч).
2 яйца
4-5 с.л. захар

За топинга:
150гр. сладко от боровинки
½ пакетче желатин

Натрошете бисквитите на фини трохи или ги смелете в робот, добавете яйцето, разтопеното масло, разбъркайте добре до хомогенизиране. При необходимост добавете и водата. Изсипете получената смес в намаслена форма, притиснете добре към дъното и стените на съда, като образувате борд, нека е висок поне два –три сантиметра. Поставете в хладилника за поне половин час.
Отделете белтъците от жълтъците. В купа смесете крем сиренето, сметаната, захарта и жълтъците, разбийте с миксер до хомогенизиране. В отделен съд разбийте белтъците и внимателно ги примесете към млечната смес.
Загрейте фурната до 180°С. Изсипете получената смес върху бисквитената основа и изпечете за около 20-25 минути, докато се надигне и образува мека коричка. Не препичайте, при разклащане на съда в центъра трябва да е меко. Оставете чийзкейка да изстине в отворената фурна, за да не спадне пълнежа от рязката промяна в температурата.
През това време подгответе топинга. Залейте желатина с 2-3 с.л. вода, оставете го да набъбне. Разтопете го на слаб огън, и го добавете към сладкото от боровинки. Ако сладкото е много гъсто, може да се добави малко вода.
Когато чийзкейкът е напълно изстинал, залейте с топинга и оставете да се стегне около час.

сряда, 18 март 2009 г.

Quiche with four types of cheese, bacon and green olives ● Киш с четири вида сирене, бекон и зелени маслини



What you need for a 26 centimeters Quiche.
Butter dough:
250g. flour, 120g. butter, 1 egg, 25-30ml water, pinch of salt.
For stuffing:
approximately 100g. Bacon, different types of cheese -30-40g each (I used emmental, gauda, hard cheese such as pecorino and Bulgarian Vitosha cheese), a handful of green stoneless olives.
For covering:
2 eggs, ½ glass of milk, ½ glass of fresh cream, shredded nutmeg, ground white pepper.

Sift flour into a bowl, cut on top the butter into small pieces, add egg, salt. Knead together, add water and make a ball of dough, wrap it in foil and put it in the refrigerator for at least half an hour.

During this time, prepare filling products - Cut into small cubes bacon and cheese, slice the olives.

Beat the eggs lightly, add cream and milk, stir until blended, add spices.

Roll the gough, cover the form (previously oiled), pinch well to the bottom and walls, cut out the excess pastry. Cover with aluminum foil or baking paper and fill the top with beans, which will serve as a pressure and will not allow the dough to puff. (Probably you guess that this beans will be no more suitable for cooking, you can preserve it for other bakery). Bake the dough into oven preheated to 200°C for ca. 10-12min.

Sprinkle on top sliced cheese, bacon and olives, and pour prepared egg-milk topping.
Return to oven and roast about 15 minutes more or until is inflated and acquire a pleasant golden color. Allow to cool for 5 minutes into the spent oven and open oven door.
Serve warm, green salad is a good option.



Какво ви трябва за един киш с диаметър 26см.
За масленото тесто:
250г.брашно, 120г.масло, 1 яйце, 25-30мл вода, щипка сол.
За плънката:
около 100г. нетлъст бекон, по 30-40 г от различни видове сирена – аз използвах ементал, гауда, твърдо сирене от рода на пекориното, и български кашкавал витоша; шепа зелени маслини без костилки.
За заливката:
2 яйца, 1/2чаша мляко, 1/2чаша пълномаслена течна сметана, настъргано индийско орехче, смлян бял пипер.

Пресейте брашното в купа, нарежете отгоре маслото на малки парченца, добавете яйцето, солта. Замесете набързо, добавете водата, оформете на топка тестото, завийте го във фолио, и го сложете в хладилника за поне 1/2час.

През това време подгответе продуктите за пълнежа – нарежете на дребни кубчета бекона и сирената, а маслините на шайби.

Разбийте леко яйцата, добавете сметаната и млякото, разбъркайте до смесване, добавете подправките.

Разточете тестото, покрийте формата (намазана преди това), притиснете добре към дъното и стените, изрежете излишното. Покрийте с алуминиево фолио или хартия за печене и напълнете отгоре със зърна боб, които ще послужат за притискане на тестото и няма да му позволят да се надуе. (Вероятно се досещате, че този боб вече не става за готвене, можете да го запазите за други печива.) Изпечете тестото до полуготовност на предварително загрята до 200°С фурна за ок. 10-12мин.

Поръсете нарязаните сирене, бекон и маслини, и залейте с приготвената яйчно-млечна заливка.
Върнете във фурната и печете още около 15 минути, или докато кишът се надуе и придобие приятен златист цвят. Оставете да изстине 5 минути в загасената фурна и с отворена вратичка, за да не спадне рязко при изваждане. Сервирайте топъл, зелената салата е добър вариант.