четвъртък, 29 април 2010 г.

Lasagne Verdi ○ Green Lasagna ○ Зелена лазаня



Когато цъфнат ябълките, нарцисите и лалетата, вече няма връщане назад. Пролетта е в разгара си, и дори дъждовете не могат да ме направят меланхолична, защото е ясно, че омразната зима е зад гърба ми.
И както дните са вече дълги и топли, но пък нощите и сутрините са все още хладни, на ръба между двата сезона, е времето за една рецепта, която ще ви представя днес. Докато не е станало прекалено горещо, за да се включва фурната, а и след като са излезли пролетните зелени листни зеленчуци (ама че описание), е идеалният момент да си приготвите зелена лазаня.



Какво ви трябва, за 6 порции:
9 кори за лазаня
500г свеж спанак
1 връзка лапад
2 връзки зелен лук
1 връзка копър
4-5 стръка пресен риган
6 яйца
1 опаковка крем сирене
1 топка моцарела
200г кашкавал
4-5 с.л. заквасена сметана (опция)

За соса бешамел:
1 л прясно мляко
60г масло
2с.л. зехтин
50 г брашно



Задушете нарязаните спанак, лапад и лук с малко сол и зехтин. Нарежете копъра и ригана и ги добавете. Сварете 4 яйца и ги обелете. Нарежете моцарелата на дребни кубчета. Настържете кашкавала. Пригответе бешамел от посочените продукти (ако не знаете как - ето как: Първо загрявате маслото и зехтина, добавяте брашното и разбъркавате енергично. Отдръпвате от котлона, и на струйка добавяте млякото, като не спирате да разбърквате, за да не се образуват бучици. Връщате на котлона и бавно довеждате до кипване, като бъркате отново, за да не загори). Подправете с прясно настъргано индийско орехче и смлян черен пипер.
Отцедете водата от зелената смес, добавете 2 сурови яйца, сметаната и крем сиренето. Объркайте.
Загрейте фурната до 220 ͦС. Започваме да подреждаме лазанята. В правоъгълен съд, който събира 3 кори една до друга, сипете малко от бешамела на дъното. Сложете 3 кори. От горе разпределете половината от зелената смес. Посипете с кубчетата моцарела. Залейте щедро с бешамел. Сложете нови 3 кори. Разпрезделете останалата зелена плънка. Наредете нарязаните на дълго варени яйца и поръсете с настъргания кашкавал (оставете си малко за декоративно поръсване). Залейте отново с бешамел. Сложете нови три кори, притиснете надолу, залейте отново с бешамел. Печете около 20-25 минути, като към края намалите малко температурата. 5 минути преди да извадите от фурната, поръсете с отделения настърган кашкавал. Преди да сервирате, оставете лазанята да почине 5-7 минути, за да може да попие добре соса.



Можете да я придружите със свежа пролетна салата, приготвена от салата фелд, краставица, домат, авокадо, зелен лук и подправена с копър и зехтин.
Младо червено вино или пък розе са отличен избор за завършек на композицията.

петък, 16 април 2010 г.

Green Baniza (Spanakopita) Θ Зелена баница



For English version scroll down.

Обичате ли баница? А обичате ли зелена баница? Аз май доста обичам. И сред всичките варианти, които познавам - вити, превити, наложени, кюстендилски и самоковски зелници, всичките коя от коя по-вкусни и засукани, все си търся нещо ново и по-различно. Ама понякога те май сами ме намират.
И така, както си браузвах из Flickr, без изобщо да имам в главата идея за баница (този път, честно!), ето я нея, съвсем неочаквано ми се изпречи пред очите! Ама, викам си, това си е засада направо, как може да предположи човек, че сред англоезичните ти контакти ще се намери някой, дето по никое време да ти пусне мухата за баница със зелении? Но, свят широк и шарен, това е положението, емиграцията е навсякъде, и от всички посоки надничат ястия, които винаги сме смятали за свои собствени, родно производство, национална гордост! И вместо да седя и да се чудя, как така да-му-се-невиди, чак в Мелбърн има някой, който да ме изненада с нов вариант, отивам до пазара, от където се прибирам с две огромни връзки лапад и две по-скромни киселец. Речено - сторено, нали се сещате? Признавам, че не изпълних точно рецептата, промених я по свой вкус, но заех начина на подреждане, който наистина е гениално прост!




И така, какво ви трябва, освен зелениите, за да произведете истинска зелена баница:

1 пакет ръчно точени кори, от по-дебелите (не изключвам варианта и да си ги разточите лично, но ако минете на този вариант, предполагам знаете рецептата, така че няма да я пиша :-))
около 200г сирене
4-5 яйца
около 100-150мл зехтин
2/3 кофичка кисело мляко (около 300г)
1 чаша (или малко повече) прясно мляко
различни зелении по избор - спанак, лапад, коприва дори, около половин килограм горе-долу.



Загрейте фурната до 200○С. Почистете дебелите дръжки, измийте, нарежете на ситно и задушете в част от зехтина лапада, спанака, или каквото там използвате. Оттеглете от котлона, и добавете натрошеното сирене. Прибавете 2 или 3 яйца, разбъркайте добре. Разстелете корите една по една, намажете със зехтин, наръсете със спаначената смес, и нагънете на хармоника. Подредете в кръгла, намазана със зехтин тава. Печете в загрятата фурна около 10-12 минути, докато връхчетата на корите се зачервят. През това време разбийте останалите яйца с прясното и киселото мляко. Залейте запечената баница и върнете във фурната за още около 25минути. Ако видите, че върховете на корите се запичат твърде много, покрийте с фолио.
Извадете от фурната, завийте с кърпа баницата, и я оставете да почине няколко минути.
Сервирайте топла, със зелена салата или пък с айран?






What you need:

1pkt of thick filo pastry
500g fresh spinach leaves or other green stuff
200g feta, crumbled
4-5 eggs
300ml fresh milk
300g greek yogurt
100ml of olive oil

Preheat the oven to 200C. Grease a 40cm round baking dish with some olive oil and set aside. Heat some olive oil in a pan and add the chopped spinach and cook over a low heat until wilted. Add the feta and stir. Add 2 or 3 eggs and stir again. Lay a sheet of filo pastry, brush with some olive oil and then scatter a little of the spinach mixture over the filo. Fold the pastry as you fold a paper for a fan and then place it into the prepared baking dish. Repeat the process until the baking dish is well packed with stuffed filo pastry sheets. Bake for 10-12 minutes, until the top of the filo gets golden. Beat the yogurt and milk with eggs together and gently pour the mixture over the pie ensuring that is evenly drenched. Bake for another 25-30 minutes or until golden brown. If tops darken too much, cover with a sheet of foil.
Allow the pie to rest for 5-10 minutes before serving.

четвъртък, 15 април 2010 г.

I Cannoli !!!!!


Из улиците на Сан Джиминяно и околните градчета




Тоскана, моя любов


Измина точно една година от пътешествието ми в Италия. Не зная дали е нарочна случайност, или случайна нарочност, но днес се случи така, че рецептата е отново италианска. Това е сладкишът, който така и не успях да опитам на италианска земя, остана си бленуван и туй-то. Въпреки килограмите gelato, безбройните tiramisú, panna cotta и zuppa inglese. До такава степен не ми даваше мира, че реших, че се налага да се снабдя с необходимите за приготвянето му инструменти, намерих добри хора, купиха ми, изпратиха ми (Лени, мерси!) и ето ги днес. Още ли не сте се сетили? Каноли, дами и господа, сицилиански каноли.



За пръв път ми се случва да приготвям нещо, без да знам какъв трябва да бъде вкусът му. За пръв път ми се случва да приготвям нещо, което съм виждала само на картинка. Признавам, имах голям процент неуспех, но след неколкократни проби мисля, че успях да достигна до резултат, годен за презентация :-).
И за консумация, твърдят дежурните дегустатори.
В нета рецепти по въпроса има стотици. Изчетох няколко десетки от тях, отчетох най-често повтарящите се съставки, и се заех за работа.

И така, какво ви трябва, освен разбира се, тръбичките за каноли!

За тръбичките:
3ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. захар
щипка сол
1с.л. какао
1ч.л. канела
2 яйца
40г. масло
1с.л. оцет
1/2 ч. марсала
2-3с.л.студена вода
(оказа се, че тази рецепта произвежда шеметно количество материал, така че ви съветвам да я разделите на две)

За пълнежа:
1 кутия рикота (250г)
1/3 кутия маскарпоне(около 160г)
1/2 чаша захар
100г. черен шоколад
50г. суров шамфъстък



Пресейте заедно брашното, захарта, солта, какаото и канелата, сложте в голяма купа (или в купата на миксера). Направете кладенче, сложете яйцето, оцета, марсалата. Започнете да размесвате с вилица от средата на вън (или пуснете робота да меси). В порцеса на работа добавяйте по лъжица студена вода, толкова, колкото тестото да се събере на топка, не повече. Прехвърлете на чиста работна повърхност и месете още около 10 минути (или оставете роботът да свърши това вместо вас). Разделете на 3 или 4 топки, увийте в прозрачно фолио и сложете в хладилника за час, два или три, според времето ви.

Извадете от хладилника, оставете за около 30 мин. на стайна температура. Пригответе си дълбок съд с олио за пържене. Разточвайте топките тесто една по една, колкото по-тънко, толкова по-добре, но горе-долу около 1.5мм. Режете кръгове с помощта на чаша за чай, или пък груби квадрати с нож. Обвийте тръбичките с тестото, като залепите крайчето с малко белтък или вода. Притиснете снадката, и пържете в загрятото олио по няколко на веднъж, без да препълвате съда. Щом се зачервят, извадете на салфетка. След като поизстинат, освобождавате тръбичките, избърсвате леко и повтаряте операцията, докато тестото свърши, или пък на вас ви писне. Готовите тестени тръбички, след като изстинат, може да се запазят в затворена кутия до няколко седмици.



За пълнежа смесете сиренето и изварата, сложете захарта и разбъркайте. Нарежете шоколада и запечения шамфъстък на дребно, прибавете и тях. Напълнете канолите с лъжичка, а в края украсете или с цяла ядка, или с натрошени парченца от ядките и шоколада. Веднъж напълнени, трябва да бъдат изядени. В противен случай коричките овлажняват и омекват, и се губи приказният контраст между хрупкавото тесто и нежния млечен пълнеж.

Имайте предвид, че от яденето на безконтролни количества каноли се дебелее!


Из улиците на Монтепулчано


Сиена, поглед отдолу и поглед отгоре

сряда, 14 април 2010 г.

Spring Sea and a Sole Fish Recipe

For English version scroll down



Има особено очарование в пролетното море. В течение на ден времето може да се смени няколко пъти, и да покаже различните лица на плажа, оставащи скрити за не-морските хора. Пролетното море може да бъде както бурно, бучащо и тъмно, така може да бъде бляскаво, лазурно и примамващо. Може да ви събуди с гръмотевичен тътен и светкавици, може да се обгърне в мъгла, а може и да ви приласкае с шепота на вълнички, големи колкото длан. Плажовете са чисти и празни. Изглеждат огромни, и ти се струва невъзможно да се усетят препълнени с хора. Само миналогодишните шапки на папурените чадъри се веят по пясъка. Вълните са грабнали плажния бар, останали са само посивелите дъски на пътеката, водеща към него.



Рибарите изтеглят лодките си на самия плаж, точно на мястото, където миналото лято бучаха джетовете, и пляскаха педалите на водните колела. Когато морето утихне, и заприлича на оловно езеро, те избутват лодките си във водата и тръгват да проверят мрежите си.
Това е моментът, в който предметът на днешната публикация намира пресечната си точка с кулинарната тематика. Това е и моментът, в който трябва да слезете на плажа, и да чакате тяхното завръщане на брега. Водени от тайната мисъл и надежда, че този път в мрежите ще се намери и нещо различно от традиционния за сезона карагьоз, и от уловените попчета.





Понякога нямате късмет. Понякога и те нямат. Често се връщат с празни лодки, и трябва да чакат до следващия подходящ за риболов ден. Но друг път, о, друг път щастието ви се усмихва, и сред проблясващите на дъното на лодката риби, съзирате прилежно отделената трофейна плячка!
Морски език, или Sole Fish, приличен размер, и при това доста на брой, се усмихват от една бяла кофа. Предчувствам, че ще бъдат мои! След кратък пазарлък си тръгвам, понесла товар от дежурните попчета, дракони и два карагьоза, които ще станат на прелестна супа, и с подарените(!) морски езици!
Прибирам се и се потапям в дебрите на световните уеб рецептурници. Толкова рядко се случва да се сдобиеш с такава екзотика, не върви просто да я хвърлиш в тигана, не е честно спрямо късмета!

И така, спирам се на рецепта на Джейми Оливър, която хем ми се струва обещаващо вкусна, хем се оказва, че имам почти всичко необходимо за нея. Леки корекции се налагат в процеса на приготовлението, тъй като нямам жълти и оранжеви чери домати, а само червени такива, и когато разбирам, че нямам магданоз, но се обзалагам, че замяната му с копър няма да обиди морските езици.



И така, какво ви трябва, за около 6 порции:

12 риби морски език (смятаме по две за порция)
2 шепи чери доматчета, разполовени
4 скилидки чесън, обелени и фино нарязани
шепа пресен риган или босилек, или и двете, нарязани
връзка пресен зелен лук, дребно нарязан
1 с.л. качествен балсамов оцет
прясно смлени морска сол и черен пипер
два лимона, от които настърганата кора и сока
екстра върджин зехтин
шепа черни маслини, без костилки и нарязани
2 с.л. каперси
шепа пресен копър, фино нарязан



Изчистете рибата, като отстраните главата и коремната кухина с остър нож. Измийте и направете няколко напречни разреза по гърба.
Загрейте фурната на 200 ͦС. В купа смесете нарязаните чери домати, ригана, босилека, лука, балсамовия оцет, малко сол и черен пипер, и кората и сока от единия лимон. Полейте с няколко лъжици зехтин и разбъркайте. Разстелете по дъното на тава за печене, отгоре наредете почистената риба. Разпределете отгоре нарязаните черни маслини, каперсите, кората и сока на втория лимон и нарязания копър, полейте още веднъж с тънка струйка зехтин.
Печете около 12-15 минути, в зависимост от размера на рибата. След изпичане, извадете от фурната и оставете да почине за няколко минути, преди да сервирате.
Много подходящо за компания на рибата е младото добре изстудено розе, проверено е :-)




След обяда е много ползотворно да направите една разходка по пустия плаж. Намират се мидички, раковинки, тапи от рибарски мрежи, и подходящи пръчки за спасяване от водата. Храносмилате, медитирате, и разхождате кучето - три в едно.



What you need, for approx. 6 person, according my changes

• 12 whole sole fish
• 2 handfuls of cherry tomatoes, halved
• 4 cloves of garlic, peeled and finely sliced
• a handful of fresh oregano or basil, leaves picked
• a bunch of spring onions, trimmed and finely sliced
• 1 tablespoon balsamic vinegar
• sea salt and freshly ground black pepper
• 2 lemons, zested and halved
• extra virgin olive oil
• a handful of black olives, destoned and chopped
• a handful of marinated cappers
• a handful of fresh dill, finely chopped

How to prooceed, look at Jamie Oliver's recipe

неделя, 4 април 2010 г.

Easter Lamb

Така е понякога, след дълги почивки те обземат едни трескави желания... Да пишеш, да снимаш, да готвиш и да споделяш. И аз днес, след почти триседмично мълчание, ще се отчета с не един, е с цели два поста.


Дали защото всеки празник е веднъж годишно, често пъти е натоварен с толкова очаквания, че е лесно да изгубиш себе си. Сред трескавите подготовки, с мислите, че непременно трябва да направиш дълъг списък от неща, да поднесеш на трапезата традиционните ястия и обредни манджи, понякога се случва да изгубиш най-важното. А именно - празникът е в това да бъдеш със семейството си, с хората, които са ти най-близки, и които независимо дали са физически близо до теб, винаги ще те подкрепят и обичат. Може да купиш козунак от магазина, да боядисаш простички яйца, да приготвиш елементарна зелена салатка. Агнешкото... добре е да го има на масата, но може да бъде приготвено и без стрес. Най-важното от всичко е да успееш да запазиш доброто настроение, и да не се скараш с всички, защото тогава и най-засуканите рецепти не могат да помогнат.

И така, за едно безстресово агнешко: вземете плешка или бутче, според това колко хора ще се съберете, посолете го, натрийте с малко червен и черен пипер, сложете го в дълбок съд. Прибавете пресни зелени подправки, каквито обичате - мента, джоджен и калоферче, или пък риган, розмарин и дафинов лист; налейте малко бяло вино, малко зехтин, добавете малко вода, завийте съда с фолио или сложете капака и печете в умерена фурна около два часа.
През това време нарежете две-три връзки зелен лук, смесете ги с чаша-чаша и половина ориз, и след края на печенето ги изсипете в съда около агнешкото. Върнете във фурната и печете до готовност на ориза.




Оставете го да отдъхне около десетина минути, през което време можете да сглобите една зелена салатка с репички. Не мислете, че съм забравила яйцата! След като се определи за пореден път кой е наборил останалите, яйцата отиват право в салатката, цели, нарязани на дълго или пък на кръгчета, кой го е грижа :-).





Дано ви се намери някоя бутилка изстудено розе, за да полеете цялата тази прелест, и за да се отпусне душата. И макар че празничните дни се отразяват по различен начин на всички ни - понякога ни депресират, понякога ни натъжават, друг път пък ни правят достатъчно щастливи, че да ни се прииска да се повтарят и повтарят пак и пак.
Сега може би е моментът (ако ви стиска) да проверите миналогодишното яйце. Пожелавам ви да е прекрасно и пълно, и така прекрасна и пълна да е и годината, която ни чака.

P.S. И не забравяйте домашните любимци!

Happy Easter!

Христос Воскресе, во истина воскресе!

С пожелания към всички ви за прекрасни мигове, прекарани около семейните трапези, с шарени яйца и дъхави козунаци, кой с агнешко, кой без :-)



И да ви се падне борака!