неделя, 7 февруари 2010 г.

Duck Fillet With Orange Sauce • Патешко филе с портокалов сос

For English version scroll down

Понякога неделите имат способността да са ужасни. Ужасно студени, ужасно мрачни, и никъде, никъде не ти се излиза. Навън е едно такова ветровито, снегът пада на дребни бръснещи точки, и най-доброто, което може да ти се случи, е да си останеш в къщи.
Но все пак трябва нещо да се яде? И тъй както вече стана ясно, че къшей хляб, поръсен с шарена сол, не е нашата любима представа за ядене, се обръщам към съвременния еквивалент на домашното огнище – фризера.
И, О, Чудо! От дълбините му изравям забравена да влезе в коледната капама опаковка патешко филе. Чудесна идея, тъкмо се намират и портокали, и вече съм наясно с днешното меню.
Ще бъде патешко филе с портокалов сос и пюре от картофи и кестени.
Какво ви трябва, за 2 до 3 порции

Една опаковка патешко филе с кожата

За пюрето:
300-400г картофи
200г сварени кестени
масло, прясно мляко, сол, черен пипер
За портокаловия сос:
40г масло
2с.л. брашно
150мл прясно мляко
сокът на 1 или 2 портокала
1ч.л. захар




Патешкото месо се спогажда много добре със сладките гарнитури и сосове. За това обикновеното пюре от картофи може да се окаже недостатъчно подходящо. Добър вариант би бил пюре от сладки картофи, но поради тяхнат осезаема липса в моя килер, и поради наличието на една купа сварени и обелени кестени, реших че ще обединя двата вкуса.
Обелете и нарежете картофите, сложете ги в тенджера с малко вода да се сварят на тих огън. Когато омекнат, пасирайте, добавете масло и мляко по стандартния начин, добавете пасираните кестени и объркайте. Подправете със сол и смлян черен пипер.
Пригответе соса, на основата на класическия бешамел. В дълбок тиган сложете около 40г. масло да се разтопи. Изсипете отгоре 2 с.л. брашно и бъркайте с дървена лъжица. Налейте част от прясното мляко на тънка струйка, и бъркайте непрекъснато, докато стане на гъста еднородна каша. Налейте сока от един или два портокала, добавете захарта, и ако ви се струва гъсто, добавете още малко мляко.
Загрейте фурната до около 200˚С. Направете по кожата на филето ромбоидни диагонални разрези, като внимавате да не засегнете месото. Загрейте на котлона оребрен грил-тиган и поставете филетата с кожата на долу. Печете около 5-8 минути, като периодично отливате разтопената мазнина (можете да я запазите в буркан в хладилника, върши чудесна работа като готвите кисело зеле).
Когато кожата на филето е добила хубав кафяво-златист цвят, обърнете да се запече за минута и от другата страна. След това прехвърлете в тава и сложете във фурната. Печете около 8 минути за розово, 10-12 за средно изпечено. Не ви препоръчвам да го държите повече в никакъв случай, защото патешкото филе е сухо месо, и ако се подложи на дълга топлинна обработка, става почти негодно за ядене. Идеално приготвеното патешко филе е златисто изпечено отвън, и свежо розово отвътре.

Сервирайте топло, с пюрето от картофи и кестени, и полейте отгоре с портокаловия сос.



Recipe:

For the puree:
300-400g potatoes
200g cooked chestnuts
butter, milk, salt, pepper
For the orange sauce:
40g butter
2tbs flour
150ml fresh milk
juice of 1 or 2 oranges

Peel and chop the potatoes, put them in a saucepan with some water and boil on low heat. When soft, mash, add butter and milk in a standard way, add the chestnuts, and puree. Season with salt and ground black pepper.
Prepare the sauce, based on the classic Béchamel sauce. In a deep pan put about 40g. butter to melt. Add 2 tablespoons top of flour and stir with a wooden spoon. Pour some milk, constantly stirring until it becomes a thick homogeneous mass. Pour the juice of one or two oranges, add sugar if you think it's sour, and if needed, add some more milk.
Heat oven to 200˚C. Cut the skin of the fillet in diagonal diamond cuts, taking care not to affect the meat. Heat a ribbed grill, or pan and place fillets skin-down. Bake approximately 5-8 minutes, periodically removing the melted fat (you can keep it in a jar in the refrigerator, it's suitable for cooking other meals).
When the fillet skin derived nice golden-brown color, turn to seal for a minute from the other side. Then transfer to baking dish and put in the oven. Bake about 8 minutes for pink, 10-12 for medium roast. Not recommend to keep it more in any case, because the duck fillet is a dry meat, and if subjected to long heat treatment, it becomes almost inedible. Perfectly prepared duck fillet should be golden roasted outside, pink and juicy inside.
Serve warm with potato and chestnuts puree, and pour on top some orange sauce.

7 коментара:

  1. Ciao, bella!
    Ma è molto bella idea di purea con le patate dolce e i castagni! Dev'essere moooolto buono! L'anatra sulla foto è da mordere il monitor!
    Un bacione!

    ОтговорИзтриване
  2. un bacione anche a te, Oxana! Grazieeeee

    Анна, хахахх :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Лоис, само това имах сили да напиша почти в полунощ, но просто не можех да оставя без коментар прекрасното предложение, снимки и всичко!
    Непременно ще опитам рецептата, но предпочитам да не е в толкова студена неделя.

    ОтговорИзтриване
  4. ох, напълно те разбирам, но ми стана смешно, и аз така реагирам на храната :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за рецептата! Филенцата станаха чудесни (малко модифицирахме рецептата, тъй като разполагахме с филенца без кожа)... превъзходно!

    ОтговорИзтриване
  6. ей, много се радвам!
    на всичко отгоре видях, че ми я няма снимката... сега ще видя ттази работа :-)

    ОтговорИзтриване