Calamaretti Pasta with Ragu & Shiitake Mushrooms ઇ Паста Каламарети с рагу и гъби шийтаке

Calamaretti Pasta

Една фюжън рецепта за бърза вечеря или за бавен обяд.
Половин пакет паста "Каламарети"
За рагуто:
3 скилидки чесън
2 главички шалот
1 морков
400г телешка кайма
100г прошуто или брезаола
200г гъби шийтаке
200г доматено пюре
няколко листа бок чой
вино за деглазиране,
подправки според личния ви вкус
моцарела или пармиджано

Calamaretti Pasta

Смачквате чесъна, без да го белите, и го запържвате в няколко лъжици зехтин. След като зехтинът се овкуси, изваждате чесъна и го изхвърляте. Добавяте нарязания шалот и настъргания морков. След като се задушат, добвяте каймата и нарязаното на фини ивици прошуто. Задушавате до готовност. Добавяте доматеното пюре, подправките, и гъбите. След като гъбите станат готови, наливате виното и добавяте нарязания бок чой.

IMG_9063_3807-2w

Сварявате пастата, отцеждате. Обърквате с рагуто и изсипвате в тавичка. Нареждате отгоре резени моцарела или настъргано пармиджано и запичате за кратко, колкото да се разтопи сиренето. Можете и да пропуснете последната операция и направо да сервирате.

Calamaretti Pasta

Коментари

  1. Аз като невежа, но за сметка на това много любопитна, без срам ще си питам какво е това бок чой - да не би да е това зеленото до гъбите? :-)

    Ястието изглежда просто фантастично!

    ОтговорИзтриване
  2. Лоис, както винаги при теб всичко е прекрасно. Винаги имаш много интересни предложения за паста! Изглежда много вкусна!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви! Ири, да, това зеленото е, нещо като голям спанак или цвекло, и го продават и под името "пак чой" из нашите магазини.

    Мира, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Великолепни снимки, както винаги!
    Лоис, ти къде живееш, в България ли? Аз съм във Ванкувър и същото "зелено":) се продава под наименованието Бок Чой (Bok Choy). Любопитна съм, защото намирам, че много продукти носят различни наименования в различни страни и силно ме вълнува какво има на пазара в България!? У дома обичаме много Бок Чой, по-специално за азиатски ястия: задушен със саблена риба, саке и ойстър сос или в тайландска супа Том Иъм(Tom Yum)...

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти, Светлана!
    Да, в София живея :-) Започва да се открехва пазарът, но проблемът е, че тези екзотики са доста скъпи и се търкалят дълго време по рафтовете, и обикновено са в много лош вид. По-рядко се случва да са пресни и свежи. Да си призная, за пръв път купувам, и не съм много впечатлена от вкуса му, но аз съм пристрастна към средиземноморската кухня, и зеленчуците от съответния регион са ми фейвс :-)
    Има ли някаква тънкост в приготвянето му на бок-чоя?

    ОтговорИзтриване
  6. Привет отново, Лоис! Бок-Чой трудно понася термична обработка. Каквато и да е тя-задушаване, варене (силно казано) трябва да е за възможно най-кратко. Например ако е за супа, слага се, когато супата се дръпне от котлона, т.е. само да се попари. Няма спицифичен вкус, така че обикновено е абсорбатор на вкуса на основното ястие, гарнитура за повече фибри, канапе.

    ОтговорИзтриване
  7. Аха, значи правилно съм се ориентирала - аз го опитах суров, и вкусът му беше доста неинтензивен, и затова го прибавих в самия край на готвенето, за да остане все пак видима следа от него, хахах. Благодаря ти за включването!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей Лоис, Не съм анонимна, но така ме сложи сервъра...
    Светлана наистина е права - това е крехък зеленчук и както повече азиатски зеленини, се препоръчва да се готви (термично) минимално. Китайците вярват, че колкото е по-зелено и по-горчиво, толкова е по-полезно за здравето.
    В нашата къща го обичаме във Won Ton Soup и аз бъквално го слагам след като супата съм я свалила от огъня и преди сервиране. Пак се съгласявам със Светлана, че азиатското готвене е минимално термично обработване - тоест на много висока температура бързо бъркане и готвене... ох, забравих как да го обясня на български.
    Друго особено характерно нещо за азиатската кухня е, че режат зеленчуците си (кервиз, моркови, лук, чушки и т.н.) диагонално и използват предимно (ако не и само) зелен лук.
    Сега забелязах нещо - не знам как е в другите английско говорещи страни, но тук в Австралия думата шалот се употребява за нашия пресен пролетен зелен лук, а аспарджика го наричат French shallots. Ако рецептата е средиземноморска, определено шалот е за аспарджик. Ако е азиатска - зелен пресен пролетен лук. Признавам си, че е много объркано и аз още се бъркам и проверявам дали съм разбрала кой лук да използвам. И понеже твоята рецепта е фюжън "Изток среща Запад" - свободата е безкрайна и The sky is the limit!... :) :) :)

    ОтговорИзтриване
  9. ПП: пак аз - горното публикувано от София Терзиева

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей, София
    Благодаря за подробното включване, беше много полезно.
    Относно лука в рецептата - имам пред вид френския лук шалот, който се вижда нарязан на двойната снимка до морковите и чесъна. Той не е арпаджик, а е отделен вид, http://en.wikipedia.org/wiki/Shallot
    който е с по-мек вкус и с бледо розов цвят под оранжевата обвивка. За зеления пролетен лук използвам термина spring onion, както е прието в английските рецепти.
    Поздрави и хубав ден

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте,

    Интересен блог, една приятелка ме препрати до тук и преглеждам рецептите по ред. Имам един въпрос и една забележка:

    * Пакетът "Каламарети" и пастата, и сепията ли вкючва? Последната я виждам в продуктите и на снимката с готовото ястие, но не и в указанията, но предполагам че се слага в самия край понеже повече от няколко минути термична обработка я правят жилава.

    * Гъбите на снимката не приличат на шитаки, а на малки печурки. Предполагам че просто шитаки са заместени с по-достъпни за България гъби, но вкусът им определено е различн (е, не коренно, все пак са си гъби).

    Доколкото разбирам азиатската част от 'fussion' се представлява от морковите, бок-чой, и шитаки. В италианския вариант предполагам е рапи (съвсем млади броколи с листата) и печурки или манатарки.

    Какви са Ви впечатленията от крайиния продукт?

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте отново,

    След предишния ми коментар погледнах по интернет и изглежда че наистина някои шитаке са като на вашата снимка, т.е. с набраздени и по-закръглени качулки. Тези които копувам изглеждат подобно на:
    http://www.veggiegardeningtips.com/wp-content/uploads/2007/08/shitake-mushrooms.jpg
    и
    http://www.sonomabodywraps.com/img/shiitake.jpg

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте..., на въпросите ви:
    Рецептата не съдържа сепия. Разновидността паста, която съм използвала, е наречена от производителя й Calamaretti, вероятно поради приликата й с нарязани на колелца дребни калмари.
    Гъбите са шийтаке според твърденията на техния производител.
    Рецептата е моя измишльотина, и ако трябва да не е фюжън, бих я приготвила (според сезона) с манатарки (porcini) или булки (ovoli) вместо шийтаке и с черно зеле (cavolo nero Toscano) или рукола - според моментното си настроение:-)
    Ако трябва да съм честна - повече ми харесва италианската кухня в чистия й вид, но бях купила гъбите и бок чой и исках да ги приготвя без много церемонии, и избрах този вариант.
    Благодаря ви за коментара, винаги е приаятно да получиш обратна връзка, и се надявам пак да се отбивате :-)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации