понеделник, 29 юни 2009 г.

Fried Courgettes ● Пържени тиквички



Today, at St. Peter's day, at home there are two Peters - Grandfather and son-in-low. At their request I’ve prepared a traditional summer recipe that recently doesn’t show too much at our table because of its nature - not very healthy, and very time-depriving: fried courgettes.

What you need:
Fresh courgettes
Flour
Oil for frying
Yogurt
Dill
Garlic

Cut the courgettes on slices, deep them in the flour and leave to stay on paper for 15-20min. Thus, the flour makes a better seal with the surface of the vegetable, and less of it falls into the frying pan . Pour in a wide skillet generous portion of your favorite oil for frying, and start frying the courgettes. When ready, order them on paper, to reduce some part of the oil.
Serve with yogurt sauce, seasoned with chopped dill and garlic.



Днес, на Петровден, у дома има двама именици. По тяхна молба приготвих една традиционна лятна рецепта, която в последно време рядко се среща у дома, поради своята същност – не твърде здравословна, и много-време-отнемаща: пържени тиквички.

Какво ви трябва –
Свежи тиквички
Брашно
Олио за пържене
Кисело мляко
Копър
Чесън

Нарязвате тиквичките на колела, овалвате в брашното и нареждате като керемидки върху хартия, оставяте ги да постоят 15-20мин. По този начин брашното прави по-добра спойка с повърхността на тиквичката, и по-малка част от него изпада в тигана при пържене. Сипвате в широк тиган щедра порция от предпочитаната си растителна мазнина за пържене, и започвате дългото висене пред котлона – като извадите изпържените тиквички, ги нареждате върху хартия, за да се намали все пак до някъде мазнината им, и слагате нова порция.
Когато изпържите всички, нареждате в чиния и поднасяте със сос от кисело мляко, счукан чесън и нарязан копър.

Sweet emergency ☺ Спасителна операция „Сладко”



When you feel you want to eat something sweet - small, delicate and fine, but you fell not keen to deal longer, and you do not want to warm the house by baking cakes, what else is left you but to improvise? At such moment I’ve invented these cold lazy strawberry tartalletes, which I will show you right now.

What you need:
Obviously - strawberries
Cream cheese
Fresh cream
Lady fingers
Quantities are as you want :-)

With a sharp knife gently cut the bottom of the lady fingers so that they can be filled. Wipp the cream cheese and fresh cream together and place them in a pastry posh. Fill the carved lady fingers and finish on top with cut strawberries.
Serve immediately, is urgent! However, this was a "Sweet emergency”, right?



Когато ви се хапва нещо сладко - малко, деликатно и изящно, но не ви се занимава дълго, и не искате да топлите къщата с печене на сладкиши, какво друго ви остава, освен да импровизирате? В един такъв момент изобретих студените мързеливи ягодови тарталети, които ще ви покажа сега.

Какво ви трябва:
Очевидно – ягоди
Крем сирене
Сладкарска сметана
Бишкоти савоярди
Количествата са както ви се иска :-)


С остро ножче издълбавате леко дъното на бишкотите, така че да може да се напълнят. Разбивате крем сиренето и сметаната, и ги поставяте в шприц или пош. Шприцовате върху издълбаните бишкоти, и отгоре завършвате с нареждането на нарязани ягоди в произволни форми.
Сервирате веднага, не търпи отлагане! Все пак това беше спасителна операция „Сладко”, нали.

неделя, 28 юни 2009 г.

Vine leaves rolls ● Лозови сармички



I can remember the long summer holidays spent at the country house of my grandparents. Carefree days, warm nights filled with odours of fruit and flowers, of the cakes that Grandma was making, and the colorful jam jars that were filling the cellar. Scents have always been for me a way to call back memories, wonderful experiences, unforgettable days of that time. One of those flavors is that of a vine leaves rolls that often spark in me in late lazy mornings - a typical summer dish, a favorite of mine from the childhood, wonderful for lunch in a warm Sunday.

What you need:
Vine leaves - fresh, frozen or canned
fresh chopped dill
1 cup of rice
600g of minced veal meat
1 onion
some black pepper
olive oil
salt

Cut the onion, braised it, add the minced meat and rice, stir it well. Add spices and draw a glass of water. Once the water is taken, remove from fire.
If the vine leaves are fresh, it is necessary to slightly boil them; to be more easily to roll them up. In each leaf put a spoon of stuffing and make a tight roll.Arrange the rolls tightly to one another in a pan, pour in two cups of water and put on top a plate in order to prevent the unwrapping . Boil on a quiet fire for about 20-25 minutes.
Serve with yogurt and some fresh chopped dill.



Спомням си дългите летни ваканции, прекарвани в къщата на баба и дядо. Безгрижни дни, топли нощи, изпълнени с ухания на плодове и цветя, на сладкишите, които баба приготвяше, и на сладката, които пълнеха с цветни буркани избата. Ароматите винаги са били за мен начин да върна спомените, прекрасните преживявания, незабравимите дни от онова време. Един от тези аромати е този на лозови сармички, който често ме събуждаше в късните мързеливи сутрини - едно типично лятно ястие, любимо от детството, прекрасно за обяд в топлия неделен ден.

Какво ви трябва:
Лозови листа – пресни, замразени или консервирани
Копър
1 чаша ориз
600г телешка кайма
1 глава лук
няколко зърна черен пипер
зехтин
сол

Нарежете лука на ситно, запържете го, добавете каймата и ориза, хубаво ги разбъркайте. Прибавете подправките и налейте една чаша вода. Щом водата се поеме, свалете от огъня. Ако листата са свежи, е нужно леко да се попарят, за да може по-лесно да се навият сърмите. Във всяко листо поставете по лъжица от плънката и завийте стегнато на руло. Наредете сърмите плътно една до друга в тенджера, залейте с две чаши вода и затиснете с обърната чиния, за да не се развият при варенето. Сварете на тих огън за около 20-25 минути.
Поднесете с кисело мляко и свеж нарязан копър.

сряда, 10 юни 2009 г.

Moussaka, other style

There are some days that one is wondering what to cook. You aren't willing to go shopping, you have no inspiration ... you open the fridge and take out any food found. Sometimes you cook boring dishes, like eggs with something... But sometimes ... you end with rare examples of improvisation! Now I'll tell you about my last successful improvisation.

In the fridge I found - the measures are approximate, you can change them as you wish:
400g. minced beef
120g. bacon
7-8 young potatoes, about 500g.
2 small courgettes
1 carrot
1 onion
1 bunch green onion
1 tomato
150g. yellow cheese

spices --
black pepper
red pepper minced
oregano
thyme
laurel leaves
salt



In a deep vessel that is both for hot plate and oven, heat some olive oil, put cut carrot and onion and when golden, add bacon cut into dice. After two minutes put minced meat, and mix well. When the liquid is evaporated, you may add a small glass of white wine, it adds a nice flavor. Meanwhile you cut the potatoes and courgettes in cubes, and add them into the pot. Now comes the time of spices - put as much as you like. Add cut green onions. If you think that the liquid is insufficient, draw half a cup of water and move the dish in the oven, heated to 200degrres. Shortly before end of baking, slice the tomatoe and ordere them on top and sprinkle with shredded cheese. Roast until the cheese melt and acquire golden color.




Има дни, в които се чудиш какво да сготвиш. Не ти се пазарува, нямаш вдъхновение... Отваряш хладилника, и изваждаш каквото намериш. Понякога произвеждаш гювечета, яйца с нещо си, все скучни манджи. Но пък понякога... се получават редки образци на импровизацията! Ето сега ще ви разкажа за моята последна импровизация.

В хладилника намерих - мерките се приблизителни, можете да ги променяте съвсем спокойно:
400г. телешка кайма
120г. бекон
7-8 млади картофа, около 500г.
2 малки тиквички
1 морков
1 глава лук
1 връзка зелен лук
1 домат
150г. кашкавал

подправки -
черен пипер на зърна
червен пипер
риган
мащерка
дафинов лист
сол

В дълбок съд, който става едновременно и за котлон, и за фурната, загрявате малко зехтин, слагате нарязаните на дребно морков и главата лук, и щом се позапържат, прибавяте и нарязания на зарчета бекон. След минута две слагате и каймата, и хубаво разбърквате. Когато течността поизври, може да сипете и малка чашка бяло вино, придава хубав аромат. Междувременно сте нарязали картофите и тиквичките на кубчета, добавете ги и тях. Сега идва времето на подправките - сложете токлкова, колкото ви харесва. Добавете и нарязания зелен лук. Ако ви се стори, че течността е недостатъчно, налейте половин чашка вода и преместете ястието във фурната, загрята до 200градуса. Малко преди края на печенето,нарежете домата на кръгове, наредете ги отгоре и посипете с настърган кашкавал. Печете, докато кашкавалът се разтопи и придобие златист цвят.

понеделник, 8 юни 2009 г.

Strawberry Milk ● Ягодово мляко

In early summer, when the days are long and the nights - warm, at my home there is a favorite drink of ours - and it has to be served with much ice, and many straws. In the season of strawberries - what else, if not strawberry milk?



What do you need:
Milk or Yogurth
Strawberries
Vanilla stick
Sugar

If you use yogurt, stir it with some water and sugar until smooth. If you use fresh milk, bring it to the boil with the vanilla stick and some sugar, and then let it chill. Cut the strawberries and pour over the milk. Leave it for two hours in the fridge for the milk to absorb the aroma of strawberries.
Serve in glasses, with ice, and if you have some fresh mint –use it to decorate!

В началото на лятото, когато дните са дълги, а нощите – топли, у дома имаме любима напитка, която се поднася с парченца лед, и много сламки. В сезона на ягодите – какво друго, ако не ягодово мляко?



Какво ви трябва:
Мляко – прясно или кисело
Ягоди
Пръчка ванилия
Захар

Ако млякото е кисело, го разбийте с малко вода и захар на гладък айран. Ако пък е прясно, го сварете с пръчка ванилия и малко захар, и след това го охладете. Нарежете ягодите на парченца, и ги залейте с млякото. Оставете съда за час –два в хладилника, за да поеме млякото аромата на ягодите.
Сервирайте в стъклени чаши, с много лед, и ако имате стръкчета мента – непременно ги използвайте!

неделя, 7 юни 2009 г.

Lasagnе bolognese ● Лазаня болонезе



On the edge of the summer heat and only a moment before becoming unbearable hot, to use the oven, and in an attempt to return part of the wonderful time I had in Tuscany, I decided to prepare this classic Italian recipe - lasagne boloneze.

For the lasagna there are as many recipes as many kitchens there are in Bologna, but I will not argue that this was the most original version. I will tell you how I prepare it, and the result is usually eatable :-)

What you need:
For the sauce bologneze
3 tbs of olive oil
2 cloves garlic
1 onion
2 carrots
500g of minced beef
1 bunch green onion
2 tomatoes
500g of tomato puree
150ml of white wine
1 ts of sugar
1ts of salt
black pepper, oregano, basil, laurel leaves

For the sauce bechamel
40ml of olive oil
1tbs of butter
3-4 tbs of flour
1l of milk
2 yolks
salt
nutmeg

1 box of lasagna pastry
shredded parmiggiano

Start by preparing the sauce bologneze - Heat the olive oil in a deep frying pan, add crushed unpeeled garlic cloves. After a minute remove the garlic, and put in the cut onions and shredded carrot. When braised, add the minced meat, stir well and cook until almost cone. Draw in the wine, and wait for it to evaporate. Then add the sliced tomatoes, tomato puree and spices. Cook for about 5-8 minutes - there’s no need to be too tick.

Prepare the bechamel souse - heat butter and olive oil in a deep pot, add the flour and when it is golden, pull off the fire and begin adding the milk, stirring. Return to fire, cook for 2-3 minutes, and add the yolks. If you do it too thick, or it seems insuficient, you can add a glass of water, the experience taught me that it’s OK.

Now ... in a deep vessel, possibly a proper form which would contain at least three lasagna sheets next to each other, start with a scoop or two of sauce bechamel. Lay one line of lasagna sheets, put a few spoonfuls of sauce bologneze, scatter with shredded parmiggiano, and again draw with bechamel. Repeat until all the products are finished, cover with bechamel. Bake in preheated to 220◦C oven for about 25-30 minutes. Dust on top with some more shredded parmiggiano.
Allow the lasagna to cool slightly, about 6-8 minutes and serve it hot, accompanied by fresh green salad.



На ръба на летните жеги, само миг преди да стане непоносимо горещо, за да се включва фурната, и в опит да върна част от прекрасните преживявания в Тоскана, реших да приготвя една класическа италианска рецепта – лазаня болонезе.

За лазаня има толкова много рецепти, колкото може би кухни има в Болоня, но аз няма да твърдя, че представям най-най-оригиналната версия. Ще ви разкажа как я приготвям аз, и резултата обикновено се изяжда :-)

Какво ви трябва:
За соса болонезе
3 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1 глава лук
2 моркова
500г. телешка кайма
1 връзка зелен лук
2 домата
500г доматено пюре
150мл бяло вино
1 ч.л. захар
1ч.л. сол
черен пипер на зърна
риган, босилек, дафинов лист

За соса бешамел
40мл зехтин
1с.л. масло
3-4 с.л. брашно
1л прясно мляко
2 жълтъка
сол
мускатово орехче

1 кутия кори за лазаня
настърган пармезан

Започнете с приготвянето на соса болонезе – загрейте зехтина в дълбок тиган, добавете смачканите и необелени скилидки чесън. След минута ги извадете и сложете в тигана дребно нарязания лук и настъргания морков. Когато се запържат, добавете каймата, разбъркайте добре и гответе до полуготовност. Налейте виното, изчакайте да се изпари. След това добавете нарязаните домати, доматеното пюре, и подправките. Не е нужно да се сгъстява прекалено.
Сега може да се захванете с приготвянето на бешамела – загрейте маслото и зехтина в дълбок съд, добавете брашното, и когато стане златисто, дръпнете от огъня и започнете да наливате млякото на тънка струйка, като не преставате да разбивате. Върнете на огъня, изчакайте да започне да се сгъстява, и добавете жълтъците. Ако ви се стори твърде гъст, или пък твърде малко, можете да добавите чаша вода, опитът ме научи, че не се отразява зле.

Сега...започваме подреждането. В дълбок съд, по възможност с правилна форма, която да побира поне три листа лазаня един до друг, започнете като налеете един-два черпака от соса бешамел. Наредете един ред кори, сложете няколко лъжици от соса болонезе, наръсете с настърган пармезан, и пак налейте бешамел. Повтаряйте така, докато изчерпате всичко, на края трябва да завършите с кори, покрити с бешамел. Притиснете леко, за да потънат, и изпечете в загрята на 220◦С фурна за около 25-30 минути. Преди финала наръсете отгоре с още малко настърган пармезан.
Оставете лазанята да изстине леко, около 6-8 минути, и поднесете топла, придружена от свежа зелена салата.