Candied Orange Peel ❇ Захаросани портокалови корички

Всяка година по същото време си повтарям, че е крайно време да си направя собствени захаросани портокалови корички. И всяка година си оставам с добрите намерения, и съм принудена да обикалям арабските магазинчета около женския пазар. Но не и тази година! Тази година, (въпреки че и на мен не ми е много коледно още, ама днес като пуснаха студения вятър навън,и усетих мириса на сняг във въздуха), изведнъж реших, че времето е дошло!

Candied Orange Peel

Вземате си един килограм или два нетретирани портокали, изяждате ги, или ги правите на сок, а корите запазвате. Когато съберете около 600 грама кори, ги нарязвате на жулиени, като се стараете хубаво да изрежете бялата част. Слагате ги в тенджерка, заливате с вода, и ги кипвате. Изхвърляте водата и повтаряте процедурата. След това отцежате корите. Правите си обикновен сироп от една част захар и половин част вода - за това количество кори - около чаша и половина - две захар, и до една чаша вода, ако искате накрая да ви остане и малко течност все пак. Щом сиропът се избистри, пускате вътре портокаловите кори, и варите докато станат прозрачни.

Candied Orange Peel

След това има два варианта - изваждате ги върху решетка, оставяте ги да се отцедят, след което премествате върху хартия, оставяте ги да изсъхнат за една нощ, после овалвате с кристална захар. Оставяте да изсъхнат отново и прибирате в кутия. Другият вариант е просто да ги изсипете в чист стъклен съд, както бихте постъпили с всяко едно сладко.
От тук натам - вярвам, че няма нужда да ви казвам как може да оползотворите получения резултат. Всъщност, ще се радвам да чуя за какво вие използвате портокаловите корички!
(обещавам и аз да споделя в най-скоро време)

Candied Orange Peel

Коментари

  1. Мммм, захаросани портокалови корички, обожавам!
    Скоро и аз правих, но си играх половин час да махна изцяло бялата част. Е, наистина много хубави станаха, но май не си заслужава толкова старание.

    А иначе ги ползвам в какво ли не - сладкиши, бисквити, бишкоти, а последно ги сложих в панфорте. Уникално нещо е това, яла ли си? Малко сладичко идва за вкуса ми(от меда), но подарих по едно парче на мъжката част от компанията и те бяха очаровани. Казаха, че това е най-добрата закуска, която са яли - хем вкусна, хем сравнително полезна, хем ти дава супер много енергия за дена :-)

    Чакам с нетърпение твоя вариант за оползотворяване на коричките :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Честно казано, повече ми хареса сладкото от кумкуат, но това е по-подходящо за влагане в сладкиши. Пък и къде-къде по-евтино, хахах.
    Панфорте опитах в Италия, и наистина си е храна за мъже - лепкаво и тежко за моя вкус :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Усещам, че ще си направя две дози. Една ще захаросам, а друга ще оставя на сладко. И без това в къщи ядем портокали в промишлени количества.

    ОтговорИзтриване
  4. хахах, и аз така - само че тези за озахаряването съхнат още, та не съм ги снимала, но веднага, щом са готови, ще ъпдейтна публикацията :-)))

    ОтговорИзтриване
  5. Мама го слага в торти. Във всички торти :)

    ОтговорИзтриване
  6. Баба правеше такова сладко от и корите на лимоните и грейпфрутите. Плодовете трябваше да се белят на прdвилни триъгълници, които тя навиваше на охлювчета и пробождаше с клечка, която после, преди да го налее в буркани, махаше.

    Тези сладка могат да се използват практически във всички жанрове на сладакрстването - кексове, мъфини, кремове, за украса, в плодови салати, в Pfefferkuchen... Сиропът съм ползвала като съставка на марината за месо.

    ОтговорИзтриване
  7. Светлина, :-)

    Ирина, това само ме убеждава, че като бабите ни няма други - такова връткаво сладко! И моята баба имаше огромно търпение, правеше едно от белени цели сливи, цепнати и на мястото на костилката - орехче... Ех, че сладко беше.

    Та и аз така - зимно време, особено декември, на всичко ми вървят портокаловите корички. Като дете, живяло и през соца, портокалите са ми особено коледен аромат :-)

    ОтговорИзтриване
  8. А от къде се снабдявате с нетретирани портокали? Аз кипвах и изхвърлях водата поне 4 пъти докато падне тази гадост и пак едно съмнение остана в мен.

    ОтговорИзтриване
  9. ами честно казано, имам си източник :-)
    но когато го нямах, купувах био портокали от големите хипермаркети, пак излиза по-евтино от готовите захаросани кори :-)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации