сряда, 23 декември 2009 г.

Cantuccini di Natale ● Коледни кантучини



Макар и доста късно за коледни приготовления, искам да споделя с вас една рецепта за типични италиански коледни сладки. Наистина, те вече се продават и у нас през цялата година, но онези, направени у дома, ще се съгласите с мен, са нещо съвършено различно! Рецептата е на Стефано Спилли от lacucinaitaliana , която аз намерих на страниците на Anice e Cannella, блогът на Паолета, която смятам вече познавате.

Кантучини ди Прато
450г брашно
350г захар (не намалявайте количеството, от захарта зависи хрупкавостта)
2 цели яйца
3 жълтъка
1 цяло яйце за намазване преди изпичане
1 бакпулвер
50г разтопено топло масло
Настъргана портокалова кора
Щипка сол
250г сурови бадеми, лешници или други едри ядки
Аз добавих около 100г. сушени плодове – череши, тъмни стафиди и папая и 50г шоколад на дребни копчета

Запечете леко ядките във фурната. Не ги белете!
Разбийте яйцата и жълтъците със захарта (прибавете към яйцата щипка сол) докато станат на бял пухкав крем, добавете портокаловата кора и разтопеното топло масло на тънка струйка. Продължете да разбивате с миксера, и прибавяйте пресятото брашно, смесено с бакпулвера лъжица по лъжица.
Добавете ядките, плодовете и шоколада. Тестото вече е доста гъсто, можете да объркате с лъжица. Намокрете леко ръцете си и оформете четири дълги и тънки парчета, широки 3 пръста и дебели един. Сложете ги върху тава, покрита с хартия за печене. Имайте пред вид, че при печене тестото ще се раздуе, оставете достатъчно място между тях. Можете също така да направите прегъвки на хартията между отделните парчета, за да не се залепят едно за друго. Намажете ги с разбитото яйце и ги изпечете в предварително загрята фурна до 180-200ºС за около половин час.
Изпечени са, когато са приятно златисти на цвят, и когато ги натиснете се усеща, че са твърди във вътрешността. Оставете ги да изстинат, след което ги нарежете леко диагонално, с дебелина около 1.5см. и ги сложете легнали върху тавата. Върнете ги във фурната за доизпичане (защото кантучините са истински бишкоти, което означава два пъти печени) на около 100 ºС за по десетина минути от всяка страна.
Имайте предвид, че тези бишкоти трябва да бъдат твърди, защото са създадени за потапяне във Винсанто или друг подобен алкохол. Все пак внимавайте, защото докато са топли, повърхността им все още е мека, но се втвърдява след като се охладят.
Когато изстинат, се запазват прекрасно в метални кутии.




Although is may be too late for Christmas preparations, I want to share with you a recipe for a typical Italian Christmas cookies. Indeed, they are already being sold throughout the whole year, but those made at home, you will agree with me, are something completely different! The recipe is from Stefano Spilli from lacucinaitaliana, which I found on the pages of Anice e Cannella, Paoleta’s blog, who I think all of you already know.

Cantuccini di Prato
450g flour
350g sugar (do not reduce the amount,on it depends the crispness)
2 whole eggs
3 egg-yolks
1 whole egg for spreading before baking
1 tsp baking powder
50 years of warm melted butter
Grated orange peel
Pinch of salt
250 g of raw almonds, hazelnuts or other large nuts
I added about 100g of dried fruit - cherries, dark raisins and papaya and 50g of small chocolate buttons

Bake slightly the nuts in the oven. Do not peel!
Beat eggs and egg yolks with sugar (add a pinch of salt to the eggs) until fluffy white cream, add orange rind and melted butter. Continue beating with mixer, and add flour, mixed with baking powder, spoon after spoon.
Add nuts, fruit and chocolate. The dough is already quite thick, you can finish mixing with a spoon. Wet hands lightly and shape four long and thin pieces, 3 fingers wide and 1 finger thick. Put them on a tray covered with baking paper. Keep in mind that the dough will expand, so leave enough space between them. You can also fold the paper between pieces, in order not to stick to each other. Spread them with a beaten egg and bake them in a preheated oven at 180-200 º C for half an hour.
The cookies are done when have a nice golden color, and when you press them the surface feel solid inside. Allow to cool, then cut slightly diagonally, about 1.5 centimeters thick and put them on the oven tray. Return them in the oven for re-bake (because the cantuccini are real biscuits, which means twice baked) at approximately 100 º C for ten minutes on each side.
Note that these biscuits are meant to be hard because they are designed for immersion in Vinsanto or similar alcohol. Be careful though, because while they are hot, their surface is still soft, but hardens after cooling.
When cool, you can preserve them in tin boxes.

четвъртък, 3 декември 2009 г.

Ginger-Pear Cake * Джинджифилов сладкиш с круши



2 яйца
3 сл захар
100мл мляко
50мл орехово олио
1 чаша брашно (около 170г)
1/2 бакпулвер
джинджифил колкото орех, обелен и настърган
2 сл какао
1 шепа шоколад на дребни копчета
3 бишкоти или други бисквити, смлени
2 круши, обелени и почистени
4-5 сл кафява и бяла захар за поръсване


Разбиват се яйцата със захарта, постепенно се добавят млякото, олиото и брашното, смесено с бакпулвера. Добавя се настъргания джинджифил, и какаото, обрква се отново. Изсипва се в намаслена и набрашнена форма (26см), поръсва се с шоколадовите копчета, отгоре се поръсва със галета от бишкоти или бисквити. Върху нея се подреждат нарязаните круши, и най-отгоре се поръсва с двата вида захар.
Пече се в предварително загрята фурна на 180С около 20-25 минути, проверява се с клечка.


сряда, 2 декември 2009 г.

Extraordinary post, no pictures © Извънредна публикация, без снимки

Не ми се вярваше, че някога ще ми се наложи да го направя, но ето че този момент дойде. Искам да се извиня на всички вас, редовни и нередовни читатели на този фото-кулинарен блог, защото от тук нататък снимките, които ще публикувам, ще бъдат с още по-големи и по-видими авторски знаци. Случаите на небрежно присвояване на снимки и рецепти стават все по-чести и по-брутални. Тъй като не желая да губя време и емоции в тази посока, това е моят начин да се опитам да противодействам на плагиатството.

I haven’t thought that I will ever have to do it, but obviously the time has come. I want to apologize to all of you, regular and irregular readers of this photo culinary blog, that from now on the photos I will publish will be marked with even greater and more visible copyright marks. The cases of negligent misappropriation of photos and recipes are becoming more frequent and more brutal. Since I do not want to waste time and emotions in this direction, this is my way to try to combat plagiarism.

Stracciatella all mascarpone, limone е cioccolato ● Страчатела с маскарпоне, лимон, и шоколад



For couple of weeks ago in my head spins the idea of tiramisu. Satanic desire! It’s already known that I have familiarity with the food, but that’s starting to become very visible. Therefore, I carefully avoid stands with mascarpone in stores, but how can I resist to this temptation? Finally, a few days ago I brought home a packet of savoiardi biscuits and a box of .... you know. Okay, but ... today, tomorrow, my daughter had eaten half of the biscuits, and someone (she claims to be someone else) have eaten one third of the mascarpone. So, I thought, there’s no way to do a descent tiramisu, but as I will not buy a new box of ... you know… any soon, so I decided to do something more friendly to the waist – a stracciatella.

The word stracciatella in Italian means something that is torn, crushed, made into small pieces. It is used for naming ice cream, cream and there is even an Easter cake with that name.
Here's the recipe for my stracciatella with mascarpone, lemon and chocolate, absolutely diet :-).

What you need for 4 servings:
4 egg yolks
Sugar, about ½ cup
Grated lemon rind or lemon extract
Vanilla
⅔ box of mascarpone
A handful of chocolate chips or chopped chocolate
A small package of savoiardi biscuits, about 6-8 pieces,
Cocoa for sprinkling
Tiny chocolate drops for decoration

Beat yolks with sugar to foam, add the mascarpone and beat again. Add lemon rind, or essence, add chocolate chips or cut chocolate (the idea is to remain visible pieces, not to be melted) and mix. Cut biscuits into slices and arrange strachatelata in transparent glasses by alternating cream and biscuits, and finally finish with a layer of cream. Sprinkle with bitter cocoa and decorate with chocolate candies. Of course, you can decorate otherwise, do whatever you like. Leave it in the fridge for an hour or two to tighten.



От няколко седмици ми се върти в главата идеята за тирамису. Вероятно това сатанинско желание има нещо общо с подстрекателките от готварския на бгмама, които произвеждат сладкиш след сладкиш, основно наблягат на тирамисуто, и се надпреварват чие да стане по-високо!!! Аз, както вече се разбра, имам любовни отношения с храната, които обаче започват да стават съвсем видими. Поради тази причина старателно избягвам щандовете с маскарпоне в магазините, ама то може ли да се устои на този повик? В крайна сметка, преди няколко дни донесох в къщи един пакет бишкоти и една кутия.... сещате се. Добре, обаче...днес, утре, дъщеря ми изяде половината бишкоти, а някой (тя твърди, че е друг някой) изяде една трета от маскарпонето. И понеже реших, че така и така, тирамису няма как да стане, а пък все пак, няма скоро да купя нова кутия ....сещате се, днес реших да направя нещо мааалко по-щадящо талията, а именно – страчатела.

Думата страчатела на италиански означава нещо разкъсано, натрошено, направено на малки парченца. Използва се за сладолед, крем, дори има и козунак с такова име.
Ето сега рецептата за моята страчатела с маскарпоне, лимон и шоколад, съвсем диетична 

Какво ви трябва, за 4 порции:
4 жълтъка
Захар, около ½ чаша
Настъргана лимонова кора, или лимонова есенция
Ванилия
⅔ кутия маскарпоне
Една шепа шоколадов чипс, или нарязан шоколад
Един малък пакет бишкоти савоярди, около 6-8 броя,
Какао за поръсване
Дребни шоколадови дражета за украса

Разбийте жълтъците със захарта на пяна, добавете маскарпонето и разбийте и него. Добавете лимоновата кора или есенцията, добавете шоколадовия чипс или нарязания на дребно шоколад (идеята е да останат видими парченца, не да се разтопи) и разбъркайте. Нарежете бишкотите на филийки, и наредете страчателата в прозрачни чаши, като редувате крем и бишкоти, накрая завършвате с крем. Поръсвате с горчиво какао, и украсявате с шоколадови бонбончета. Разбира се, можете да украсите и по всякакъв друг начин, направете каквото ви харесва. Оставете в хладилника за час – два, за да се стегне.