неделя, 26 юли 2009 г.

Bulgur with chicken and eggplant • Булгур с пилешко и патладжан



This is a delicious Mediterranean dish, easy to prepare, and very tasty.

1 big eggplant
1 onion
4-5 sun-dried tomatoes
1 large chicken breast
200g. bulgur
200ml white wine
Cumin seeds
Soy souse
Granulated garlic
Sweet curry
Olive oil
Salt

Prepare the bulgur according to the package guideline.

Cut the eggplant into small cubes, immerse into salted water and leave it to stay for 10 min. Cut the onion into slices, and fry it in a pan with some olive oil. Add the drained eggplant pieces, and cook until golden-brown. Add half glass of wine, add the cut tomatoes, the cumin seeds, some garlic and salt. Cook for 5-7 min.

Cut the chicken breast into small pieces and marinate it with some soy souse for 10 minutes. Season with some sweet curry, minced cumin, add some flour and fry slightly into 2-3 tbsp. of olive oil until golden. Add half glass of wine, and cook until done.

Serve in a plate, placing some meat and some eggplant on top of the bulgur, and season with freshly chopped parsley.



1 едър патладжан
1 глава лук
4-5 сушени домата
1 парче пилешко филе от гърдите
200г. булгур
200мл бяло вино
Кимион на зърна
Соев сос
Гранулиран чесън
Къри
Зехтин
Сол

Булгурът се приготвя според указанията на опаковката.

Патладжанът се нарязва на кубчета, залива се с подсолена вода и се оставя за около 10 минути. Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в малко зехтин, добавят се подсушените патладжани, пържи се докато добие златист цвят. Налива се половин чаша бяло вино, добавят се нарязаните на дребно сушени домати, прибавят се семената кимион, подправя се с гранулиран чесън и се задушава до готовност.

Пилешкото се нарязва на късчета, и се маринова в соев сос за около 10 минути. Подправя се със сладко къри и смлян кимион, овалва се в брашно и се запържва в малко зехтин. След като се зачерви, се угася с останалото бяло вино и се задушава до готовност. Ако по дъното на тигана има залепнало брашно, може да се деглазира с малко вино или бульон, да се остави сосът да се редуцира и да се поднесе отделно.

Ястието се поднася, като върху булгура се поставя по малко от пилешкото и от патладжана, и се поръсва със свежо нарязан магданоз.

вторник, 7 юли 2009 г.

Tarator (Bulgarian Cold Summer Soup) ● Таратор




Due to the nature of the season and natural for the summer heats, I continue with some summer recipes, typical for Bulgaria.
For many foreign tourists who are visiting the country tarator is a big test for them in the Bulgarian culinary. There’s no hesitation – one or falls in love, or hate it. Of course, for beginners it can be made a compromise by not adding the garlic.

What you need for a classic tarator:

Fresh cucumbers
Yogurt
Dill
Garlic
Walnuts
Salt
Olive Oil

Cut the cucumbers on small cubes, mix them with the yogurt. Peel garlic and smash it with some salt, cut dill, clean walnuts and sprinkle on top of the tarator. Add some salt and oil. Serve well chilled and if you want, you could add some ice cubes to fight the heat.




Поради същността на сезона, и естествените за него жеги, продължавам с летните рецепти, типични за България.
За много от чуждестранните туристи, посещаващи страната, тараторът е едно от големите изпитания в българската кулинария. При него средно положение няма – или го намразваш, или се влюбваш. Разбира се, за начинаещи може да се направи компромис, като се спести чесъна.

Какво ви трябва за един класически таратор:

Свежи краставици, аз предпочитам сортът Гергана, но всеки един ще свърши работа, да не са корнишони все пак

Кисело мляко
Копър
Чесън
Орехи
Сол
Зехтин

Нарязвате краставиците на ситни кубчета, обърквате ги с киселото мляко. Обелвате чесъна, стривате го с малко сол, нарязвате копъра, почиствате орехите, и посипвате върху таратора. Добавяте малко сол и малко зехтин. Сервирате добре охладен, може и с кубчета лед, за да преборите жегата.


сряда, 1 юли 2009 г.

Goodbye to June, Hello to July ● Изпращане на юни, посрещане на юли

Right in the middle of the year in my favorite season in Bulgaria there is a relatively new tradition, spread mainly among young people and the free thinking middle aged. It is called "July morning" or meeting the first July sun.
This tradition has arisen in the last years of the Socialist government, expressing the aspiration of people for innovation, new beginning and liberty. On the edge between June and July, in the last night of June people from all over the country gather on the Black Sea beaches to celebrate the first appearance of the July sun. They light fires, play guitar, people gathered and listened to classic rock'n'roll. Of course, all this is accompanied by having some food and drinks. There are organized big concerts nowadays, where the beer is pouring in large quantities and the people eat sausages. There are more chamber forms, where a narrow range of friends taste more refined appetizers and drinks. Here's how it was at our home at the last night of June, to still have this post a culinary context.



At the moment the sun appears over the horizon, the song of Uriah Heep is played, and the people enter the sea for the ritual cleansing swimming. This summer my photos are also chamber type, but still give an idea of the atmosphere that accompanied the first July morning.



Точно по средата на годината, в най-любимият за мен сезон, в България има една сравнително нова традиция, разпространена предимно сред младите хора, и хората с по-свободолюбиво мислене. Джулай морнинг, или посрещането на първото юлско слънце.
Тази традиция е възникнала в последните години от социалистическото управление на страната, и дава израз на стремежа на хората към обновление, ново начало и свобода. На ръба между месеците юни и юли, в последната юнска нощ, на брега на морето се събират хора от цялата страна, за да отпразнуват появата на първите юлски слънчеви лъчи. По плажа се палят огньове, свирят китари, хората се събират и слушат класически рокендрол. Разбира се, всичко това е съпроводено със солидно душевно и телесно подкрепление, като всеки го разбира както му е угодно. Има организирани големи концерти, където се лее бира и друг алкохол в големи количества, и се хапват кебапчета. Има и по-камерни проявления, където в тесен кръг се дегустират по-изтънчени мезета и напитки. Ето как у нас беше изпратена последната нощ на юни, за да има все пак тази публикация някаква връзка с кулинарията.
В мига, в който слънцето се покаже над хоризонта, зазвучава песента на Юрая Хийп и всички влизат в морето за ритуалното пречистващо плуване. Това лято снимките ми са също в камерен вид, но все пак дават идея за атмосферата, която съпровожда първото юлско утро.