четвъртък, 10 юни 2010 г.

Fresh Porcini Risotto ○ Ризото с пресни манатарки



В сезона на гъбите, след като са свършили челядинките, и преди да са излезли сърнелите, идва времето на една друга кулинарна икона - манатарката. Не случайно е толкова ценена из европейските кухни - манатарката има прекрасно, плътно тяло, незабравим аромат и чудесен вкус. Може да се суши, замразява, консервира. Може да се прави на брашно, на пюре. Всяка една елементарна манджа, към която добавите шепа манатарки, придобива ново, елегантно звучене, и се издига на съвсем различно качествено ниво.
Но нищо, наистина нищо, не може да се сравни с вкуса на прясната манатарка!
Затова, когато днес срещнах един от моите верни доставчици на горски екзотики с пълна кошничка, изобщо не се и поколебах какво да приготвя за вечеря.



Както вече не е тайна за никого, аз съм голям почитател на италианската храна, и не пропускам възможност да приготвя някое класическо италианско ястие. А нима има нещо по-добро от класическо ризото с манатарки в разгара на сезона на манатарките?



Какво ви трябва:
Ориз, подходящ за ризото, около 200г,
малко зехтин, малко масло,
един литър хубав зеленчуков бульон (най-добре да е домашно приготвен),
чаша бяло вино, сол, пипер,
малко сирене, и....
манатарки, разбира се.



Първо пригответе бульона - глава лук, един морков, ако имате пащърнак, аз сложих и една-две от по-некачествените гъби, няма по-добър вариант от гъбения бульон.
След това нарежете една малка глава лук, загрейте дълбок голям тиган с лъжица зехтин и малко масло и задушете леко нарязаните манатарки. Извадете ги в чиния, може да отделите няколко красиви парченца за декорация. Добавете още малко зехтин и масло в тигана, задушете лука, добавете ориза. Когато стане прозрачен, налейте виното. Изчакайте да се поеме от ориза, след което започнете да добавяте по малко от горещия бульон, като разбърквате периодично.
Към края на варенето добавете задушените гъби, а след като свалите от огъня, добавете и разбъркайте в ястието малко парченце масло.
Сервирайте, като сложите отгоре по няколко от отделените манатарки, и ако ви харесва - с няколко люспи пармиджано или грана (макар че повечето италианци не слагат сирене на ризото с гъби, и аз съм склонна да се съглася :-))



Portabella Mushrooms on Foodista

15 коментара:

  1. Това ще да е страашно ризото, Лоис! Толкова обичам манатарки! Твоето ризото изглежда невероятно!

    ОтговорИзтриване
  2. Само чакам да ми донесат манатарки и задължително ще го пробвам!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусно изглежда! Пък и щом е с манатарки...

    ОтговорИзтриване
  4. Лоис, неустоимо ризото е това. Много ми харесват и везаните покривки и как хубаво се съчетават с посудата и красивите лъжици. Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. ааааааууу, съжалявам само, че не могат да се снимат аромати....Това наистина е вълшебно, няма да сбъркате, ако го направите!

    Станимира, благодаря, тези неща са ми голяма слабост, събирам все повече и повече, вече започва да става проблем количеството :-)))

    ОтговорИзтриване
  6. Пращай излишните неща насам :D (това за горния ти коментар)

    А от къде ги намираш тези доставчици на свежи манатарки?

    Чудесно изглежда ястието, а пък с помощта на снимките съвсем спокойно може да се усети и аромата :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Хаха, не се оплаквам от излишества аз, а от липса на килери :-)
    А за манатарките - в селата около софия щъкат едни мургави събирачи, които винаги са готови да ти продадат, лошото им е само, че ги берат много грубо, от корен.

    ОтговорИзтриване
  8. Луис, ризотото е толкова ароматно и вкусно. Снимките ти са страхотни. Относно манатарките обожавам ги под всякаква форма, лошото е че не познавам гъбите и трудно мога да се доверя на мургавите братя :)

    ОтговорИзтриване
  9. Луис много, ама много хубаво предложение!
    За ризото не се бях сещала от дълго време... обикновенно правя ризото през зимата, когато при нас се намират свободно растящи гъби и диви аспержи и си правя едни мои измислени комбинации според моментното ми желание...

    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Луис чудничко ризото. Направо ми замириса :))ОБОЖАВАМ манатарки. Последно си взех буркан манатарки в зехтин и сега обмислям как да ги приготвя.
    Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Дани, те обикновено ги продават на изкупвачи, така че няма грешки.(надявам се, хах)
    Мария,
    Ани,
    благодаря ви.

    ОтговорИзтриване
  12. This looks really delicious. Just looking at it makes me so hungry! If you wont mind I'd love to guide Foodista readers to this post.Just add the foodista widget to the end of this post and it's all set, Thanks!

    ОтговорИзтриване
  13. Alisa, thank you for your comment.
    It's all done.

    ОтговорИзтриване
  14. Luisa,
    chudno zvuchi
    Na skoro slushah retzepta po radioto za rizoto, no ne mi e ostanalo vreme da probvam
    klassichesko rizoto, no s iagodi
    slaagash iagodite na 3 puti - purvite v nachaloto za da stanat na sos, oshte malko v sredata i malko za ukrassa na kraia direktno v chiniite
    zvucheshe mnogo vkusno, probvai ako imash povod

    ОтговорИзтриване
  15. любопитно звучи, аз съм фен на такива комбинации сладко-солено. ще трябва да пробвам, докато има ягоди още :-)

    ОтговорИзтриване