Mediterranean Island Olive Salad ● Средиземноморска островна маслинена салата

Като набере човек инерция, и трудно спира. Аз поне съм така. Като почна да си почиваааам, край няма. Но пък почнат ли да ми идват идеи, също. Добре е, все пак, че тези двете ми състояния все още успяват да се самобалансират някакси. И още по-добре ще стане, ако балансът може да се разппредели по-равномерно из времето и пространството. Но да не се оплаквам повече, защото полза няма. И понеже доста дълго си почивах този път, редно е сега да поработя, за да не ме забравите съвсем :-).

Днес по случайност имах път към Халите. Харесва ми да ходя там, може би защото ми се случва доста рядко? В Халите има една особена атмосфера на стари соифйски порядки, пазарен дух, малки магазинчета, на които ти се налага да се редиш поотделно. И не че стоките не идват от същите промишлени места, но все пак е различно, да си купиш месо, хляб, риба от месаря, хлебаря, рибаря...Съжалявам, че все не успявам да направя снимки на Халите. Понякога има запомнящи се гледки. Това може да стане част от списъка must do in 2010 :-).

Днес си купих маслини. Няколко вида, всичките без костилки. Едри, черни и лъскави; по-дребни, зелени; и едни класически зелено-лилави каламон. Превърнах ги във микс от маслини, зехтин и подправки. Нарекох ги средиземноморска островна маслинена салата поради носталгията, която не ме пуска, и ми се иска да е лято, да седя под някоя смокиня на маса със синьо-бяла покривка, а пред мен да се плиска Маре Нострум. Мисля си, че с малко въображение всеки може да се пренесе там, където го дърпа носталгията му.



И така, какво ви трябва:
по около 200грама черни маслини, зелени маслини и класически лилав каламон
100мл зехтин
50-60мл винен оцет
1 шепа смесени сушени подправки - босилек, риган, мащерка, млян черен пипер, хубав домашен червен пипер.



Нарязвате маслините на шайби, смесвате ги в купа. Заливате ароматните треви със зехтина, хубаво ги разбърквате. Поливате маслините със тази смес, и добавяте оцета. Разбърквате отново, и ги оставяте да поемат ароматите поне за час, на стайна температура. Междувременно може да си сипете едно узо, което, както твърдят познавачите, лекувало носталгията още по-добре.

Коментари

  1. Ммм, това го обожавам, но от мързел по-често го купувам готово.
    Обаче не ми е идвало на ум да слагам червен пипер...Ще трябва да се пробва. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Снимките са толкова реални и красиви, че сякаш долавяш средиземноморският аромат на подправките и маслините :-)

    А дали може така приготвени маслините да ги пасираме и да получим маслинена паста?

    ОтговорИзтриване
  3. Снимките найстина са много реални и живи и те карат да усетиш средизимноморския вкус.

    ОтговорИзтриване
  4. Това с узо-то и носталгията не го знаех, но като гледам тези снимки не се съмнявам:)

    ОтговорИзтриване
  5. Риа, аз също купувам, но е много лесно да си го направиш в къщи, и да си смесиш подправките както ти харесва- и всеки път може да са различни!
    Ирина, разбира се, може да се пасира с блендер например.
    ghost13, Дани, благодаря ви.

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотни снимки и всичко изглежда по - вкусно и вкусно! Тази салата много ме впечатли, а е и супер лесна. Трябва да се пробва! Поздрави :)
    Маги

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации