Moroccan Couscous With Chicken & Eggplant ༅ Марокански кускус с пилешко и патладжан

Към края на горещите летни месеци забелязвам у себе си нови прищевки да използвам по-силни и ароматни подправки в ястията си. Неусетно или пък съвсем тенденциозно, вкусът на храната, която поднасям, се е ориентирал към по-източните региони около Средиземноморието. Неведнъж съм разказвала, че се чувствам силно привлечена от кухните на всички народи, които обитават бреговете му, но напоследък определено превес имат храните от източната и южната чу част. Такава е и днешната рецепта, която можете да приготвите без абсолютно никакви проблеми, защото съставките, които ще използваме за нея, се срещат вече ако не във всяка къща, то поне във всеки по-голям магазин :-)




Какво ви трябва, за около 4 порции:
300г марокански кускус
300г пилешко бонфиле, нарязано на парченца
1 голям или 2 по-малки патладжана, нарязани на кубчета
1 домат
чесън
сладко или люто къри
люта чушка, евентуално
кимион на зърна, счукан
магданоз
сол
черен пипер
зехтин



Редакция и допълнение: Стана ясно, че е нужно малко фактологическо отклонение относно кускуса. Този кускус, за който става дума днес, няма нищо общо с онзи, който познаваме от детскоградинските си закуски със сиренце и масълце, и който всъщност е къса версия на италианската паста :-), (макар че сред италианските марки не се среща). Мароканският кускус се прави, като се претрива с влажни ръце грубо смлян грис от твърда пшеница, докато се оформят малки топченца, които след това се овалват със сухо брашно.
В големите магазини се продава инстантна версия на оригиналния продукт, изглежда примерно така, чиито зрънца са предварително запарени и изсушени, което позволява приготовлението им за много по-кратко време. Инструкциите на опаковката обикновено съветват да се добави 1.5 части вряща вода (или бульон, още по-добре) и малко масло (зехтин) на всяка част кускус и да се задуши за пет минути, след което зрънцата да се разрохкат с вилица. Така че, дори да си купите насипен кускус от магазинчето на Иван Асен 9, за което стана дума в коментарите долу, вече знаете как да го приготвите :-)

И така, пригответе кускуса според указанията на опаковката, или съгласно новонаписаното по-горе уточнение :-).

Нарежете пилешкото на дребни късчета, запържете го в захтин, добавете кърито,лютата чушка, ако сте фен. Извадете месото в друг съд. Загрейте още малко зехтин, добавете нарязания патладжан, добавете нарязан чесън, подправете със счукания кимион. Сотирайте патладжана до омекване.

Сервирайте кускуса, като го оформите като гнездо, а в средата сложете от пилешкото, патладжана и нарязания суров домат. Поръсете с прясно смлени сол и черен пипер, и довършете с нарязан свежо зелен магданоз. Ако харесвате аромата на салвията, можете спокойно да добавите и няколко листенца.
Вероятно е излишно да казвам, че чаша добре изстудено розе придава цялостен завършек на композицията?

Коментари

  1. Хехе, Луис,
    и аз имам същите сини чинии...невероятни са. Марокански кускус не съм пробвала, но мисля, че няма същия вкус като този обикновенния. Всички съставки са ми любими и добре аранжирани, което е гаранция за перфектен вкус!
    Забравих да споделя, че вече няколко пъти правя твоята салата с домати, рукола и каперси и ми е любима.
    Прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Даниела, всъщност този кускус няма нищо общо с другия, с който сме свикнали. Единият е вид паста, а другият, въпреки че пак е от пшенично брашно, е съвсем различен. Приготвя се много бързо, и е чудесна база за импровизации с допълнителните съставки и подправките. Много се радвам, че ти харесва доматената салата :-)

    Tengo un Horno, Thank you so much!

    ОтговорИзтриване
  3. Срам не срам, в магазина, в който работя продаваме марокански кус кус и хората го изкупуват като топъл хляб, а аз още не съм го опитвала.

    Рецептата ти много ми харесва - чудесно съчетание на вкусове и аромати - ето вече една основателна причина да си купя от прословутия кус кус.

    Комплименти за снимките - макар, че се повтарям, но похвалите никога не са излишни :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Леле, ще умра, и това преди обедната почивка как можах да го отворя? От къде мога да взема такъв кус кус? Снимките са умопоморачителни!

    ОтговорИзтриване
  5. Eто как понякога космическите случайности застават в изящен ред - Ирина, казвай кой е магазинът моментално, че Линда ще умре, докато се прибера в София и й сготвя кускус.... Пък ако й кажа, че Фрида и Калин го изядоха.... хахахахх направо не знам!

    ОтговорИзтриване
  6. Хаха, казвам :-)
    Магазинът е на Цар Иван Асен II №9 - едно малко жълто магазинче за подправки :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Изглежда мнооого добре :) Задължително ще се опита и в нашата кухня:)

    ОтговорИзтриване
  8. Каква е разликата между бг кус-кус и мароканския? Може ли да се замени?

    ОтговорИзтриване
  9. оооо, Ирина, там ли работиш? посещавала съм го веднъж досега, но верятно трябва да зачестя :-) И имате кускус!!!

    gotvenetolesno, да споделиш после впечатленията си!

    Нина, малко по-нагоре в коментарите съм писала, но сега си давам сметка, че трябва в самата публикация да поясня за какво става дума :-) Ей сега ще се саморедактирам.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации