понеделник, 9 август 2010 г.

Veal Tail & Bulgur ❂ Телешка опашка с булгур



Тези дни ми се случва често да посещавам Карфур. Не мога да подмина с мълчание това, че щандовете му за месо и риба се различават доста от същите щандове на други магазини. Трябва да признаем, че такова добро телешко другаде рядко се намира, а пък и как е транжирано... бих била по-щастлива само ако в квартала имахме малка фамилна месарница, държана от някой Луиджи, който да ме посреща сутрин с "Bongiorno, Signora Luisa, come sta Lei 'sta mattina?" и да ми угажда на всеки каприз :-). Е да, ама в нашия квартал няма, и мога да съм благодарна само, че Карфур ми е близо. Та да се върна на темата - тези дни съм много изкушена от разни рецепти, които се приготвят от "петата четвъртина" - както римляните наричат карантията и разните части на животното, които цивилизованите народи се срамуват да признаят, че ядат. И след телешкия дроб на скара и езика в сметанено-гъбен сос, дойде ред на една екзотика, която ще споделя с вас. Телешка опашка! Дано сред вас няма силно изявени вегетарианци, макар че няма да има снимка на суровия продукт...(признавам си, че бях силно изкушена!).




Какво ви трябва, за.... не знам, стана голяма манджа, може и 8 души да се нахранят :-)
1 телешка опашка, към кило и нещо - продават се цели, нямаш избор
за задушаването й:
1 глава лук
1 морков
1 глава чесън
черен пипер на зърна
дафинов лист
бахар
1 чаша червено вино
зехтин
сол

за основната рецепта
200г (1ч.ч.) булгур
2-3 глави лук шалот
2-3 домата
зърна черен пипер, кимион, кориандър, кардамон
сол
зехтин




Опашката, благодарение на Карфур (май вече трябва да ми платят за рекламата) се продава почистена и нарязана. Загрейте зехтин в тенджера под налягане и запечатайте месото от всички страни. Налейте чашата вино, добавете лука, моркова, нарязани на едро, и чесъна, на скилидки, само смачкани, с люспата. Добавете две чаши вода, посолете, сложете подправките и варете поне 40-50 минути.
В това време накиснете булгура във вода.
Нарежете шалота на ситно, обелете доматите и ги нарежете на кубчета. Когато налягането спадне, и месото се охлади леко, почистете от костите.
Сотирайте шалота в малко зехтин, добавете отцедения от водата булгур. Добавете месото, доматите и счуканите подправки. Залейте с прецедения бульон от месото. Ако е необходимо, добавете още малко топла вода - трябва да покрие продуктите. Задушете на тих огън около 15-20 минути, докато булгурът поеме течността.
Сервирайте поръсено с късчета пресен домат и малко кедрови ядки.


12 коментара:

  1. Ооооо това е истинско изкушение за мен. Много ми допада тази рецепта.
    Харесвам телешко,приготвено по различни начини, а от телешката опашка става страхотно телешко варено... С удоволствие ще пробвам и тази рецепта и сега вече знам откъде да взема и опашката :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм от тези, които не похапват карантия.
    Обичам много и мозък, но толкова отдавна не съм виждала :)
    А рецептата е перфектна :)
    Благодаря, Лоис !

    ОтговорИзтриване
  3. Лети, много се радвам. Все пак не съм стреснала 100% от публиката :-)))

    Дани, ами то всъщност това си е мръвка, просто като го каже човек и звучи необичайно :-)) и стряскащо :-)))

    ОтговорИзтриване
  4. С една телешка опашка не можеш да ме стреснеш:) Много добре ми звучи! Не съм сигурна, че съм подготвена психически да се среща лице в лице със суровата телешка опашка, но така както си го натъманила, много добре изглежда. Бих го пробвала с кеф!

    ОтговорИзтриване
  5. хах, ами да ти кажа, ако си се срещала лице в лице с вратни пържоли, все едно си го преживяла :-)))

    ОтговорИзтриване
  6. Луис, прекрасна рецепта и прекрасни, както винаги, снимки!
    Съчетанието на продукти и подправки вещае само едно много вкусно ястие.
    Слънчев ден

    ОтговорИзтриване
  7. I love this dish. Such a hearty one and with incredible flavors!!! plus I have a pressure cooker too!!! I just have to try it!! :))

    ОтговорИзтриване
  8. Asha, I'm glad you like it! If you make it, give a feedback, OK?

    ОтговорИзтриване
  9. Уникално вкусно е! По-вкусно от колкото изглежда. Благодаря за идеите и снимките, без които нямаше да се престраша да опитам.

    ОтговорИзтриване
  10. strahotno!
    Vse pak da vi kazha 4e ima edno restorant4e, v Novi Iskur, kazva se Sveti duh, kudeto, ako vednuzh opitate teleshkata im opashka, shte vi se priiska da se premestite da zhiveete pone v Kumariza

    ОтговорИзтриване
  11. еха :)
    ще взема да ида да опитам!

    ОтговорИзтриване