Summer Joys and a Home Made Cheese ☂ Летни радости и домашно приготвено сирене



Завладяни отново от лятна жега, придружена от обилен следобеден дъжд, се оказваме в невъзможност да слезем на плажа. Пътят през полята и хълмовете се е превърнал в кална пързалка, и дори тракторът, който отиде да вади закъсалите автомобили на къмпингуващите, не успя да стигне. Поради тази причина оставаме в къщи, и се отдаваме на приятен мързел. Докато е топло, гледаме да не мърдаме много, седим на сянка, поливаме плочите с вода, ядем диня и употребяваме умерено слаби long drinks :-).
Неочаквано се разразява внезапна буря, температурата спада с петнадесет градуса за петнадесет минути, и токът спира. Озоваваме се в центъра на лятното бедствие, оставило без ток за почти три дни почти половината бг черноморие. Не ни пречи особено, защото имаме достатъчно свещи, стар романтичен газов фенер, и не толкова стар и романтичен, но пък практичен газов котлон. Наслаждаваме се на внезапната тишина, и си припомняме моменти от миналото, когато липсата на ток беше по-скоро ежедневие, от колкото изключение. Разказваме си как сме гледали сериалите на руски портативен телевизор "Юность", включен към автомобилен акумулатор... В един момент обаче нещата се проточват по-дълго от очакваното, и хладилната техника започва да издъхва.

Внезапно се сещам, че имам във фризера няколко бутилки замразено мляко от съседската кравичка, което чакаше ред да се превърне в кисело. Давам си сметка, че то ще е първото, което ще се предаде в битката с липсата на ток, и решавам, че е настъпил моментът да опитам да направя домашно прясно сирене. Речено - сторено: наливам млякото (8 литра) в две големи тенджери, загрявам го докато смятам, че е достигнало до нужната температура (а тя е около 35-38 градуса), разбърквам по лъжица кисело мляко на всеки литър, и добавям мая за сирене (тя е течна, продава се в шишенца, по хранителните магазини или аптеките) около 4-5 капки на всеки литър. Разбърквам добре млякото в тенджерите и го оставям да направи магията.



След като минат 15-20 до 30 минути, зависи от околната температура, млякото в тенджерите е придобило консистенцията на крем карамел. Сега е моментът да бъде нарязано с нож на квадрати, за да може суроватката му да се отдели. След това подсиреното вече мляко се пресипва в тензухена кърпа, и се окачва да виси над съд, в който да се събере останалата изтичаща суроватка. След няколко часа такова висене, чувствително намалялите по обем вързопчета се преместват върху някаква дупчеста повърхност, и се притискат с дъска и подръчна тежест. Оставят се така за цялата нощ. Извод от личен опит - моята тежест дойде твърде тежка, в резултат на което сиренето беше станало доста по-плътно от очакваното. Следващият път ще сложа цялото количество в един вързоп, и ще го притисна с нещо по-леко, за да остане сиренето с по-мека и влажна консистенция.



На сутринта развивате тензуха, и имате две възможности - или правите саламура от вода и морска сол, в която потапяте сиренето и го прибирате да зрее, или просто го прибирате в хладилника, докато стане време за обяд. Тогава правите една голяма доматена салата, нарязвате сиренето на кубчета, поливате със зехтин и го наръсвате със свеж риган. Познавачите, нали ги знаете, казват, че без узо вкусът му не бил какъвто трябва, но ако и вие като мен не сте фенове, сипете си едно бяло винце, пък нека да няма ток :-).
(ама добре е, че го пуснаха, защото батерията на лаптопа ми беше свършила, и нямаше да мога да споделя с вас тази история на летните радости).

Коментари

  1. Прекрасна е магията и резултатът от нея!
    Както разбира се и начина,по който е показана и разказана!
    :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Ето, че било хубаво да няма ток в подходящото време, за да ни предложиш това хубаво и вкусно "произведение" :))

    ОтговорИзтриване
  3. Всяка събота получавам по два литра мляко от истинска крава. Квася го, правя извара или рикота, според желанието ми в момента :) следващият път може и на такова сиренце да стане :)
    Благодаря за споделеното, Лоис :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ей Луис,
    отново неостоима рецепта и снимки. Обичам да си приготвям повечето неща сама, тъй като домашният вкус не може да се замени с нищо друго. Хубава почивка

    ОтговорИзтриване
  5. Диди, Дани, благодаря ви за коментарите!
    Еос, сподели моля те как ги правиш, аз да си призная изхвърлих суроватката, домързя ме да се занимавам и с нея...
    Дани, ами то обстоятелствата ни принуждават - с тези качествени храни по магазините...Аз почвам да обмислям едни пиленца и едни патенца за другата пролет :-)))

    ОтговорИзтриване
  6. Не съм стигнала все още до правенето на извара от суроватка, но си я пазя. Правя хляб и палачинки с нея, получават се много вкусни.
    Рикота правя по тази рецепта на Мими http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1464.0.html
    А за изварата пресичам прясното мляко с кисело мляко.
    В случая на теб от 8 литра мляко ти е останала доста суроватка :) Знам, че се прави и масло от нея, но сигурно си трябва технология или някакъв уред... спомням, си че едно време баба на село имаше един длъгнест съд, в който биеше маслото... трябва да се поразровя :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ау, браво Lois. И аз все се каня да си направя сиренце и все отлагам. Дано да не дочакам някоя авария, за да се случи това. :-)

    Ох,ох, само като си помисля... пък и чаша винце... започнах да се плюмча. :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Значи следващият път ще опитам непременно поне едни палачинки да врътна :-))
    Йоана, то се оказа много проста работа, като с всички велики неща :-) Дано не е само късметът на новака де, (lol)

    ОтговорИзтриване
  9. Аха, знам,знам. Не е късмета на новака това. От хубавото прясно мляко е. :-) Но къде ли да намеря такова? :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Не ми стана ясно само това с рязането на квадрати... Нали млякото с крем-карамелена структура е в тенджерата... Вади се и се реже тогавали? Нещо ми бяга този момент.

    ОтговорИзтриване
  11. не, не - не се вади от тенджерата, нарязва се с нож както си е вътре - виж на колажа от снимки първия кадър - просто го нарязваш насам и натам, за да има повече място откъдето да се отделя водата - след което или с решетъчна лъжица го изваждаш, или просто го изливаш върху тензуха, и завързваш на вързоп за да се отцеди и останалата суроватка.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации