Chicken With Spring Vegetables ○ Печено пиле с пролетни зеленчуци

Оглеждайки списъка си със изпълнени задачи от изминалата седмица, установявам, че домочадието е яло аламинути цели 4 дни...Не че протестират, но в желанието си да избягам от приказката за босите деца на обущаря, решавам днес да приготвя истинска вечеря. И тъй като се усещам изпразнена от способност да създавам рецепти, решавам да сготвя нещо наготово. Отварям последния брой на GoodFood, и избирам "Печено пиле с чесън, дафинов лист и бяло вино". Естествено, не минава без промени, но в общи линии гледам да се придържам към тяхната концепция.



Какво ви трябва:
1 цяло пиле, около 1,5 кг
6 глави млад чесън
6-8 млади моркова
около 600г пресни дребни картофи
2 дафинови листа
30г. масло
150мл бяло вино
половин лимон



Загрейте фурната на 200 градуса Целзий.
Измийте пилето, посолете го, повдигнете кожата на гърдите и пъхнете вътре дафиновия лист и маслото. Пъхнете лимона вътре в пилето, завържете бутчетата с дебел конец. Поставете в тава, налейте малко вода и бялото вино, и изпечете за 45 минути. Меуждувременно почистете зеленчуците. Извадете пилето от фурната, поставете зеленчуците около него, и върнете във фурната за още половин час, докато пилето придобие красив златист цвят.

Коментари

  1. Лоис, звучи много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  2. благодаря Лулу, вкусно стана наистина.

    ОтговорИзтриване
  3. подозирам, че това пиле е великолепно. майката на моя мъж ме научи на най-хитрата и според мен вкусна гозбичка - печено пиле на едра сол. измива се пилето, поставя се върху 1/2 или 1 пакет сол, разстлан върху тавата - без вода, без мазнина. и се пече. обръща се, когато леко се зачерви и така и от другата страна. не знам дали го обяснявам добре. аз нямах никакво доверие на тая рецепта и първия път сварих пилето, да не вземе да остане неопечено и сухо. но после го правя, както тя ми каза, и става мнооого вкусно. а зеленчуците отделно ги правя и така. мерси много за готините рецепти. влизам много често - лазанята ти болонезе е велика! жалко, че ми се струпа много работа и изпуснах зелената лазаня, но ще видя как да компенсирам с други зеленини.

    ОтговорИзтриване
  4. накрая явно ще се наложи да се предам, и да го сготвя това пиле на сол. Ако щеш вярвай, но до сега не съм го правила.
    а това тука посоченото, беше доста приятно, но още по-приятно ме изненада чесънът отстрани :-)
    Благодаря за хубавия отклик!

    ОтговорИзтриване
  5. само да споделя и спирам да се обаждам, защото ми е по-приятно да чета разказите ти за ястия (наистина ги разказваш, а не просто пишеш рецепти), но за чесъна... направо мразя чесън, но направих табуле по твоя разказ за табуле и беше вълшебно. не ми се регистрира, но иначе се казвам яна. съжалявам, че под анонимен се явявам, но ме помързява. препоръчвам на всички и сладкишите ти - това са уникални детайли от живота. казва го човек, който за първи път направи в живота си сладкиш - онзи с име монахини в него :) божествен беше!

    ОтговорИзтриване
  6. хм-хм... ама в табулето няма чесън :-)))
    и обаждай се, много ми е приятно даже, получаването на обратна връзка е част от кефа, нали за това е всичкото :-)
    много ти благодаря, Яна.

    ОтговорИзтриване
  7. хаха, това се казва готин номер!добре, че ти писах, за да разбера как само са ме изпързаляли :)))
    моят мъж знае, че обожавам твоя блог - в началото се кефех на фотографиите, но постепенно започнах да приготвям това онова. На мен рядко ми се случва да готвя. Той готви обикновено и то много вкусно. Но знае, че мразя чесън. И когато приготвях табулето, ми каза - ама там си пише чесън, спазвай рецептата. ама че хитрост :) а аз понеже следвам всичко, което напишеш, и съм се предала изцяло на разказите ти, сложих чесън. повече няма да позволявам да ми диктува той рецептите. :) Така че един чесън стана факт, благодарение на безкрайното ми доверие. :) ще чакам нови вълшебни разкази за вкуснотии и снимки, разбира се. яна

    ОтговорИзтриване
  8. хахахаххх!
    много смешно, чак ми стана любопитно да опитам табуле с чесън.
    Поздрави и на теб!

    ОтговорИзтриване
  9. lois, пробвах това ястие днес и много ни хареса. Пилето се опече много добре като запази сочността си. Кожичката стана златиста и хрупкава. Чесънът не знам дали се предполага да се хапва, но като се поопече е много вкусен. Лимонът допълнително освежаваше положението. Благодаря за хубавата рецепта. (Виното и дафиновия лист имаха своя дял в разкоша също. Абе, много ни хареса и ще правя тази рецепта и друг път). Поздрави и приятни летни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. eee, супер, много се радвам! Не че идеята е нова, но всичко накуп става много хармонично, така си е :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Яна, сготвих пилето на сол!!! Наистина стана върховно, да пратиш поздрави на свекърва ти, даже и без да го обръщам - страшно стана!И го публикувах даже, хахах!

    ОтговорИзтриване
  12. Поздравления за вкусното ястие! Аз сложих и десетина малки лукчета, стана наистина чудесно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оооооо, съживи толкова стар пост! :)))
      Благодаря ти, много ме зарадва че ми писа :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации