понеделник, 7 февруари 2011 г.

Two light recipes for slim waist ᘒ Две леки рецепти за тънка талия

Lately I try to look for new flavors in the food I prepare. Whether that is a new product, a new ingredient or a recipe from an unknown foreign cuisine - the options are so numerous and so exciting! I have never had to lurch to too healthy foods, and the demand for such products was not my main goal, but my encounter with quinoa was a love at first sight! Try this salad, and I guarantee that you will come to pass - I checked the recipe at dinner with three friends of mine - it was an absolute hit!
The second recipe - its ingredients are not exotic in themselves, but the spices and marinade in which meat stays, make it's taste very gentle and subtle. And the accompanying salad of cucumbers and raw zucchini is incredibly fragrant, you just have to overcome your prejudices to eating it raw. Try it and I'll be glad to hear your impressions - these two recipes had taken its permanent place in our menu.

В последно време се опитвам да търся нови вкусове в храната, която приготвям. Дали това ще е нов продукт, нова съставка, или рецепта от непозната чуждестранна кухня - вариантите са толкова много и толкова вълнуващи! Никога не съм имала залитане към прекалено здравословните храни, и търсенето на такива продукти не ми е било основна цел, но срещата ми с киноата беше любов от пръв поглед! Опитайте тази салата, и ви гарантирам, че и с вас ще стане така - аз проверих рецептата на вечеря с три мои приятелки - беше абсолютен хит!
Относно втората рецепта - съставките й не представляват някаква екзотика сами по себе си, но подправките и маринатата, в която престоява месото, го правят много нежно и изтънчено като вкус. А съпровождащата го салата от краставици и сурови тиквички е невероятно ароматна, трябва само да преодолеете предразсъдъците си към хапването на тиквичката в този й вид. Опитайте, и ще се радвам да чуя впечатленията ви - у дома тези две рецепти заеха своето постоянно място в менюто ни.

Quinoa Salad

Quinoa salad with exotic ingredients

1 cup white quinoa
1 grapefruit
1 mango
1 courgette
1 stalk cellery
1 orange bell pepper

Boil the quinoa in large amount of water, drain and mix with one tablespoon of olive oil. Cut zucchini into sticks, celery stalk sliced, pepper and mango in cubes. Peel the grapefruit and clean it from the skins, make it in bites. Stir all fruits and vegetables with quinoa, add some cut spring onion and season with salt and pepper.

Салата от киноа с екзотични съставки

1 ч.ч. бяла киноа
1розов грейпфрут
1 манго
1 тиквичка
1стебло селъри
1 оранжева чушка

Сварeте киноата, отцедете от водата и разбъркайте с една лъжица зехтин. Нарежете тиквичката на пръчици, стеблото целина на резени, мангото и чушката на кубчета. Обелете грейпфрута и го почистете от ципите, направете на хапки. Объркайте всички плодове и зеленчуци с киноата, добавете наколко стръка зелен лук, и подправете със сол и черен пипер.


Chicken Yakitori


Yakitori chicken with cucumbers and zucchini salad

4 chicken breasts skinned
4 spring onions

For the marinade:
60ml soy sauce
60ml mirin (Japanese rice wine)
60ml rice vinegar
1 tablespoon grenadine
1tbs sugar
1tbs sesame oil
For the salad:

1 cucumber
1 courgette
sesame seeds for sprinkling

Cut the chicken to square pieces, cut onions about 3 cm long stalks, mix ingredients for marinade and soak meat and onions. Let it stay for about 20 minutes. Thread on bamboo skewers by alternating chicken and onion, and bake on a grill pan.
Using a device for peeling cut into thin strips cucumber and squash. Sprinkle with salt and rice vinegar and vegetable oil.
Arrange the dish and sprinkle with sesame seeds.

Пиле Якитори със салата от краставици и тиквички

4 пилешки пържоли от бутче без кожа
4 стръка зелен лук
за маринатата:
60мл соев сос
60мл мирин (японско оризово вино
60мл оризов оцет
1 с.л. сироп от нар
1с.л. захар
1с.л. сусамово олио

За салатата:
1 краставица
1 тиквичка
сусамови семена за поръсване

Нарежете пилешкото месо на квадратни парчета, нарежете лука на дълги около 3 см стръкове, смесете съставките за маринатата, и потопете месото и лука. Оставете да преседи около 20 минути. Нанижете на бамбукови шишове, като редувате пилешко и лук, и изпечете на грил тиган.
С помощта на уред за белене нарежете на тънки ленти краставицата и тиквичката. Посолете и поръсете с оризов оцет и растително олио.
Подредете ястието и поръсете със сусам.

9 коментара:

  1. Ееее най- после някой който да помисли и за моята фигура:) Салатата си я записвам направо за утре:)

    ОтговорИзтриване
  2. хехех, супер салата - и ядеш с чиста съвест :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Лоис, много интересни предложения и страхотни снимки! Записвам си веднага идеята за марината на пилешкото :).

    ОтговорИзтриване
  4. Днес имах много работа и по този повод прекарах деня в готвене. След като почнаме с твоите яйца по бенедиктиски го захършихме с тази чудна салата.

    ОтговорИзтриване
  5. Хахахах, Рали - отмаряш в кухнята? Наистина е чудна салатата, и аз съм приятно впечатлена.

    ОтговорИзтриване