петък, 4 март 2011 г.

Cake Raspberry Paris ⚘ Торта Малинов Париж

For the cake layers:
6 eggs
180gr granulated sugar
140gr flour
40gr cocoa

For the creme:
0.5l whole cream
300gr chocolate

For filling:
300gr raspberries
300ml raspberry juice

Beat yolks with sugar to pale and thick cream. Beat the egg whites to stiff peaks. Mix egg whites and yolks thoroughly with a wooden spoon, add the sifted flour and cocoa, stir gently. Pour the dough in a buttered form. Bake in preheated oven to 180 degrees. Once the cake is cool, cut into two thin layers.

Heat cream until almost boiling, add the broken chocolate and stir until a smooth mixture. Allow to cool well - the best all night.
Place one cake layer in a cake form, toss with half of the juice. Divide the cream into two parts, one part beat with mixer until a fluffy cream, and then apply on the cake layer. Arrange raspberries on top (preserve the most beautiful to decorate the cake), place the second layer, toss with the rest of the juice.
Cover the cake sides and top with second half of the cream (beaten slightly), sprinkle with chocolate chips and decorate with the raspberries.
Serve with Champagne or Prosecco.


Chocolate-Raspberry Cake


За блата:
6 яйца
180г кристална захар
140г брашно
40г какао

За крема:
0.5л пълномаслена сметана
300г натурален шоколад

За пълнеж:
300г малини
300мл малинов сок

Разбийте жълтъците със захарта на крем. Разбийте белтъците на твърд сняг. Смесете внимателно белтъците и жълтъците с дървена лъжица, добавете пресятото брашно и какаото, объркайте внимателно. Изсипете тестото в намаслена форма. Изпечете в загрята до 180 градуса фурна. Щом блатът се охлади, разрежете на два тънки блата.

Загрейте сметаната почти до кипване, добавете натрошения шоколад, разбъркайте до получаване на гладка смес. Оставете да изстине добре – най-добре цяла нощ.
Поставете единия блат в чиния, сиропирайте с половината от сока. Разделете крема на две части, разбийте едната част с миксер до получаване на пухкав крем, и я нанесете върху блата. Наредете отгоре малините (оставете си най-красивите за декор), поставете и втория блат, сиропирайте с останалия сок.
Покрийте тортата отстрани и отгоре с втората половина от крема (разбит съвсем леко), поръсете с шоколадов чипс и декорирайте с отделените малини. Сервирайте с шампанско или просеко.

22 коментара:

  1. Привет!
    Тортата изглежда много апетитна ,ммм да имаше едно пърченце към следобедното ми кафенце...
    Като се зачетох по надолу видях , че не е никак трудна и този ганашшш ,любим ми е...
    Мерси за хубавата идея!

    ОтговорИзтриване
  2. благодаря ви :-) много красноречиви коментари :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Лоис, страхотна е! :) Останалото е мълчание...
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Луис, защо няма разрез...прекрасна е! Изглежда много добре, представям си вкуса на шоколад и малини.

    ОтговорИзтриване
  5. да, така стана, че остана без разрез. И мен ме е яд доста, но имаше по-важни неща в тоя момент.
    Друг път :-)
    Мира блаодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  6. it is an amazing cake, beautiful and it seems to be tasty as well

    I can't stop staring at it

    I would serve with prosecco - with cranberries

    greetings

    ОтговорИзтриване
  7. Thank you, Nina! I really regret that there's no picture of a cut piece... it was beautiful with the raspberries showing out. I think it will be great whit cranberries too!

    ОтговорИзтриване
  8. I regret too :) there is another reason to make it once again ;)

    I really love sides of the cakes - it really require manual skills - I don't have them - unfortunately

    ОтговорИзтриване
  9. That looks so good Lois! Beautiful shot too... Makes me want to dive right in!

    ОтговорИзтриване
  10. Thank you, Junglefrog! Your words make me so glad :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Изглежда страхотно, Лоис - някак непретенциозно елегантна. Със сигурност ще я пробвам! Само имам нужда от малко уточнение - с какъв диаметър е формата, в която печеш блата?

    ОтговорИзтриване
  12. рецептата е за стандартна 26см форма. Можеш да го направиш и в по-малка, и тогава може да се разреже на 3 блата. Но пък ще трябва да се увеличи количеството на крема...

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, Лоис! Надявам се да и дойде времето скоро :)

    ОтговорИзтриване
  14. Tortata stana to4no kato tazi na snimkata..:)
    Strahotno vkusna i efektna.
    Lois, blagodarnosti i komplimenti ot cqloto femili!

    ОтговорИзтриване
  15. Любима комбинация :) Прекрасна снимка!

    ОтговорИзтриване