сряда, 7 юли 2010 г.

Aubеrgines with tomatoes and cheese ○ Патладжани с домати и сирене



Днес, набързо само да ви споделя една рецептичка, която можете да си направите докато е захладняло :-).
Няма да ви разказвам поетичности, че докато се натуткам, току-виж е дошла следващата гореща вълна, и хайдееее, отиде до есента. Поздравявам ви с едно букетче за оправяне на настроението, и под секрет ви казвам, че на морето не вали, не се тормозете!



И така, право към същността: Патладжани с домати, лук и сирене. Но не какво да е сирене, а моцарела, от онази, дето се продава на големи калъпчета, и се слага на пицата! Начинът на подреждане заимствах от Пеп-4о, но промених леко състава и подправките, колкото Пеп-4о да не си познае рецептата, (rofl).

Какво ви трябва, за 4 порции:

4 големи или 8 по-малки патладжанчета
2 домата
1 голям морков
1 голяма глава лук
1 глава пресен чесън
200г зряла моцарела (естествено, можете да я замените с друго - кашкавал, бяло сирене, каквото ви харесва)
прясно смляна морска сол,
риган,
мащерка,
зехтин
пресен магданоз



Направете надлъжни разрези на патладжаните, като оставите частта откъм дръжката неразрязана. Сложете ги в дълбока тава. Нарежете всички останали продукти на резени. Поставете между резените патладжан резени домат, лук, моркови и сирене, като ги редувате. Ако ви останат, напъхайте ги където можете, и между патладжаните. Накрая набучете скилидките чесън тук-таме, посолете, поръсете с риган и стръкчета мащерка, залейте със струйка зехтин, и изпечете до готовност - около час на 200 градуса Целзий.



Накрая, за разкош, можете да поръсите с малко настъргано пекорино или друго твърдо ароматно сирене и да запечете за кратко отгоре. Преди сервиране наръсете със прясно нарязан зелен магданоз - и за вкус, и за контраст.
Ястието е толкова леко, че спокойно можете да обядвате, а след това да отидете да берете маргарити из полето, или да се отдадете на друга приятна леност :-).

16 коментара:

  1. Mmmmmmmmmmm buonissimo!!!! Adoro le melanzane!!! Le foto sono fantastiche!
    Un bacione

    ОтговорИзтриване
  2. Ах, как се обърках да вляза толкова рано сутрин тук...:)))
    Обожавам патладжаните по този начин, но ще препоръчам да се пробва с пушено топено сирене, най-добрият им "приятел", според мен.

    ОтговорИзтриване
  3. Ухаааа, Луис,
    прекрасна е рецептата и какво лятно настроение ме завладяяяяя....А снимките са уникални!Обичам зеленчукови рецепти, пък и сега им е сезона :)

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен8 юли 2010 г., 10:56

    Отварям блога ти редовно! След като разгледах снимките от този пост си казах - ето затова ми е в Bookmarks! Доста от рецептите редовно ги приготвям вкъщи , написани са чудесно и винаги се получават , снимките са страхотни! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Oxana, grazie!

    Ria, благодаря, аз обаче да си призная, недолюбвам твърде много пушеното сирене като продукт... затова препоръчвам моцарелата - хем е по-меко,хем има деликатен вкус и няма да доминира над патладжана.

    Дани, благодаря ти много.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря и на теб, макар и да не знам как да ес обърна:-)
    Радвам се, че се получават, това ми е едно от големите притесненеия, хахахах :-))))

    ОтговорИзтриване
  7. Много, много прекрасно. А колко обичам патладжан.....

    ОтговорИзтриване
  8. Оооо, Лоис, тъкмо днес ще правя нещо подобно!
    Предадоха ли ти поздравите?

    ОтговорИзтриване
  9. Танчо, да, благодаря! Все едно лично сме се запознали вече, така се почувствах,:-))

    Даниела, пробвай, няма да съжаляваш!

    ОтговорИзтриване
  10. Много леко лятно предложение с любимия ми патладжан. Много ми харесаха снимките на букетите с цветя - различни настроения, но много хубави. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Сттанимира, благодаря ти много

    ОтговорИзтриване
  12. Стана просто чудесно, макар и с обикновено краве сирене.
    Много благодаря, Лоис!

    ОтговорИзтриване
  13. Лоис, прекрасна рецепта лека и вкусна
    Е, разбира се нарязах патладжанчетата напречно, сори, грешка, но пак станаха...
    Благодаря още веднъж за апетитните описания и прекрасните снимки

    Теди

    ОтговорИзтриване
  14. Радвам се много, че са ти харесали! Естествено, че може и напречно, хич дори не е грешка! А ако пъхнеш между резените патладжан по някое кюфтенце, става супер също :-)
    Май имам нещо подобно публикувано...

    ОтговорИзтриване
  15. Аз пак се включвам.....Просто нямаше как да не похваля рецептата и майсторката:) И понеже вкъщи патладжана е на почит,тази вечер приготвих поредното патладжанено изкушение- думи намам...чудо,чудо, а снимките носят толкова настроение... Браво!

    ОтговорИзтриване