вторник, 21 септември 2010 г.

Capellini alle cozze e panna ⍟ Капелини с миди и сметана




Днес съвсем на бързо ще ви кажа една много вкусна рецепта. Съвсем-съвсем аламинутна рецепта, важното е само да се сдобиете с миди! Нали знаете къде да ги търсите; ако не живеете покрай морето - рибните щандове на големите магазини вече редовно предлагат, и качеството е съвсем прилично! Да, става въпрос отново за почти морска рецепта, но както се разбрахме, нищо не ни пречи да си ги хапваме и извън морските сезони :-)

Какво ви трябва, за около 4 порции:

400г капелини (или друга паста, но според мен тъничките и изящни капелини много подхождат тук)
около 600г миди с черупките
1 лимон
1 чаша бяло вино
черен пипер на зърна
дафинов лист
листа девисил

200мл сметана (и като казвам сметана, имам пред вид млечна сметана, поне 20% масленост, забравете за онези кутии, на които пише растителна сметана. Сметаната не расте! :-))
Копър, смлян черен пипер, сол.

Изчистете мидите, и ги задушете в тенджера с бялото вино и подправките. Изчистете ядките от черупките, оставете си няколко цели миди за аранжировка на чиниите. Прецедете една чаша от течността, която се е отделила в тенджерата.
Изсипете сметаната в тиган в тиган с дебело дъно, добавете прецедения бульон, посолете. Кипнете и оставете да се сгъсти леко на огъня. Ако имате желание, можете да добавите и една люта чушка.
Междувременно сварете пастата според указанията, но все пак се придържайте към собствения си вкус. Тази работа с al dente, даже италианците не я спазват всички :-)
Сипете капелините в чинии, добавете изчистените мидени ядки, полейте със сметановия сос. Отгоре наредете целите миди, поръсете с нарязан копър и смлян черен пипер.



Today quite quickly I'll tell you about a very tasty recipe. Quite, quite alaminute prescription, the only important thing is to get the mussels! You know where to find them, if you do not live by the sea - fish stands of big stores now routinely offer fresh mussels and the quality is quite decent! Yes, it comes back to almost sea recipe, but as we learned nothing stops us from eating them even outside marine seasons :-)


What you need for about 4 servings:

Capelini 400g (or other pasta, but I think tiny and exquisite capelini fit here quite nicely)
about 600g mussels with shells
1 lemon
1 cup white wine
black pepper
bay leaf
lovage leaves
200ml fresh cream (and as I say cream, I mean milk cream, at least 20% fat, forget about those boxes that say plant cream . The milk does not grow :-))
Fennel, ground black pepper, salt.

Clean mussels and cook them in a pan with white wine and spices. Remove the shells, leave a few shells for decoration purposes of dishes. Strain a cup of the liquid that has separated into the pan.
Pour cream into a pan with thick bottom, add the strained broth, salt. Boil and allow to thicken slightly on fire. If you wish, you can add a hot pepper.
Meanwhile, cook pasta according to directions, but still stick to your own taste.
Pour into the pan the strained capellini add cleaned mussel nuts, pour in the cream sauce. Top with the whole mussels, sprinkle with chopped dill and ground black pepper.



Бялото вино? Знаете за него. Може и розе, все пак преполовихме септември.
Накрая остават само черупки и изцедени лимонови резени... До следващият път :-)

White wine? You know about it. You can also suggest rose, though we are in mid- September, actually
Finally, it remains only the shell and lemon slices ... Until the next time :-)

6 коментара:

  1. Лоис, страхотно както винаги! Не мога да преценя кое повече - рецептата или снимките, но но не е и нужно. Скоро приготвих нещо подобно и напълно подкрепям избора на девесил като подправка - резултатът е чудесен! И един съвсем практичен въпрос - къде намираш сметана, дето не е расла?
    Щях да забравя - честит празник на теб и всички твои читатели!

    ОтговорИзтриване
  2. хахах, ами по всички магазини за хранителни стоки, поне по-големите, има млечна сметана :-) Понакога етикетите я определят като "животинска" - ужасно грозно и невярно според мен, все едно на маслото да му казваме "животинско", ужас.
    Най-хубава е Президент, но и най-скъпа, а в последно време има нови марки, с по-малка масленост наистина, но за готвене стават перфектно. Просто като избирам, гледам на етикета да няма съдържание на растителни мазнини. Като така или иначе ще поглъщаме мазнини, поне да са вкусни :-)
    Благодаря ти за посещението и за коментара!

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. lois, имаш впечатляващи снимки и презентация на рецептата, както и всички други в блога ти.
    Обожавам морска храна и паста и това прави публикацията ти особенно привлекателна за мене.
    Поздрави и успех!

    ОтговорИзтриване