петък, 29 октомври 2010 г.

Penne all tartufo e funghi porcini Ձ Пене с трюфели и манатарки

Тези дни, покрай мисленето за коледни, новогодишни и изобщо празнични менюта, имах късмета да се сдобия с истински трюфел! Набързо ще ви разкажа как лесно и просто можете да си приготвите зашеметителна вечеря, за гости или пък само за семейството - решавате вие. Ако не мислите, че купуването на трюфели е занимание, което ви допада, можете да се спрете на варианта консервиран нарязан трюфел - продават се вече на някои по-добри места.

И така, какво ви трябва, за две порции:
около 160-200г пене - зависи дали поднасяте като предястие или като основно ястие
2-3 скилидки чесън
2-3 глави лук шалот
200 мл млечна пълномаслена сметана
една шепа сушени манатарки, или около 200 г замразени (ако намерите пресни, ехееей)
1 трюфел около 15-20г. или 1-2 с.л. консервиран нарязан трюфел

Сварете пастата, в отделен съд загрейте малко зехтин. Сотирайте лука и чесъна, сипете сметаната, добавете манатарките. Ако са били сушени, не е лошо предварително леко да ги накиснете в топла вода. Когато гъбите поомекнат, а сосът започне да се сгъстява, добавете нарязания напарченца трюфел или трюфеловата паста. Изсипете соса в тенджерата с отцедената паста, разбъркайте, и сервирайте веднага.
Едно добро вино, като например Brunello di Montalcino, би придало великолепен финален щрих на тази емоционална рецепта.

Penne all tartufo e funghi porcini

These days, along thinking about Christmas, New Year and festive menus at all, I was fortunate to get a real truffle! Now I will tell you quickly how easy and simple you can make a stunning dinner for your guests or just for your family - it's up to you! If you do not think that buying truffles is activity that you like, you can choose the option chopped preserved truffle - sold already in some better stores.

So what you need for two servings:
about 160-200g penne - depends whether served as an appetizer or as a main dish
2-3 cloves garlic
2-3 onions shallots
200 ml whole cream
a handful of dried porcini, or about 200 g of frozen (if you find fresh, even better)
A truffle about 15-20g. or 1-2 tablespoons canned chopped truffle

Cook the pasta. In separate pot heat a little olive oil. Sauté onions and garlic, pour the cream, add mushrooms. If they were dried, it's a good idea to lightly soak them in warm water. When the mushrooms soften and the sauce begins to thicken, add the chopped truffles or truffle paste. Pour the sauce into the pan with the drained pasta, stir, and serve immediately.
A good wine such as Brunello di Montalcino, would give a great final touch to this emotional recipe .

4 коментара:

  1. What a fantastic dish.

    I’d love for you to submit one of your beautiful photos, and a link to your post, to my new vegetarian photo gallery showcasing the best vegetarian dishes and recipes on the web.

    ОтговорИзтриване
  2. Thank you for the invite - I've added my submission
    :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Пастата ти изглежда умопомрачително вкусно !
    А фотографският ти талант ... ох, и една стотна като теб да се науча да снимам, ще подскачам до небето от радост :))
    Поздрави ! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти, Ginger, макар да не съм съвсем убедена в добрите резултати точно тук, хахах.

    ОтговорИзтриване