Emperor's Black Rice ४ Императорски черен ориз

Продължавам с рубриката от публикации, създадени за списание BBC GoodFood с последните две рецепти, публикувани в юлския брой, надявам се да ви бъде интересно и да не се отегчите от лекционната част. Всъщност можете спокойно да я пропуснете и да минете директно на рецептите :-)

Black rice

Черният ориз е един от няколкото вида стари сортове подобни на ориз растения, които дават черно оцветени вариации на оризови зърна, като Индонезийския черен ориз или Тайландския жасминов черен ориз. Богат е на хранителни вещества, и за разлика от други видове азиатски ориз не съдържа глутен. Неговите зърна съдържат фибри в количество, подобно на това на зърната на кафевия ориз, и също като тях имат мек вкус на ядки. Има наситен черен цвят, който преминава в пурпурен след като се свари. Необичайният му цвят се дължи на високото съдържание на антоцианин - пигмент, който е отговорен за червения и виолетов цвят на растенията и плодовете. Черният ориз има относително високо минерално съдържание, включително и на желязо, и както повечето видове ориз, е важен източник на основни аминокиселини.
Черният “Забранен ориз” е наричан така, защото в древен Китай е бил единствено императорска привилегия, и е било забранено друг да го вкусва. В днешно време редица изследвания сочат, че черният ориз може да се превърне в новата “супер храна”, тъй като съдържа повече антиоксиданти от боровинките, но с по-малко захарно съдържание, и с повече фибри и витамин Е.
Днес черният ориз се използва основно за декорация на храни, за оцветяване на нудълс и суши, или за приготовление на десерти.
Предлагам ви две прости за изпълнение, но много екзотични рецепти с черен ориз.

Black rice & Tiger Shrimp Thai Style

Черен ориз с джинджифил и подлютени скариди
Порции 4, време за приготвяне 1ч 15мин

1ч бял жасминов ориз
2сл черен ориз
2сл пресен или замразен грах
1 парче пресен джинджифил (колкото палец)
2сл растително олио (соево или сусамово)
16 големи скариди
1 зелена люта чушка
щипка смлян кардамон
1 зелен лимон

Сварете двата вида ориз в отделни съдове, към края на варенето добавете граха към белия ориз. (Ако искате, можете да сварите ориза в общ съд, но в този случай ще получите много наситен, почти черен цвят.) Смесете сварения и отцеден ориз в общ съд и разбъркайте, докато се оцвети равномерно.
Загрейте олиото в тиган, добавете нарязания джинджифил и лютата чушка, щипката смлян кардамон и сотирайте скаридите за няколко минути.
Аранжирайте ястието, като направите канапе от ориза, отгоре сложете скаридите и залейте с лютото джинджифилово олио. Поднесете с резени зелен лимон.

Black Rice - Raspberry Pudding

Пудинг от черен ориз с кокосова сметана
Порции 4, време за приготвяне 1 час плюс 2 часа за охлаждане

1чч черен ориз
1чч захар
200мл кокосова сметана
250мл прясно мляко (ако искате да направите десерта изцяло веган, можете да замените млякото със соево или друго подобно по ваш вкус)
2чл пшенично или царевично нишесте

за декор
1сл кокосови стърготини, пресни малини, листа мента

Сварете черния ориз в обилно количество вода, докато омекне, за около 45 минути и отцедете. Добавете към ориза млякото, кокосовата сметана и захарта и оставете да кипне. Добавете нишестето, размито в малко вода или мляко и варете около 5 минути, като разбърквате постоянно, докато кремът започне да се сгъстява. Охладете и разсипете в стъклени чаши. Декорирайте с кокосови стърготини, пресни малини и свежи листа мента.

Коментари

  1. Забраненият ориз има много приятен вкус! Ето още няколко предложения за приложението му: http://margatyna.blogspot.com/2011/05/blog-post_16.html

    http://margatyna.blogspot.com/2011/06/blog-post_05.html

    ОтговорИзтриване
  2. Лоис, много интересни предложения с продукт, който все още не съм използвала, а снимката ти с ръцете /уникална/ може да ме накара да си купя императорски ориз, дори само за да му се радвам на външния вид. Поздрави!
    :o)

    ОтговорИзтриване
  3. Ще се възползвам от рецептите, мерси много!

    ОтговорИзтриване
  4. Сложете ориза като гарнитура при гулаш,пюре,кебап.
    Фантастика..

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации