Thassos Journey ⚓ Пътуване до Тасос




Преди седмица имах едно прекрасно пътуване - фотопленер на остров Тасос, осъществен от Фотосинтезис, с помощта на Амперел - представяне на новия клас Olympus PEN фотокамера. Трудно е да се опише за незапознати с такива събития особената атмосфера, която цари. Огромна група хора, които, макар и непознати, споделят общо хоби и общи интереси, натоварени на три автобуса, и изпуснати на малкия гръцки остров. Струпване на фото техника и фотографи в особено големи мащаби, което предизвикваше противоречиви реакции навсякъде, от където минеше - граница, паркинги, ферибот, криви тасоски улички, потънали в дрямка. Не е възможно в един блог пост да се опише и преразкаже всичко, което видяхме, съпреживяхме и опитахме. За това ще ви покажа само малко снимки, с които ще опитам да ви пренеса поне за миг в тамошната сънлива действителност. Това е Тасос, така както го видях аз, и съвсем не означава, че няма други сто лица.














И понеже не можахме да останем гладни и за миг, тъй като сутрин и вечер ни хранеха твърде добре в хотела, а през останалото време имаше достатъчно таверни, и все пак - това е фото, но и кулинарен блог - ще завърша с две рецепти, като трибют към средиземноморската и в частност гръцката кухня:

Цацики салата - надали има някой, който да не знае от какво се състои, но моите наблюдения по темата са, че от изключително голямо значение е киселото мляко - гъсто, сухо, и много-много сметанено, и другата важна особеност - краставиците трябва непременно да бъдат нарязани, а не каквото и да било друго. Добавките като чесън, копър, черен пипер, орехи и подобни - са пожелателни, но не и непременно задължителни.



И скариди, задушени в бяло вино, девисил, зърна черен пипер и резени лимон - приготвят се за минути, ухаят прекрасно, вкусни са и топли и студени, и неминуемо обират овациите на всички около масата.

Коментари

  1. Ох Гърция, ох кеф!:))) И пак ми се приядаха октоподи на скара:)

    ОтговорИзтриване
  2. страхотни снимки, от доста време следя блога ти, има разкошни рецепти, както и снимки!
    тези от гърция изглеждат малко ретро, може би заради цветовете, как са снимани?
    а храната - ммм, изглежда страшно изкусително : )
    продължавай в същия дух!!!
    поздрави,
    pet

    ОтговорИзтриване
  3. благодаря, pet.
    точно това е идеята, снимани са така, че да изглеждат малко ретро, малко сънливи, малко все едно гледаш с премрежени очи :-).

    Лулу, връщам се на мига, само да каже някой и тръгвам!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми хареса разказа ти за сбирането на хора с едно и също хоби. Трябва да е било вълнуващо. Снимките са прекрасни и носят много от атмосферата на острова. Както и рецептите. На Тасос, учихме един сервитьор да ни прави таратор от Цадзики салата :) и той се справи много добре. Изкефи се, че е научил нещо българско, което може да предлага на българските си клиенти. Много хубави спомени имаме и ние от Тасос. Твоите снимки ми ги пропомниха.

    ОтговорИзтриване
  5. Станимира, благодаря ти.
    Преживяването си го биваше наистина. И тзацики салатата (или както там се изписва) е супер мезе, няма много общо с нашата водниста снежанчица :-)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации