Schiacciata with grapes • Скиачата с грозде

Schiacciata col'uva toscana

Schiacciata is a typical Tuscan recipe - it's made salty and sweet. Schiacciata with grapes is usually prepared during the autumn, when the grapes are in abundance and in its full sweetness.

For a Schiacciata measuring about 26 cm

400 g flour
10 g fresh yeast (or 1 teaspoon dried)
2 tablespoons olive oil
1 teaspoon salt
4 tablespoons sugar
250-270 g of water at 30°C

700-800 g grapes
3-4 tablespoons sugar
2-3 tablespoons olive oil

Dissolve the yeast (if using fresh) in part of the water. In a large bowl sift the flour and make a well in the middle. Pour in sugar, salt, olive oil, dissolved yeast (if using dry - just add it from the package). Add the water and knead a soft dough. Allow to rise about an hour and a half. Divide the dough in half, roll out one half of round bread, arrange two thirds of the grapes on it by pressing well. Sprinkle with sugar and some olive oil. Roll out the other half of the dough and place it on top. Press the edges well with your fingers. Arrange the remaining grapes on top, making sure the it falls into the gaps between the bottom row of grapes. Brush with olive oil and sprinkle with a little sugar. Preheat oven to 180°C and bake the cake for about an hour, until golden.

20110828_1140A

Скиачата с грозде

Скиачата е типична тосканска рецепта – прави се и солена, и сладка. Скиачата с грозде обикновено се приготвя есенно време, по гроздобер, когато гроздето е в изобилие и в пълната си сладост.

За един сладкиш с размери около 26см

400 г брашно
10 г прясна мая (или 1 ч.л. суха)
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
4 с.л. захар
250-270 г вода с температура около 30°С

700-800 г грозде,
3-4 с.л. захар
2-3 с.л. зехтин

Разтворете маята (ако използвате прясна) в част от водата. В голяма купа пресейте брашното и направете кладенче в средата. Изсипете вътре захарта, солта, зехтина, разтворената мая (ако използвате суха – направо я сипете от пакетчето). Добавете водата и замесете меко тесто. Оставете да втаса около час и половина. Разделете тестото на две, разточете едната половина на кръгла питка, наредете 2/3 от гроздето върху нея, като натискате добре зърната. Поръсете с малко захар и струйка зехтин. Разточете другата половина тесто и я сложете отгоре. Притиснете добре краищата с пръсти. Отгоре наредете останалото грозде, като внимавате зърната да попаднат в празнините между гроздето от долния ред. Намажете със зехтин и поръсете с още малко захар. Загрейте фурната на 180°С, и изпечете сладкиша за около час, докато стане златист.

Коментари

  1. This is perfect the photo is simple yet it is a nice shot, I do love pie unfortunately not yet tried this kind, it looks really good and really love to try it.

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересна рецепта :) А тези малки зрънца грозде изглеждат толкова удобно сгушили се, че как да не му се прииска на човек да си вземе поне парченце :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми допада;-) А снимките са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  4. Много изкушаващо и както винаги невероятни снимки!

    ОтговорИзтриване
  5. Пречи ли ако гроздето е със семките?

    ОтговорИзтриване
  6. ами... чак да пречи? Зависи колко големи са семките все пак, вероятно не е мвного приятно да ти се мотаят из устата. Аз го приготвих с най-обикновено грозде червено, имаше си семки, но не от най-семчестите сортове.

    ОтговорИзтриване
  7. Сигурно е излишно да казвам, че снимките са страхотни, все едно да ти кажа "споко, добре си вършиш работата".Но все пак не мога да се сдържа: СТРАХОТНИ СА! Това обче, което е по-важно е, че и сладкишът е също толкова страхотен :)

    ОтговорИзтриване
  8. Лоис, страхотно изглежда този сладкиш, много обичам всякакви сладкиши с плодове. Жалко, че ми остана само бяло грозде, но предполагам и с него резултатът ще е съвършен!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Изумителен сладкиш! Точно заради това твое изкуство ти давам награда, заповядай в моя блог: http://magi-bg.blogspot.com/2011/11/blog-post_13.html

    Поздрави, Маги

    ОтговорИзтриване
  10. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации