вторник, 17 август 2010 г.

Summer Evenings Menu ஐ Меню за летните вечери

Преди време правих едни рецепти за списание EVA, и докато чаках редакционното приключване на броя, след което отпечатването му, и след това излизането му на пазара, съвсем - съвсем забравих да публикувам въпросните рецепти и тук, за многобройните читатели, които влизат от цял свят, и нямат достъп до печатните медии. Та, докато още не е свършил топлият сезон, и рецептите са все още подходящи, ще се възползвам от готовия си материал за да избутаме и тази седмица с публикация :-)

Тосканско меню за топлите вечери:

Рецептите са три, и съставляват едно цялостно меню, което можете да изпълните от начало до край, но нищо не пречи и да изберете само част от него.


За старт на вечерята, и за да не се откъсваме напълно от навиците си да започваме винаги със салата, ви предлагам една семпла, с малко съставки, но много добре балансирана като вкус Доматена салата с чесън и козе сирене, която би могла да понесе както бяло вино, така и добре отлежал винен дестилат.

Два големи домата
Две скилидки чесън
10-15 маслини без костилки
½ връзка pукола
2 с.л. каперси
50г. твърдо козе сирене
50мл студено пресован зехтин

Нарежете доматите на кръгове, наредете ги в чиния. Поръсете с нарязан на дребно чесън, измита и едро нарязана рукола. Отгоре поръсете с каперси, нарязани на колелца маслини и фини люспи козе сирене. Полейте със зехтин и прясно смляна морска сол непосредствено преди сервиране.




За основно ястие - кростини или брускети?

Всъщност това няма значение. И двете имена означават едно и също - апетитни запечени филийки от груб селски хляб, обикновено овкусени с чесън и поляти със зехтин, и гарнирани по най-разнообразен начин.

В случая съм избрала класическия вариант на нарязани домати с босилек и рукола; паста от блендирани маслини каламон и копър; груб селски пастет от заешко с диви гъби (изберете си по вкус), и изтънчена селекция от италиански салами и прошуто.

Комбинирани с едно младо мерло или каберне, кростините представляват чудесна лека вечеря.




А за десерт - Ягодова Страчатела!

Това сладко изкушение се приготвя забележително лесно, не изисква печене, нито отлежаване с часове в хладилника, което го прави изключително подходящо за завършек на нашата елегантна тосканска вечеря.

За четири порции са ви необходими:
250г. маскарпоне,
4 жълтъка,
80г. захар,
2 белтъка,
около 200г ягоди,
4 бишкоти савоярди,
60мл марсала.

Разбийте жълтъците със захарта (най-добре на водна баня) докато увеличат обема си и побелеят. Смесете ги с разбърканото маскарпоне. Разбийте и белтъците и ги добавете внимателно към яйчно-маскарпонената смес. Нарежете ягодите на дребно и внимателно ги размесете с крема. Нарежете бишкотите на филийки. Насипете крем до средата на чашите, наредете част от бишкотите, потопени в марсала. Допълнете с крем, наредете останалите бишкоти, пак потопени в марсала. Декорирайте с ягоди и листенца мента.

P.S. С оглед липсата на ягоди в края на август (рецептите са публикувани в юнския брой на списанието), можете спокойно да замените плодовете с други, каквито пожелаете - къпини, праскови, круши...



И накрая, с благодарности към Диана за прекрасното страниране, ето и линк към материала в ЕVA във формат, годен и за четене.

12 коментара:

  1. УАУ,
    менюто изглежда лесно и наистина приятно за лятото. Поздравления за прекрасните рецепти и публикацията във Ева.
    Сърдечни поздрави и салатата определено ще се пробва още тази вечер :)

    ОтговорИзтриване
  2. I feel so sorry not understanding a single word in this marvellous blog. I will follow it, anyway. The mouthwatering photos need no translation and are real pieces of art.
    Congratulations onthis great job.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно. Бих добавила е една чаша бяло вино за по-добро храносмилане. И спане :)

    ОтговорИзтриване
  4. Даниела, благодаря ти, ще се радвам да споделиш впечатленията си после :-)

    Нина, благодаря ти. Не съм го пропуснала, неееее :-)

    Tengo un horno... believe it or not, but just today I saw your Flickr stream! Now I'm gonna to see your blog. About the language - I've put a Google Translate button in my blog, I know it doesn't work really well, but at least it is doing some job :-) More Than me :-)
    Thank you very much for your kind words.
    (Puedes escribir me en Espanol tambien)

    ОтговорИзтриване
  5. Лойс, Лойс! Всичко изглежда толкова лесно и красиво.Как да не му дойде на човек вдъхновението?!

    Сара

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, Сара, радвам се, че те вдъхновявам. Наистина не са нужни много усилия и фръцкавост за да сервираш интересни храни :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Луис, честита нова публикация!Все повече и във все по-тиражни издания! :-) Менюто е СУ-ПЕР, всяка съставка ми е любима. Italia rules ;-)

    ОтговорИзтриване
  8. Мария, благодаря ти, то бая време мина, но аз сега се сетих. С италиански манджи май не може да сбърка човек :-)))

    ОтговорИзтриване
  9. Луис,
    направих салатата. Страхотна е! Тъй като не разполагах с козе сирене, го замерих с пармезан на люспи. Прекрасна е и ми е любима :) Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  10. Дани, много се радвам, че ти е харесала, а изборът на пармезан е много добър също, когато нямам козе сирене, пармиджаното го замества чудесно.

    ОтговорИзтриване
  11. как така стана - не разбрах, но всеки ден проверявам дали има нова рецепта. Дори малко се притесних като останахме с последното меню и няма знак, че сте добре. Заразяващо е всичко, което правите. И дано не се обиждате на нетърпението ми, но много ще се радвам скоро пак да поместите готин разказ за храна. Яна

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря за загрижеността, Яна, просто съм си дала малко почивка този месец, но скоро мисля ще възобновя по-редовното постване :-)

    ОтговорИзтриване