вторник, 9 март 2010 г.

Chocolate Tartelettes With Pear Creme / Шоколадови тарталети с крушов крем

For English version scroll down




От доста време чакам да излезе мартенският брой на списание "Наш Дом"... Да, сигурно се досещате - блогърската идея и блогърите, в частност кулинари, са представени от списанието в частта му "На масата". Няма да скрия, че бях силно поласкана, когато ми се обадиха от Наш Дом с покана да участвам. Компанията, в която се озовах, също не е за подценяване - едни от най-силните и с традиции кулинарни блогове в българското уеб пространство - нож и виличка, кулинарно с Йоана и кухнята на хобита.
Реших, че трябва да избера рецепта, която да има много фотографско излъчване, и да стои оптимално привлекателно на снимка. Така се роди рецептата за шоколадовите тарталети с крушов крем, която сега ще споделя и с вас, читателите на Salted Lemons :-)



За 6 бр. с диаметър 12см.

За основата:
2 пакета шоколадови бисквити (около 400г)
200г. масло
2 яйца
2-3 с.л. студена вода

За крема:
500мл мляко
4 жълтъка
125г захар
1 шушулка ванилия
40г. царевично нишесте
20г. масло
200мл сметана
50г. захар
3-4 зрели, но не меки круши

Приготовление:
За основите:
Направете бисквитите на трохи с помощта на точилка или ги смелете в блендер. Поставете ги в купа, добавете студеното масло, нарязано на малки парченца, и разбъркайте с ръце да стане еднородна смес. Прибавете яйцата, ако е необходимо и малко студена вода, толкова, че да стане на тесто. Покрийте дъната и бордовете на 6 форми за тарталети, като внимавате тестото да не стане нито много тънко, нито много дебело. Притиснете хубаво.
Изпечете в предварително загрята до 180ºС фурна за около 10-12 минути. Готови са, когато на пипане не са съвсем меки. Извадете от формите след като изстинат напълно.
Така приготвени, основите могат да се запазят за два дни.

За крема:
Разбийте сметаната със 50г. захар и оставете на студено.
Обелете и почистете крушите, и ги задушете на слаб огън в съвсем малко вода. Отцедете от течността, отделете няколко цели парченца за декорация, а останалите пасирайте.
Сложете в съд млякото заедно с разполовената шушулка ванилия да заври. През това време разбийте жълтъците със захарта, докато побелеят. Пресейте отгоре им нишестето и разбъркайте. Прибавете 1/3 от горещото мляко, объркайте, и изсипете сместа наведнъж в съда с останалото мляко, като не спирате да разбърквате. Сложете отново на огъня и когато се появят 3-4 мехурчета, оттеглете и пресипете крема в нов, студен съд. Извадете шушулката ванилия. Охладете, като прибавите маслото, нарязано на парченца, и разбъркайте.
След като кремът изстине, прибавете внимателно разбитата сметана и овкусете с пасираните круши.

Сглобете тарталетите преди поднасяне, като ги напълните с крем. Декорирайте с отделените цели парчета круша, и поръсете с какао.



For 6 pcs. (diameter 12 cm.)

For the bases:
2 packs chocolate biscuits (about 400g)
200g. butter
2 eggs
2-3 tsp cold water

For the cream:
500ml milk
4 egg-yolks
125g sugar
1 vanilla pod
40g. corn starch
20g butter
200ml fresh cream
50g sugar
3-4 ripe but not soft pears

Preparation:
For the bases:
Make biscuits into crumbs with a rolling pin or grind in the blender. Place them in a bowl, add cold butter, cut into small pieces and mix with hands to make a homogeneous mixture. Add the eggs, if necessary a little cold water so that becomes a dough. Cover the bottom and sides of the 6 forms for tartelettes, making sure the dough does not become neither too thin nor too thick. Press well.
Bake in preheated to 180ºC oven for about 10-12 minutes. They are ready when not quite soft ief touched. Release from the forms after completely cooled.
Thus prepared, the foundations can be stored for two days.

For the cream:
Wisk the cream with 50g sugar and allow to cool.
Peel the pears and clean, and stew over low heat in some water. Drain, keep aside a few pieces for decoration purposes, blend the other.
Put the milk in a pan with split vanilla pod and bring to boil. During this time, beat egg yolks with sugar until whitening. Sift over and starch and mix. Add 1/3 of hot milk, stir, and pour the mixture back into the rest of the milk, do not stop stirring. Put back on fire and when 3-4 bubbles appear, remove from stove. Pour the cream into a cold bowl. Remove the vanilla pod. Cool, by adding the butter, cut into chunks and mix.
Once the cream is cooled, add the cream and blended pears, and fold gently.

Assemble the tartelettes right before presentation. Fill with cream, decorate with pear pieces, and sprinkle with cocoa.