събота, 26 юни 2010 г.

Salt Roasted Chicken ○ Печено пиле върху сол

For English version scroll down ↓

Признавам си, че често пъти се случва да отбягвам неща, които мнозинството от хора прехласнато прехвалва. Не знам с какво е свързано - дали с желанието ми да съм различна, дали с нежеланието да се движа с общия поток? И вероятно много пъти се е случвало да губя от това, но много ог случаите ще останат непроверени... Този път обаче, най-после стана така, че се радвам, че изпробвах една рецепта, която много дълго време отказвах да приготвя, вероятно точно защото много хора ми я препоръчваха. Но днес в крайна сметка, ето я пред вас, и то в действителност с феноменален резултат!
Това е една рецепта, за която ви трябват минимум съставки, а получавате великолепно ястие на края: Печено пиле върху сол.




Какво ви трябва:
Едно хубаво, едро цяло пиле
половин пакет сол, най-добре морска
една лъжица зехтин,
ароматни треви по избор - аз използвах розмарин и салвия.

Измийте и почистете пилето, насипете солта в тава на равен пласт. Поставете върху нея пилето с гърдите нагоре, намажете го със зехтин, посолете, сложете около него ароматните треви. Изпечете на около 220-250 градуса, докато хване златист загар - около 50-60минути. Сервирайте с гарнитура по избор - задушени пресни картофки, или пък свежа зеленчукова салата - идеи за рецепти - ето тук





What you need:
A nice big whole chicken
half a packet of salt, preferably sea salt
a spoonful of olive oil
herbs optional - I used rosemary and sage.

Wash and clean the chicken, bulk salt in a pan of an even layer. Put chicken on top, breast side up, brush it with olive oil, salt, put aromatic herbs around it. Bake for 220-250 degrees until golden - about 50 60 minutes. Serve with optional garnish - fresh steamed potatoes, or fresh vegetable salad - Recipe ideas - right here

15 коментара:

  1. Не мога да повярвам, че се получава добре с розмарина, за салвията да не говорим, не ги уважавам много тези подправки :)
    Все пак може би тайната е в количеството и пропорциите. Винаги когато съм ги пробвала в английски ястия съм си мислила колко по-добре би било без тях :)
    Розмарин съм ползвала от време на време съвсем пестеливо, но салвията не се осмелявам, само като я надуша :)

    ОтговорИзтриване
  2. eeee, Снеже, ами те тези подправки не са мислени за английската кухня (доколкото я има :-))
    Средиземноморските рецепти са това, на което подхождат - включително чесън, босилек, риган, мащерка...домати, вино...
    и наистина пропорциите и количеството са важни :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Дали ще се получи ако зарием цялото пиле във сол и белтъци, или има прекалено влага във пилето?

    ОтговорИзтриване
  4. честно казано нямам опит в тази посока, вероятно ще стане, но резултатът ще бъде различен - най-малкото няма да има такъв вид :-)
    Покриването изцяло със сол се практикува за цели риби, като ефектът е на задушена риба.

    ОтговорИзтриване
  5. Май ще се разходя до магазина за едно пиле и 3 кила морска сол :)

    BTW - гледал съм рецепта с домашна патица, която се заравя във сол за 24 часа, за да изсмуче влагата и мазнината от кожата след което се изчиства от солта и се изпича. След изпичане патицата приличаше на голям въглен, но под черната кожа беше идеално крехка.

    ОтговорИзтриване
  6. Луис,
    изглежда прекрасно! И пилето и рецептата, и светлината в снимките. Хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
  7. Димитър, после непременно да споделиш :-)
    Това с патицата звучи много примамливо, сега остава да намеря патица от някъде :-)))

    Дани, благодаря.

    ОтговорИзтриване
  8. И аз като теб съм чувала много хвалби за тази рецепта, но не съм я пробвала. Но сега след като и ти я препоръчваш, ще трябва да се опита :-)

    Всъщност, за какво служи солта?

    ОтговорИзтриване
  9. Лоис, изглежда страхотно! Не знам защо и аз също винаги съм отбягвала тази рецепта. Яла съм по ресторантите риба върху сол и ми е харесвало, но аз така и не съм правила!

    ОтговорИзтриване
  10. Лулу, Ирина, благодаря ви.
    Според мен солта служи първо за да изтегли влагата, и второ - за да не позволи на изтеклите сокове и мазнина от пилето да загорят.

    ОтговорИзтриване
  11. Ето и моят опит за пиле в сол :)
    http://mikkro.com/?p=125

    ОтговорИзтриване
  12. Димитър, радвам се, че сподели. Само дето сега или аз трябва да пробвам твоя вариант, или ти да опиташ моя, за да можем да направим сравнение :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Е, нави ме :)
    Едно голяяяямо домашно пиле си полежа върху солта час и половина във фурната и резултатът е разкошен - с коричка, сочно, вкусно.
    Голяма изкусителка си! Чудесно поднесени рецепти - няма как да не се опита!
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  14. Ивейн, радвам се много че ти е харесало.

    ОтговорИзтриване
  15. прекрасен вкус и аромат! Благодаря много за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване