Summer Sea Joys and Sea Food for Lunch ⚓ Лятно-морски радости и морска храна за обяд



Честит ви Август! Най-жежкият месец, в който и най-работещите се предават и излизат в отпуск, редовните телевизионни предавания също отстъпват мястото си на стари филми, и сякаш целият свят отива на море. Ако и вие сте сред тези щастливци, можете да се отпуснете на морския бряг с леден коктейл в ръка, а след това да си изберете някое кокетно ресторантче, в което да се отдадете на рибна фиеста.
Ако обаче пък не сте, и прекарвате отпуската си в големия град, ще ви споделя един начин да доближите морето до себе си.
Тайната е в Метро :-). И по-точно - в рибния му щанд. Може и някой от другите добре заредени магазини да ви свърши работа, важното е само да има избор на прясна риба и пресни морски продукти, frutti di mare, както се казва.



Така, днешното меню се състои от миди, калмари, и скариди. Няма риба. Изтънченост.

Ще приготвим мидите със бяло вино, чесън и лимон, класическа морска рецепта.
Измивате мидите външно, ако сте имали късмет да си купите български миди, те са почти чисти. С нож им издърпвате водораслестото мустаче, което се подава отстрани на черупката. Ако има отворени, ги изхвърляте. Слагате ги в голяма танджера, наливате една чаша качествено бяло вино, добавяте няколко скилидки чесън, нарязани на дребно, слагате няколко стръка девисил, няколко зърна черен пипер, няколко резена лимон, затваряте с капака и слагате на котлона. Държите ги докато кипнат, и още минута-две. В никакъв случай повече - мидите са нежна храна, която има нужда от съвсем кратка термична обработка. Сервирате с тенджерата, и с дълбоки купи за празните черупки!



Минаваме към втората рецепта - скариди, задушени в зехтин, лимон и зелени семена от копър:
Взимате си бланширани едри скариди. Те са вече готови за ядене, но не са овкусени изобщо. Затова загрейте две лъжици качествен зехтин в тигана, добавете няколко стръка пресни семена от копър, няколко резена лимон, и скаридите. Завъртете ги в тигана за минута-две, и сервирайте докато са още топли.



И накрая - панирани в брашно калмари със сос скордаля.
Относно калмарите няма философия - нарязвате на колелца, овалвате в брашно и пържите в загрято олио. Относно соса обаче - сега ще ви кажа как се прави:
Вземате една глава чесън, обелвате я и я счуквате или нарязвате на ситно. Слагате я в дълбока купа, добавяте нарязан копър, нарязани орехови ядки, няколко филии груб поизсъхнал хляб (без корите) и заливате всичко с кисело мляко. След няколко минути, когато хлябът се е накиснал, разбивате всичко с вилица. Добавяте няколко лъжици качествен зехтин, и подправяте с прясно смляна морска сол и черен пипер на вкус.
Вярвам, че е излишно да споменавам добре охладеното узо и бялото вино?

Коментари

  1. Ох, ах, мммм, мууу и каквито още звуци на удоволствие се сетиш:) Обожавам морска храна. Това твоето изглежда като радост за всички сетива!

    ОтговорИзтриване
  2. Луис,
    честит ти месец август. Обожавам го не само защото имам РД, но защото е отпускарски, можеш да стоиш навън и до късно и да хапваш точно такава вкусна морска храна, а не свинско със зеле :) Не че има нещо лошо в свинското, но това както каза ти - изтънченост! Прекрасни снимки, които предизвикаха спомени за морето от миналото лято. Добре че идва отпуската, иначе незнам как щях да се справя :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни снимки, а за морската кухня две различни мнения няма! :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Лулу, за теб знам, че сме от една партия, хахах :-)

    Дани, благодаря ти и весел РД ти желая!

    Ирина, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, Лоис, пак огладнях! Прекрасно и точно за отпускарския месец! Много обичам всякакви морски работи, а твоите са неустоими! :)

    ОтговорИзтриване
  6. благодаря, Мира, рецептите са прости и изпитани, няма грешка :-))

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни рецепти! Благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
  8. Луис, огладнях като гледах снимките. Обожавам морска храна...:))
    За соса за калмарите само да кажа,че у дома майка ми го правеше с оцет и вода вместо кисело мляко. Казваше му рибен таратор, защото върви страшно на пържена риба.
    Хубава вечер:)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти, Ани.
    Да, съществуват и варианти с вода вместо кисело мляко, но аз избрах класическата рецепта този път :-)

    ОтговорИзтриване
  10. oh! I love the look of the prawns!!They are indeed my favorite sea food!. Lovely photos

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации