вторник, 2 февруари 2010 г.

Soupe à L’oignon Gratinée ● Френска лучена супа

For English version scroll down



Не зная дали има любител на френската кухня, неизкушен да опита фамозната френска лучена супа. В живота на всеки уважаващ себе си чревоугодник неминуемо настъпва денят, в който си казваш: Трябва да приготвя Френска лучена супа! Узрял съм за това действие! Пристъпвам към него с цялата си обич и подтикнат единствено от любов към доброто похапване :-)))
И когато се окаже, че изведнъж те сполети свбоден ден, а на вън се сипе сняг на парцали, просто обстоятелствата сами се подреждат. Защото приготвянето на френската лучена супа не е част от 5 минутната култура. Към тази рецепта трябва да се подходи с нужното търпение, уважение към традицията, и внимание към детайла.
Поради тази причина, реших да се доверя на рецептата на не кой да е, а на Джулия Чайлд, посветила живота си на това, да въведе френската кухня в американския дом.



Какво ви трябва, за около 4 порции:
800г жълт лук
2 с.л. зехтин
40г. масло
1 л качествен пилешки или телешки бульон
200мл бяло вино
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л.брашно
няколко клонки мащерка
1 дафинов лист
прясно смлян черен пипер

за филийките със сирене:
половин френска франзела
80г грюйер
20г пармезан



Първото нещо, което трябва да направите,е да сварите домашен бульон. Много ви моля, не използвайте бульон от кубче, прахче, пликче.... Освен че са вредни, придават на храната абсолютно еднакъв промишлен вкус. Нямат място в нашата Soupe à L’oignon Gratinée.
Така че, ако сте приготвили предишната ни рецепта за пиле в провансалски стил, можете да използвате костите от пилешките бутчета. Ако пък сте се поколебали, ще се наложи да идете до магазина, и да си набавите един пилешки фенер или опаковка пилешки крилца. Слагате ги в тенджера, наливате 1.5л вода, посолявате, слагате няколко зърна черен пипер, и варите, докато бульонът придобие красив цвят.



След това загрявате в тенджера с дебело дъно зехтина и маслото. Нарязвате лука на полумесеци. Слагате го в тенджерата, покривате с капак и задушавате на бавен огън около 15-20 минути. После отваряте съда, леко увеличавате котлона, добавяте сол и захар, и разбърквайки от време на време, карамелизирате лука да златисто-кафяво. Тази операция изисква търпение, защото може да отнеме и повече от половин час. (Не мрънкайте, вчера си почивахме около печката).
Когато цветът на лука е станал кехлибарен, посипете с брашното и разбъркайте. Добавете бульона и виното, мащерката, дафиновия лист, черния пипер. Оставете да къкри на бавен огън с открехнат капак още около 20-25 минути, докато течността се редуцира до 2/3.

Пригответе филийките - нарежете франзелата(сметнете по две за всеки), и запечете до златисто. Настържете сиренето и поръсете филийките, пъхнете в загрятата фурна високо под реотана, за толкова време, че сиренето да се разтопи и да образува балончета.
Сипете супата в купички и поставете по две филийки във всяка. Сервирайте веднага, докато е гореща.



Recipe:

800g yellow onion
2tbs olive oil
40g. oil
1l chicken or beef broth of good quality
200ml white wine
1ts salt
1tbs sugar
1ts flour
several branches of thyme
1 bay leaf
freshly ground black pepper

For the cheese toasts:
half French baguette
80g gruyer
20d Parmesan

Heated the olive oil and butter in a thick-bottomed saucepan. Cut the onion in crescent. Put it in the saucepan, cover with lid and let it simmer slowly for about 15-20 minutes. Then open the lid, raise the heat slightly, add salt and sugar and stir occasionally,as the onions gone caramelized to golden brown. This operation requires patience because it can take more than half of an hour.
When the color of the onions became amber, add flour and mix. Add broth and wine, thyme, bay leaves, black pepper. Allow to simmer on slow fire with lid slightly open for around 20-25 minutes, until liquid is reduced to 2/3.

Cut the baguette into slices (count two slices for each portion), and bake until golden. Sprinkle whit the grated cheese, and put into the heated oven under the grill for so long that the cheese melt and form bubbles.

Pour the soup into bowls and place two toasts in each. Serve immediately while hot.

16 коментара:

  1. lovely photos! the pictures I took of my version of Julia Childs soupe a l'oignon were lacking. great blog!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, чак ми се прияде...
    Обожавам тази супа. Понякога добавям малко портвайн към карамелизирания лук.
    И да, всеки трябва да опита френска лучена супа.

    ОтговорИзтриване
  3. farawayfoodies, Thank you so much. I'm sure your onion soup was a delicious treat!

    Йоана, благодаря ти за визитата. Аз да си призная, защото обичам да смесвам нещата, сипах половин чаша марсала :-). Мисля, че добре стана.

    ОтговорИзтриване
  4. Ако щете вярвайте, но днес, още преди да съм видяла блога, се реших най-накрая да сготвя френска лучена супа - канех се от много време. След малко почвам ;)

    ОтговорИзтриване
  5. ех, че хубаво съвпадение! Ще чакам да чуя отзиви за резултата!

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, това е една от - най добрите супи които съм пробвала! Страхотна е.
    Поздрави :)
    Маги

    ОтговорИзтриване
  7. Срамота! Нито съм правила, нито съм опитвала. Но веднага си взимам поука и при първия свободен следобед я почвам. Иска ли питане, при тези апетитни снимки.. :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Маги, наистина е много хубава, макар и по-особена от обичайните български супи.

    Ирина, благодаря ти. Надявам се, че няма да съжалиш. Но наистина е добре да има човек свободен следобед - не е за всеки ден тази рецепта :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Lois, правя лученатата ти супа в момента, но без месния бульон (като за вегетарианци). Страхотна рецепта :-)

    ОтговорИзтриване
  10. ей, много се радвам! Макар че тя не е моя воъбще :-)
    После да кажеш как стана!

    ОтговорИзтриване
  11. страхотна е.. но е само за 4 порции:(

    ОтговорИзтриване
  12. е, бароне, умножаваш по колкото е необходимо и получаваш повече :-)

    ОтговорИзтриване
  13. lois, удоволствие е да те чета. Благодаря. Но не разбрах защо изтри коментара ми. "Gratinée" означава "на фурна". Гювечетата ми, с хляба и сиренето, минават през фурната. Това е технологията. Аз, воден от първата рецепта, която съм чел преди сто години, слагам и праз, който дава допълнителна сладост. Сега правя супата, но няма как да ви я пусна по Интернет.

    ОтговорИзтриване
  14. Не си спомням да съм трила нещо от тук. Единствените неща, които трия, са откровения флууд от мераклии да се рекламират по блоговете. Ако имаш регистрация, която звучи като "касови апарати", "осигуровки", футболни прогнози" или "нещо подобно, не помня вече, може и да съм трила.
    Иначе да, за останалото съм съгласна. Може да пуснеш снимка поне :)))

    ОтговорИзтриване
  15. О-о-о. lois! Можеш да потърсиш една моя идиотска снимка във Facebook ael54@yahoo.com.
    Това, което забравих да напиша, е че ти желая всичко най-добро.

    ОтговорИзтриване
  16. фантастична е !!!!!!11111

    ОтговорИзтриване