понеделник, 30 ноември 2009 г.

Boeuf Bourguignon • Телешко по бургундски



Не знам дали има фууд-блогър в България или по света, който да е пропуснал да гледа знаменателния „Джули и Джулия”. Надали този филм е оставил безучастен който и да е любител на френската кухня в частност и на добрата храна въобще. Дори да не ви е минавало през ума да се захващате с неща като готвене, след този филм гарантирано ще ви обхванат желания да опитате нещо ново в кухнята. И, както може би вече се досещате, няма как да ни се размине приготвянето на една от най-коментираните във филма (а и не само в него) рецепти – телешко по бургундски, или казано с френски акцент – Боф Бургиньон.

Какво ви трябва, за 6 порции:

170гр. бекон
1 с.л. зехтин или друго растително олио
Около 1400гр телешко, нарязано на 5см кубчета
1 морков, нарязан на колелца
1 лук, нарязан
1 ч.л. сол
¼ ч.л. черен пипер
2 с.л. брашно
3 чаши плътно, сухо червено вино, например Кианти (използвах мерло)
2 до 3 чаши кафяв телешки бульон
1 с.л. доматено пюре
2 скилидки чесън, смачкани
½ ч.л. мащерка
Натрошен дафинов лист
Кожата от бекона, бланширана (аз това го пропуснах)
18 до 24 малки цели лукчета, бланширани
400-500 гр гъби, нарязани на четвъртинки, бланширани в масло
Клонки магданоз



Махнете кожата на бекона и го нарежете на пръчици около 1х4см. (Тук пропускам операцията по бланширане на бекона и кожата му, преминаваме направо към сотиране в олиото).
Задушете бекона в олиото за 2 до 3 минути, докато покафенее. Преместете го от тигана в отделен съд. Загрейте отново тигана с мазнината, почти до пушек, преди да сложите месото. Месото трябва да е добре подсушено, иначе няма да покафенее добре. Запържете късовете телешко, по малко на веднъж, докато се зачервят от всички страни. Преместете месото при бекона. В същата мазнина задушете нарязания лук и морков. Отстранете излишната мазнина. Върнете в тенджерата бекона и месото, подправете с черен пипер и сол. Поръсете отгоре с брашното, и объркайте, за да се покрие телешкото с брашно от всички страни. (Тук следва една операция със препичане на сухо във фурната, два пъти по 4 минути, която аз пропуснах). Налейте виното, и толкова бульон, че месото едва да се покрие. Добавете доматеното пюре, чесъна, зелените подправки. (и кожата от бекона, но вече се разбрахме, че при нас я няма). Оставете тенджерата да заври на котлона, след което я преместете в предварително загрятата фурна. Регулирайте температурата така, че течността да къкри бавно в продължение на 2 ½- 3 часа.
Докато месото се задушава, пригответе гъбите и лука. Гъбите се нарязват на четвъртинки и се задушават до златисто в масло. Лукът се обелва, и цял се задушава в малко количество вода, след което се запържва до златисто във масло. (Аз приготвих лукчетата за 3 мин. в микровълновата, цели и необелени, след което ги обелих и продължих по описания начин.)
Когато месото е готово, изсипете съдържанието в друг съд през сито. Измийте тенджерата, върнете месото и бекона. Добавете лука и гъбите. Отделете мазнината от получения сос. Оставете соса да поври няколко минути, като отново обирате отделящата се мазнина. Би трябвало да получите около 2 ½ чаши сос, толкова гъст, че да покрива опаката страна на лъжица. Ако е по-рядък, редуцирайте го на висока температура. Ако е по-гъст, разредете с няколко лъжици бульон. Опитайте на вкус, и добавете сол, ако е нужно. Върнете соса в тенджерата при месото.
Ястието може да бъде приготвено до този етап и предишния ден. За да го сервирате, оставете да заври за около 2 минути, като разбърквате месото със соса и зеленчуците няколко пъти.

Това ястие се поднася с варени картофи или картофено пюре, но също така му подхождат нудълс с масло, задушен бял ориз, или пък млад грах с масло.

сряда, 25 ноември 2009 г.

Carnival Chocolate Cake • Карнавална шоколадова торта



My daughter loves chocolate cakes. The more chocolate they have, the better. If you, just like her, love chocolate, here I present to you a very easy and quick recipe that can be done either in a big form, or in mono portions, as you wish.

Basis: (for a form 18x26sm)
100gr flour
½ packet baking powder
120gr sugar
40gr cocoa
2 eggs
100ml milk
70ml walnut oil

Glaze:
100gr black chocolate
50 gr butter (or 100ml of fresh cream)

Preheat oven to 180 C. Beat the eggs in a separate container. Combine flour, cocoa, baking powder and sugar in a bowl, mix. Pour in milk and oil, stir. Add beaten eggs, mix again. Pour the mixture into an oiled and dusted with flour form, and bake for about 20 minutes,check if ready with a stick. If you bake in mono portions, reduce baking time according to the size of the forms. Once cool, remove from the form.
For the glaze - on low heat melt chocolate and butter (or add cream) and carefully pour on top of the cake. Above you can decorate as you wish, in my case the decoration is "Using the leftovers", and there it goes the name of the recipe.



Дъщеря ми много обича шоколадови сладкиши. Колкото по-шоколадови, толкова по-добре. Ако и вие като нея сте любители на шоколада, представям ви една много лесна и бърза рецепта, която може да се направи както в голяма форма, така и във формички за къпкейкс, всичко е въпрос на предпочитания.

Основа: (за форма 18х26см)
100г брашно
½ пакетче бакпулвер
120г захар
40г какао
2 яйца
100мл мляко
70мл орехово олио

Глазура:
100г черен шоколад
50г масло (или 100мл сметана)

Загрейте фурната до 180 С. Разбийте яйцата в отделен съд. Смесете брашното, какаото, бакпулвера и захарта в купа, разбъркайте. Налейте млякото и олиото, объркайте добре, добавете разбитите яйца, разбъркайте отново. Изсипете сместа в намаслена и набрашнена форма, печете около 20 мин., като проверите с клечка за готовност. Ако печете във монопорциони, намалете времето за изпичане според размера на формите си. След като изстине, извадете от формата.
За глазурата – на слаб огън разтопете шоколада и маслото (или сметаната) до хомогенизиране, и залейте внимателно тортата. Отгоре можете да украсите както се сетите, при мен украсата е тип „оползотворяване на наличностите”, та така се появи и името на рецептата.

вторник, 24 ноември 2009 г.

Coq au vin • Кок о вен или петел с вино



Да си призная, досега винаги съм заобикаляла френската кухня някакси старателно отстрани – отстрани. Не зная защо така се случваше, но все нещо ме теглеше по-силно към средиземноморската храна, и всичките ми опити в кухнята бяха концентрирани в тази посока. Докато днес най-после ми дойде вдъхновението да опитам нещо по-различно. В последният брой на Good Food имаше публикувана рецептата за кок о вен, само че в интерпретация с фазан... Викам си: то - петел няма откъде, та камо ли фазан! Ама пък защо да не опитам в по-съвременен вариант – с пилешко? Речено – сторено, записвам продуктите и отивам на пазар – съвсем целенасочено, по списък, купувам всичко, което ми липсва, и завършвам с охладени пилешки бутчета Дюк, нали и те са, както пишеше до скоро на опаковките, „родени и отгледани във Франция”, lol.

И така, какво ви трябва:

50г масло
1сл зехтин
250г бекон
250г дребен лук, бланширан
Петел!!!! (заместен с две опаковки долни пилешки бутчета)
50г. брашно, овкусено със сол и пипер
75мл бренди
500мл червено вино
500мл пилешки бульон /вода
Буке гарни – дафинов лист, магданоз и мащерка
4 стръка целина, нарязани на по 3 см
4 скилидки чесън, счукани
4 домата, обелени и почистени от семките, нарязани на дребно
250г печурки, леко задушени в масло

В тиган с дебело дъно загрейте маслото и зехтина и запържете бекона до кафяво. Прехвърлете го в тенджера с дебело дъно. В останалата мазнина запържете лука и го извадете при бекона. Оваляйте парчетата пиле в брашното и ги запържете в тигана до кафяво, като ги обръщате. Полейте с брендито и запалете. (Признавам си, че тази част с брендито я пропуснах.... просто забравих. Видях, че съм пропуснала, чак сега, когато седнах да пиша този пост, :-))Когато пламъците угаснат, прехвърлете месото и сока в тенджерата.
Загрейте тигана и налейте в него виното, докато къкри остържете дъното, и полейте месото в тенджерата. Повторете и с бульона. Сложете в тенджерата подправките, целината, чесъна, доматите и кипнете ястието (гъбите?? не пишеше нищо в рецептата, но вероятно и тях. Аз поне така направих). Похлупете и оставете да къкри на много бавен огън. Може и във фурната, в огнеупорен съд, на 120 С. Поне 1и 1/2 часа
Отцедете течността от тенджерата в дълбок съд и редуцирайте на силен огън до половина. Подправете на вкус??? (За сол вероятно става дума). Върнете при месото и зеленчуците. Поднесете с варени картофи или картофено пюре.

неделя, 22 ноември 2009 г.

Пияни монахини - смешно, но така се казва :-)




Това е един сладкиш от тетрадките на майка ми, тоест от преди поне 20 години. За него съществуват доста рецепти с малки разлики по между си. Това е технологията, по която го приготвяме у нас, и винаги се е радвал на много голям успех. Става невероятно пухкав, с лек аромат на мед и лимон, а шоколадовата заливка му придава изключителен завършек.

за основата: (26см кръгла форма или 26х18см правоъгълна)
3 яйца
120 г. захар
150г брашно
125г масло
1 пак. бакпулвер
3 с.л. прясно мляко
2 с.л. мед
2 с.л. ром
настъргана кора от лимон

за заливката:
100г шоколад
50г масло

Разбийте белтъците на сняг. В друг, по-голям съд, разбийте мекото масло, захарта и жълтъците на пухкав крем. Постепенно прибавяйте брашното, смесено с бакпулвера и смесените мед, мляко и ром. Добавете настърганата лимонова кора. Можете да бъркате и с миксера. Накрая добавете разбитите белтъци. Печете в намазана с масло и леко набрашнена форма на 180С до готовност - проверете с клечка.
След като изстине, го нарежете на парчета. Разтопете на водна баня (или на много слаб огън) шоколада и маслото, и залейте сладкиша. Може да се поръси с малко кокосови стърготини.

Прекрасно се съчетава и със сутрешното кафе, и със следобедния чай.

сряда, 4 ноември 2009 г.

Tagliolini all aglio, peperoncini e pinoli ● Талиолини с чесън, кедрови ядки и люти чушки



Like many other Italian recipes, this one is also very easy to make and simple, consisting of a minimum ingredients. Precisely because this it is important to use quality products to make that simple recipe, not intrusive additional flavors, to highlight the merits of the pasta itself.

What you need, for about 4 servings:
Depending on whether it will be served as a first course or as a main dish provide between
80 – 110gr. of pasta per portion.
4-5 cloves garlic
4-5 tbsp extra virgin olive oil
Some peperoncini (hot chilies)
Pinch of oregano
Some pine nuts

Boil pasta according to package directions and drain. In a large skillet heat the oil, add crushed garlic and fry until golden. Remove garlic, add chopped hot peppers and oregano.
Divide the pasta into plates, and pour in the hot oil. Serve sprinkled with a dry pan roasted pine nuts and enjoy!



Както много от италианските рецепти, тази също е изключително лесна за правене и проста, състояща се от минимален брой съставки. Именно поради това е важно да се използват качествени продукти, за да може тази семпла рецепта, не натрапваща допълнителни вкусове, да подчертае достойнствата на самата паста.

Какво ви трябва, за около 4 порции:
В зависимост от това, дали ще поднесете като първо ястие, или като основно, предвидете между 80 – 110г. паста за порция.
4-5 скилидки чесън
4-5 с.л. студено пресован зехтин
Люти чушки пеперончини
Щипка сушен риган
Кедрови ядки

Сварете пастата според указанията на опаковката и отцедете. В голям тиган загрейте зехтина, добавете смачканите скилидки чесън и запържете до златисто. Извадете чесъна, добавете накъсаните на дребно люти чушлета и ригана.
Разпределете пастата в чинии, и залейте със горещия зехтин. Поднесете , поръсени със запечени на сух тиган кедрови ядки и се наслаждавайте!

вторник, 3 ноември 2009 г.

Meatballs in Tomato Sauce Italian Style • Кюфтенца в доматен сос по италиански

I suppose everyone has his own feelings about some food, not loved since the childhood. Is that bad memories from kindergarten, or by the school canteen, but I have a great list of recipes that ehrrr… just will say I avoid. And since no one tells me what to cook or what no, I see that I prepare only things that I like. Rarely happens to me to make a recipe that I not feel warm feelings to. But yesterday my daughter, which probably has memories different than mine, wanted me to make meatballs in tomato sauce ... Brrrr, I thought. Tomato sauce dish .... But - the child wants it. And then I thought I would combine work with pleasure – and I dug from my countless notes one Italian recipe and gave it a try. I must tell you that even with the small differences from the Bulgarian version, the result surprised me very pleasantly, and I think I love meatballs in tomato sauce now!

So what you need for about 4 servings

500 g minced beef
About 1 cup bread crumbs
2 eggs
800g tomato puree or tomato sauce
1 onion
2-3 cloves garlic
Chopped parsley
Several fresh basil leaves
Oregano
Salt
Sugar
Pepper
Olive oil

Mix the minced meat with the eggs, bread-crumbs (leave a few tablespoons), salt, some chopped parsley and freshly ground black pepper. Shape into small round balls, roll in breadcrumbs and fry in vegetable oil.
In a deep frying pan heat a little olive oil, add the onion cut in crescents, crushed garlic and basil. Once stifled, add the tomato puree. Season to taste with salt, 1 teaspoon sugar, ground black pepper and oregano. After 5 minutes, add the meatballs in the container, cover with lid and let it simmer on slow fire for about 15 more minutes. Best flavor is obtained if the dish has the opportunity to rest at least one hour before serving. Serve as a main dish, garnished with white rice or as a supplement to any type of pasta.



Предполагам, че всеки от нас има храни, които не обича от детството си. Дали лош спомен от детската градина, дали от училищния стол, но и аз имам голям списък с рецепти, които дори да не кажа че мразя, да речем че ги избягвам. И тъй като няма кой да ми казва готви това, а не онова, забелязвам, че приготвям все неща, които харесвам. Рядко ще се случи да направя рецепта, към която не храня топли чувства. Но вчера дъщеря ми, която вероятно има спомени, различни от моите, пожела кюфтенца в доматен сос… Брррр, помислих си. Доматен сос… манджа… Ама – иска детето. И тогава реших, че ще съчетая полезното с приятното – изрових от безбройните си записки една италианска рецепта и запретнах ръкави. Трябва да ви кажа, че макар и с малки разлики от българския вариант, резултатът ме изненадана много приятно, и мисля, че дори вече обичам кюфтенца в доматен сос!

И така, какво ви трябва, за около 4 порции

500г телешка кайма
Около 1 чаша галета
2 яйца
800г доматено пюре или доматен сос
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
Нарязан магданоз
Няколко листа свеж босилек
Малко сушен риган
Сол,
Захар
Черен пипер
Зехтин

Омесете каймата заедно с яйцата, галетата (оставете си няколко лъжици), сол на вкус, част от нарязания магданоз, и прясно смлян черен пипер. Оформете на малки кръгли кюфтенца, оваляйте в отделената галета и изпържете до полуготовност в растителна мазнина.
В дълбок тиган загрейте малко зехтин, добавете нарязания на полумесеци лук, смачканите скилидки чесън и босилека. След като се задушат, добавете доматеното пюре. Подправете на вкус със сол, 1 ч.л. захар, смлян черен пипер и риган. След като се посгъсти, прибавете в съда кюфтенцата, похлупете с капак и оставете да къкри на бавен огън още около 15 минути. Най-добър вкус се получава, ако ястието има възможност да отлежи поне час преди сервиране. Поднесете като основно ястие, гарнирано с бял ориз, или като добавка към произволен вид паста.