четвъртък, 4 ноември 2010 г.

Butternut Squash-Orange Soup With Star Anice ४ Крем супа от тиква с портокал и звезден анасон

Честит ноември!
Макар че е по-топло, отколкото преди месец, тези рецепти и снимки чакат своя ред, и има или няма дъжд и мъгли - започвам да ги пускам една по една :-). Оставям на вас да решите, кога ще ги пробвате - все пак важно е да има тикви цигулки на ъгъла, не протакайте до безкрайност!
Признавам си, че това беше първата тиквена супа, която не само приготвям, но и опитвам през живота си. Някак си старателно я заобикалях до сега. Но тази рецепта, към която, признавам, бях скептична, е просто невероятна! Дали от присъствието на портокала, или на звездния анасон, или на комбинацията между всички продукти, но резултатът е шеметно ароматна и вкусна супа.

И така, какво ви трябва:
(6 порции)
25г. масло
1 глава лук, нарязан
Тиква цигулка, около 1кг, обелена, почистена от семките и нарязана
2 малки портокала, кората настъргана и сокът изцеден
1л зеленчуков или пилешки бульон
3 цели плода звезден анасон, плюс допълнително, за гарниране
сол, черен пипер

Масло с портокал и чили – за сервиране
Разбийте 75г меко масло с настърганата кора на 1 портокал, 1 нарязана червена люта чушка, и щипка млян карамфил. Оформете на руло, завийте с фолио и охладете.

Загрейте маслото в тенджера, сотирайте лука за 5 минути. Добавете тиквата, задушете за 6-7 минути. Добавете портокаловия сок, настърганата портокалова кора, анасона и бульона. Подправете със сол и черен пипер, и оставете да ври на тих огън около 30 минути. Извадете семената анасон и пасирайте супата.
Сервирайте в затоплени купи, декорирайте с резен от портокаловото масло и плод звезден анасон.

Butternut Squash - Orange Soup With Star Anice

Happy November!
While the weather is warmer than a month ago, these recipes and photos are waiting their turn, and even there are no rain nor fog - I'm starting to play them one at a time :-). I leave to you to decide when to try them out - however it is a key to have butternut squashes at the market!
I admit that this was the first pumpkin soup, which is not only prepared, but eaten in my life. Somehow I was avoiding that kind of food thoroughly until now. But this recipe to which I was skeptical, is just incredible! Whether the presence of the orange or the star anise, or the combination of all the products, but the result is stunning fragrant and delicious soup.

(6 servings)
25. butter
1 onion, chopped
1kg Butternut squash, peeled, cleaned of seeds and chopped
2 small oranges, peel grated and juice squeezed
1l vegetable or chicken broth
3 whole star anise fruit, plus extra for garnish
salt, pepper

Butter with orange and chili - For serving
Mix 75g softened butter with grated peel of 1 orange, 1 sliced red chili pepper and a pinch of ground cloves. Shape into a roll, wrap with foil and refrigerate.

Heat butter in a saucepan, Sauté onions for 5 minutes. Add pumpkin, cook for 6-7 minutes. Add orange juice, grated orange peel, star anise and broth. Season with salt and pepper and let simmer for about 30 minutes. Remove seeds and anise and puree.
Serve in warmed bowls, decorate with a slice of orange butter and star anise fruit.

4 коментара:

  1. благодаря ти, Дани!
    наистина вкусна :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, Лоис, раздвояваш ме :). Много обичам тиквена супа в различни комбинации, но не съм особена почитателка на анасона :). Твоята супа изглежда толкова разкошно, че ме подканя все пак да я пробвам :).
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  3. Мира, и аз не обичам анасон :-)))
    Дали обаче този вид анасон е по-различен, или комбинацията от вкусове е такава особена, но много ми хареса :-)

    ОтговорИзтриване