понеделник, 31 май 2010 г.

Asparagus-Mushroom Quiche ○ Киш с гъби и аспержи



Този път аспержите не са от градината на съседката :-). Магазински са, но много свежи и крехки! Решавам да ги направя на нещо различно от просто бланширани и заляти със зехтин, и така измислям вариант на киш лорен с аспержи. Трябват ни също гъби, шунка, жълто сирене по избор, сметана и яйца за пълнежа. Брашно и масло - за тестото.



Рецепта за 6 броя киш с диаметър 16см:

За тестото:
400г брашно
180г масло
1/2 ч.л.сол
3-4с.л. студена вода

За плънката:
300г аспержи
200г гъби
200г шунка
200г жълто сирене (аз използвах италианското верена, непознато до сега за мен)
6 яйца
300-350мл млечна сметана



Замесете тесто от посочените продукти, оставете го за 30мин. в хладилника. Загрейте фурната на 180 гр. Целзий. Разточете тестото на тънък лист, и покрийте намаслените форми за киш. Надупчете с вилица, и изпечете празни за около 15-20мин.
В това време нарежете и бланширайте в малко зехтин гъбите. Подрежете аспержите от долния край и ги бланширайте за кратко във вряща подсолена вода. Нарежете шунката и сиренето на дребни кубчета. Разбийте яйцата и сметаната в отделен съд.
Извадете изпечените форми от фурната, наредете на дъното шунка и сирене, отгоре разпределете аспержите и гъбите. Залейте с яйчено-сметанената смес, подправете с любимата си подправка - мащерка, салвия, индийско орехче, риган... (но сложете само една).
Върнете формите във фурната, и печете до готовност - сместа трябва да се надуе и да придобие красив златист цвят.



В допълнение :-)
Ако и у вас има някой, който смята гъбите и аспержите за отровни (rolf), направете му класически киш, като пропуснете "отровните" съставки


10 коментара:

  1. Лоис, много са ти симпатични керамичните формички. Би ли споделила от къде са?

    Много апетитно предложение, тъкмо утре мислех да мина през Пикадили и да си купя аспержи, така че твоята рецепта идва тъкмо навреме :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Ciao Lois!
    Scusami che non sono passata da te;( Ho perso tante le tue belle ricette. Questo quiche è buonissimo, brava!
    P.S. Anch'io ho gli stampini quasi uguale;)))
    Un bacione!

    ОтговорИзтриване
  3. Ирина, малките съм купувала от jysk, а голямата си донесох от Брюксел, ако не греша...
    Наистина стана супер вкусно, чак и а съм изненадана (хахахх)

    Oxana, grazie, c'e stato moooolto buonooo!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Така, така, правиш си ги ти тези работи и не споделяш и трохичка с другарчетата! А след италия беше обещала едно готвене да направим:)))
    Тези изглеждат страхотно! За мен поне "отровните" са много идейни:)))

    ОтговорИзтриване
  5. хахах, отровните бяха истински жестоки!
    Ех, Лулу, спомням си какви мезета си редяхме в онази дневна прекрасна, и една носталгия ме мъчи....артишоци, карпачо, сирена, наденички от диво прасе, ух.

    ОтговорИзтриване
  6. Тук ухае много приятно и ето че долитам...
    Луйс, невероятно предложение. С тия аспержи още съм на "вие" ама трябва да ги преборя бе.

    Въпросните мини формички ги видях, но на много места пише че са за брюле, а аз си имам, но ето че имат друго приложение.

    Прекрасни снимки, през които направо усещам аромата. Хубава вечер, Луйс

    ОтговорИзтриване
  7. Аз съм толкова щастлив да бъде в състояние да намери аспержи в България отново. Бих искал да е по-популярен.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти за коментара, Кейси.
    В миналото България е била голям износител на аспержи за Европа, но по време на социализма тази култура е изоставена... Сега отново се правят опити да се отглежда промишлено, и в някои от по-големите магазини (поне в столицата) има редовно.
    P.S. гледах те в шоуто "Чужденец в България", много ми хареса представянето ти!
    P.P.S :-) Съпругът ми е от Кюстендил :-)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Дани, благодаря ти много.
    Формите са за брюле, наистина - керамични са и май не понасят много по-високи температури на печене...напука им се глазурата за две употреби... Докато голямата, 20см, е порцелан, и нищо й няма :-)
    Давай смело с аспержите! Не хапят, само трябвада им се свикне :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Сега попаднах на тази рецепта и я пробвах - получи се чудесно. Благодаря за рецептата и снимките!

    ОтговорИзтриване