събота, 27 февруари 2010 г.

Beef Stew with Porcini & Mushrooms • Телешко с манатарки и печурки

For English version scroll down



И ето, че пак е събота, и Малък Сечко с последни сили се опитва да се самодокаже, и отново седенето в къщи е семейно предпочетено. И поради спецификата на сезона, и наличието на бутилка или две червено вино с добро потекло, комбинирани с купените вчера кралски печурки, изборът на рецепта е предначертан от само себе си.
Телешкото, както е ставало вече въпрос, е сред любимите храни у дома. За съжаление обаче, в България се предлага телешко, което е истинско изпитание за готвача...След многобройни проби и грешки, преобладаващи провали в експериментите, и люти закани от типа "това да е последното телешко, което се опитвам да сготвя", стигнах до следния извод. Телешкото има три варианта за успешно приготвяне: или смляно, или тънко нарязано и подложено на кратка термична обработка, или задушавано в продължение на часове, докато му се вземе душата. И днес, предвид че е събота, се спираме на третия вариант - Телешко задушено с печурки и манатарки.



Какво ви трябва, за около 4 порции:
800г. телешко, (шол, вайсбрат)
400г. кралски печурки
1 щедра шепа сушени манатарки
1-2 моркова
1 стрък целина
1-2 глави лук
1 чаша добро червено вино
няколко скилидки чесън
розмарин
салвия
зърна черен и розов пипер
дафинов лист
сол
зехтин

Как да действате:

Нарежете месото на средно големи късове. Нарежете лука, морковите и стъблото целина на ситни кубчета, така нареченото mirepoix.
Накиснете манатарките в малко вода, нарежете печурките.
Загрейте зехтина в тенджера с дебело дъно, и запечатайте късовете месо. Добавете нарязаните лук, морков и целина, задушете до остъкляване. Прибавете виното, оставете да се изпари почти до край. Добавете подправките, чесъна, посолете. Наливайте по малко гореща вода и оставете да се задушава на бавен огън за около час и половина - два. При необходимост доливайте течност. Около 20 минути преди да свалите от огъня, добавете гъбите. Ако и при вас има някой сътрапезник, който смята сготвените гъби за отровни, въпреки че яде салата от сурови такива, можете да приготвите задушените гъби отделно, и да ги сервирате в отделен съд. Ако бързате, или не сте фенове на дългото готвене, можете да приготвите ястието в херметическа тенджера, където цялата процедура става за около половин час плюс времето за охлаждане.Гответе в открит съд до момента с наливане на горещата вода, след което затворете капака и сметнете 20 минути за варене под налягане.
Сервирайте с пресни задушени картофки или с картофено пюре.




Recipe:

800g. beef
400g. Royal mushrooms
1 generous handful of dried porcini mushrooms
1-2 carrost
1 stalk celery
1-2 onions
1 glass of good red wine
several cloves of garlic
rosemary
Sage
black and pink pepper corns
bay leaf
salt
olive oil


Cut the meat in medium-sized pieces. Cut the onions, carrots and celery stalk in tiny cubes, the so-called mirepoix .

Soak the dried porcini in warm water, cut the mushrooms.
Heat the olive oil into a saucepan with thick bottom, and seal the pieces of meat. Add chopped onion, carrot and celery, and stew. Add the wine, and allow to evaporate. Add spices, garlic, salt. Pour a little hot water and let it stew in a slow fire for an hour and a half or two hours. Add liquid if necessary. About 20 minutes before removing from heat, add mushrooms. If you wish, you can prepare the steamed mushrooms separately, and serve them in a separate dish. If you are in a hurry, or you are not fan of the long cooking, you can prepare the dish in an airtight pot, where the entire procedure will take about half an hour plus the cooling time. Cook in open court till the time of pouring the hot water, then close the lid and count 20 minutes of pressure cooking.
Serve with fresh steamed potatoes or potatoe puree.

7 коментара:

  1. Изглежда страхотно! Ще споделиш ли от къде си пазаруваш телешкото. Днес и у нас менюто беше телешко (макар че публикувах нещо друго:))), но никък не останах доволна от избора ми от Пикадили.

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно и красиво снимано!
    Присъединявам се към недоволните от телешкото по магазините.Наистина е истинско предизвикателство,което рядко завършва с успех.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Лулу, за съжаление и моето е от там, и поради този факт е задушено, а не направено на ростбийф, каквито бяха първоначалните ми идеи....

    Гери, когато се приготви по този начин, общо взето няма провал :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Е аз моето тръгнах да го правя на ростбийф но се наложи бърза промяна в плана, като видях на къде отиват нещата:)))

    ОтговорИзтриване