вторник, 29 юни 2010 г.

A story for twelve cupcakes, two girls and a camera ○ История за дванадесет кексчета, две момичета и една фотокамера




В дъждовен юнски ден като днешния, затворен в лятната си къща с две люти тийнейджърки, на човек му идват всякакви мисли в главата. Основната от тях е да измислиш нещо, с което да впрегнеш разрушителната им енергия в нещо градивно, примерно....трудова терапия :-).
Решавам, че трябва да съвместя за пореден път приятното с полезното, и измислям да направим едни лесни кексчета, напълно по силите на деца (и на мъже, хахах) и да заснема стъпка по стъпка рецептата.



Какво ви трябва:

2 чаши брашно
1 чаша захар - ние използваме смесена бяла и кафява, защото толкова имахме :-)
1 чаша течност - вода, мляко, портокалов сок, лимонада - каквото ви хрумне
1/2 чаша растителна мазнина - в нашия случай оризово олио - деликатен вкус и почти без мирис;
2 яйца
1 с.л. какао
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ванилия - екстракт, прахче, есенция - каквото имате под ръка
сладко по избор за пълнеж на кексчетата


Пресейте брашното над голяма купа. Прибавете содата. Счупете яйцата в отделна купичка, разбийте ги леко с вилица и ги добавете към брашното.



Добавете захарта, течността, олиото и какаото.



Прибавете и ванилията. Разбъркайте до хомогенизиране на сместа, но не се увличайте.
Загрейте фурната до 180 градуса. Застелете с хартиени формички тава за дванадесет кексчета и разпределете внимателно сместа. С лъжичка сложете в центъра на всяко кексче по малко сладко - ние имахме от ягоди и вишни.




Изпечете до готовност - за около 25 минути, като проверите с клечка дали са изпечени.
Извадете от формата и се насладете на 10 минути тишина, докато тийнейджърките дегустират резултата и спорят кои са по-добри - тези с вишните или тези с ягодите :-)

събота, 26 юни 2010 г.

Salt Roasted Chicken ○ Печено пиле върху сол

For English version scroll down ↓

Признавам си, че често пъти се случва да отбягвам неща, които мнозинството от хора прехласнато прехвалва. Не знам с какво е свързано - дали с желанието ми да съм различна, дали с нежеланието да се движа с общия поток? И вероятно много пъти се е случвало да губя от това, но много ог случаите ще останат непроверени... Този път обаче, най-после стана така, че се радвам, че изпробвах една рецепта, която много дълго време отказвах да приготвя, вероятно точно защото много хора ми я препоръчваха. Но днес в крайна сметка, ето я пред вас, и то в действителност с феноменален резултат!
Това е една рецепта, за която ви трябват минимум съставки, а получавате великолепно ястие на края: Печено пиле върху сол.




Какво ви трябва:
Едно хубаво, едро цяло пиле
половин пакет сол, най-добре морска
една лъжица зехтин,
ароматни треви по избор - аз използвах розмарин и салвия.

Измийте и почистете пилето, насипете солта в тава на равен пласт. Поставете върху нея пилето с гърдите нагоре, намажете го със зехтин, посолете, сложете около него ароматните треви. Изпечете на около 220-250 градуса, докато хване златист загар - около 50-60минути. Сервирайте с гарнитура по избор - задушени пресни картофки, или пък свежа зеленчукова салата - идеи за рецепти - ето тук





What you need:
A nice big whole chicken
half a packet of salt, preferably sea salt
a spoonful of olive oil
herbs optional - I used rosemary and sage.

Wash and clean the chicken, bulk salt in a pan of an even layer. Put chicken on top, breast side up, brush it with olive oil, salt, put aromatic herbs around it. Bake for 220-250 degrees until golden - about 50 60 minutes. Serve with optional garnish - fresh steamed potatoes, or fresh vegetable salad - Recipe ideas - right here

сряда, 23 юни 2010 г.

Mango Custard ○ Яйчен крем с манго


В ден като този, уж предполащ се да е летен, а всъщност от край до край изпълнен със студен дъжд, ни се прииска да стоплим малко душите и телата си с нещо екзотично и носещо лятна топлина. Десерт! С оглед на сезона, и желанието да пестим калории, избираме лека и бърза рецепта - Яйчен крем с манго.

Какво ви трябва, за 4 чаши:
500мл прясно мляко
4 лъжици захар, или мед, или каквото предпочитате като подсладител
4 жълтъка
3 с.л. брашно или нишесте

1 голямо добре узряло манго.



Сложете млякото в малка тенджерка, прибавете захарта или каквото там ползвате, и го загрейте до почти кипене. Разбийте жълтъците в отделен съд, пресейте отгоре брашното или нишестето, разбъркайте. Прибавете половината от горещото мляко към яйцата, за да ги темперирате, и изсипете сместа в съда с горещото мляко. Върнете на котлона, и доведете до кипване, като разбърквате непрестанно, за да не загори на дъното. Щом кремът започне да се сгъстява, свалете от огъня, и охладете, като поставите в съд с ледена вода, и разбърквате.
Обелете мангото, и го нарежете на дребни кубчета. Отделете една част за да поръсите като декорация, а останалото смесете с охладения крем. Насипете крема в чаши, отгоре поръсете с отделените кубчета манго, и декорирайте с листенца мента. Охладете за няколко часа в хладилник.

четвъртък, 10 юни 2010 г.

Fresh Porcini Risotto ○ Ризото с пресни манатарки



В сезона на гъбите, след като са свършили челядинките, и преди да са излезли сърнелите, идва времето на една друга кулинарна икона - манатарката. Не случайно е толкова ценена из европейските кухни - манатарката има прекрасно, плътно тяло, незабравим аромат и чудесен вкус. Може да се суши, замразява, консервира. Може да се прави на брашно, на пюре. Всяка една елементарна манджа, към която добавите шепа манатарки, придобива ново, елегантно звучене, и се издига на съвсем различно качествено ниво.
Но нищо, наистина нищо, не може да се сравни с вкуса на прясната манатарка!
Затова, когато днес срещнах един от моите верни доставчици на горски екзотики с пълна кошничка, изобщо не се и поколебах какво да приготвя за вечеря.



Както вече не е тайна за никого, аз съм голям почитател на италианската храна, и не пропускам възможност да приготвя някое класическо италианско ястие. А нима има нещо по-добро от класическо ризото с манатарки в разгара на сезона на манатарките?



Какво ви трябва:
Ориз, подходящ за ризото, около 200г,
малко зехтин, малко масло,
един литър хубав зеленчуков бульон (най-добре да е домашно приготвен),
чаша бяло вино, сол, пипер,
малко сирене, и....
манатарки, разбира се.



Първо пригответе бульона - глава лук, един морков, ако имате пащърнак, аз сложих и една-две от по-некачествените гъби, няма по-добър вариант от гъбения бульон.
След това нарежете една малка глава лук, загрейте дълбок голям тиган с лъжица зехтин и малко масло и задушете леко нарязаните манатарки. Извадете ги в чиния, може да отделите няколко красиви парченца за декорация. Добавете още малко зехтин и масло в тигана, задушете лука, добавете ориза. Когато стане прозрачен, налейте виното. Изчакайте да се поеме от ориза, след което започнете да добавяте по малко от горещия бульон, като разбърквате периодично.
Към края на варенето добавете задушените гъби, а след като свалите от огъня, добавете и разбъркайте в ястието малко парченце масло.
Сервирайте, като сложите отгоре по няколко от отделените манатарки, и ако ви харесва - с няколко люспи пармиджано или грана (макар че повечето италианци не слагат сирене на ризото с гъби, и аз съм склонна да се съглася :-))



Portabella Mushrooms on Foodista