сряда, 4 август 2010 г.

Stuffed Zucchini - A Three-member Family Recipe ✽ Пълнени тиквички - рецепта за тричленно семейсто



Онзи ден, когато се прибирахме от морето към града, спряхме да си купим плодове и зеленчуци от крайпътния пазар до Сливен. Освен прасковите, розовите домати и прясното сиренце (ммммм....) находка бяха и едни кръгли зелени тиквички. Трички. Мама, татко и дете, както се казва - различно големи. Купих ги, разбира се, как можех да ги оставя да се сбръчкват от жега и прахоляк край шосето... И ето ги сега, кипрят се в тенджерата, и след малко ще ви споделя рецептата.



Какво ви трябва:

Очевидно, три тиквички. Е, ако вашето семейство не е тричленно, променете бройката според нуждата :-)
Една чаша кафяв ориз, накиснете го предварително за около час поне.
1 глава лук
1 морков
2 домата
1 ч.л. сушен риган,
няколко зърна черен пипер
няколко зърна кимион - смелете ги или ги счукайте
няколко зърна кориандър
1 връзка пресен копър.
зехтин
сол.



Отрежете капачета на тиквичките и ги издълбайте с обла лъжичка. Нарежете издълбаната сърцевина на едро. Нарежете главата лук и моркова на ситно, и ги задушете в загретия зехтин. Добавете изцедения от водата ориз, след известно време добавете и издълбаната част от тиквичките. Налейте една чаша вода, посолете, добавете сухите подправки. След като водата се поеме, добавете и нарязаните домати, и нарязания копър. Напълнете издълбаните тиквички и ги сложете в дълбок съд. Ако ви остане плънка, а тя със сигурност ще остане - разпределете я отстрани. Аз имах и една дълга зелена тиквичка, която не ставаше за пълнене, нарязах я на кръгове и я наредих из ориза. Налейте една чаша вода в съда, и разпределете още една вътре в тиквичките. Затворете ги с капачетата и изпечете на умерена фурна - около 220градуса Целзий, за около 40 минути.
Добавката от домашно кисело мляко може да бъде пожелателна, но ако няма - и фабричното върши работа :-)

5 коментара:

  1. Обожавам тези тиквички. Не знаех, че ги има у нас, макар и само край Сливен. :-)

    Снимките, както винаги - карат ме да огладнявам. :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Хе,хе, Луис,
    колко накипрени изглеждат и как намигват само :) И аз макар и от този край не знаех, че ги има само там. Но на път за морето, ще се отбия край пътя и ще си купя.
    Прекрасна фотосесия си им спретнала, а съм сигурна че са и ужасно вкусни.
    Прекрасен следобед ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  3. Йоана, Дани, благодаря ви. Не знам дали ги има САМО там, или И там, просто аз там ги намерих :-)
    Ще бъде все по-чудесно, ако бг производителите на зеленчуци разширят листата на това, което отглеждат. За сега можем само да завиждаме на останалия свят за фермерските пазари и това, което се намира из тях...

    ОтговорИзтриване
  4. lois, тъкмо се бях засвяткала да те питам от кой пазар ги купуваш тези тиквички (и белите патладжани), но като се зачетох, всичко се изясни.
    Хубаво и свежо. Хареса ми решетъчната ти лъжица :). Поздрави и приятни августовски дни!

    ОтговорИзтриване
  5. хаха, нееее! ами бели патладжани има почти навсякъде вече, само тиквичките са случайна покупка :-)
    Благодаря ти за поздравите!

    ОтговорИзтриване