вторник, 19 април 2011 г.

Tagliatelle with Salmon & Green Asparagus ♡ Талятеле със сьомга и зелени аспержи

Добро утро, добро утро! Макар и април да не е точно както си го представях, все пак черешите цъфтят и вече дори облачната светлина е друга :-)
Искам днес да споделя с вас една от любимите си рецепти, в която няма нищо принципно невиждано, но за мен е винаги белег на разкош и ми носи неизменно удоволствие.

Tagliatelle with Salmon & Green Asparagus

Талятеле със сьомга и аспержи, леко поляти със сматанов сос - просто и бързо, но изящно ястие, което може да се поднесе както на официална трапеза, така и да се хапне набързо пред лаптопа (това е принципно вредно, и все едно не съм го казала).
Трябват ви (за две порции):
около 160г суха паста - аз го предпочитам с талятеле, но може да използвате и друг вид, примерно лингуини, капелини, а ако си правите домашна паста, защо не и малфате?
Около 200 г сьомга, като тук можете да експериментирате както с пушена, така и с маринована или пък с остатъците от печената, поширана или както там обичате да приготвяте сьомгата.
Десетина зелени аспержи, за предпочитане да са пресни, но в краен случай може да прибегнете и до замразените (ъъъхххх... кога ли засадените миналото лято аспержи ще дадат плодове?)
Една чаша сметана, малко див лук, зехтин, черен пипер, сол.

Tagliatelle with Salmon & Green Asparagus

Сварете пастата според указанията на опаковката и отцедете.
Накъсайте сьомгата на средно големи късчета. Почистете аспержите и ги нарежете на няколко парчета, поширайте за минута-две, след което ги глазирайте с лъжица зехтин. Кипнете сметаната в малък съд, колкото леко да се редуцира, подправете със сол и черен пипер.
Готови сте да аранжирате - разпределете талятелите в чинии, отгоре сложете късчета сьомга, полейте със сметановия сос, и аранжирайте аспержите. За финал поръсете с дребно нарязан див лук.

Tagliatelle with Salmon & Green Asparagus

четвъртък, 14 април 2011 г.

Еdible Containers for April Daring Cooks Challenge

Renata of Testado, Provado & Aprovado! was our Daring Cooks’ April 2011 hostess. Renata challenged us to think “outside the plate” and create our own edible containers! Prizes are being awarded to the most creative edible container and filling, so vote on your favorite from April 17th to May 16th at www.thedaringkitchen.com!

As Renata had given us the ultimate freedom to invent, play and have fun, I decided to go outside the directions given and make something unusual even for myself. And this way I invented the recipe that now I'm gonna share with you - Baked tomatoes, stuffed with white beans Balkan Style :-)

IMG_0042_5032Aw

First of all you need to prepare the filling - boil the beans up to tree times changing the water every time. Then pour in clean water, add some cut onions and carrots, some clove of garlic, a piece or two of dried red pepper and cook until the beans are tender. Then add green aromatic herbs - mint, savory, thyme, bay leaf, some salt and some olive oil.

IMG_0047_5037Aw

Now you can prepare the tomatoes - cut the tops, and scrape out the interior part. You can cut it and add it to the cooked beans. Now fill the tomatoes with beans, put in a baking tray, pour some olive oil on top and bake for about 20-25 minutes, or until the tomatoes look done. It's easy and tasty vegetarian dish, and you can prepare it a day in advance, and it's good hot and cold.

IMG_0061_5051Aw

вторник, 12 април 2011 г.

The Truth About The Mediterranean Diet ♡ Истината за средиземноморската диета

Миналата седмица с любезната покана на Instituto Cervantes имах удоволствието да присъствам на едно необичайно за нашата страна събитие - лекция на тема здравословно хранене, придружена с демонстрационно готвене и дегустация. Специалистът по здравословно хранене Amaia Díaz de Monasterioguren ни разказа за добрите страни на средиземноморската диета, и как с малко усилие всеки може да направи добро на собственото си тяло, като промени хранителните си навици. Типичните за испанската кухня рецепти, които бяха представени от Sergio Pérez, включваха основно зеленчуци, риба и яйца, малко подправки и много качествен зехтин. Дори и десертът!

IMG_9960_4952Bw2

Лекцията на Амайа включваше съвети като това, да мислим повече с какво и как се храним. Да съобразяваме вида и количеството на храната с индивидуалните си и моментни потребности, с културата си и сезоните. Да не сядаме на масата, когато сме тъжни, гневни или ядосани, защото така приемаме от храната негативни енергии и компоненти. Да се наслаждаваме на миризмите и цветовете на храната, защото само така можем да извлечем от нея най-доброто за себе си.
От своя страна, Серхио ни показа как за малко време всеки, дори и усилено работещ, може да приготви вкусна храна, която да отговаря напълно на съветите на Амайа. Ястията, които ни представи, бяха приготвени просто, без много подправки (аз дори бих казала без никакви, и тук нямам пред вид солта!)

IMG_9939_4932A2w

Първото ястие представляваше яхния от леща, приготвена в тенджера под налягане. Към лещата се добавят глава лук, нарязани моркови, чушка, скилидка чесън, зехтин, подправя се с карамфил и един дафинов лист. Вари се до готовност, довършва се с лека запръжка от зехтин и червен пипер, а целите зеленчуци се нарязват на ситно и се добавят в ястието. Ако лещата стане много водниста, можем да я сгъстим с пасиран варен картоф.

IMG_9962_4954A4w

PISTO MANCHEGO – рецепта от Кастиля Ла Манча
Това ястие доста прилича на нашите леки зеленчукови гювечи, с тази разлика, че е доста по-воднисто.
Приготвя се, като се нарязват на дребни кубчета тиквички, лук и червени чушки, които се задушават м малко зехтин. След това се прибавя доматено пюре, или пресни домати, нарязани на кубчета. Подправя се със сол и дафинов лист, може да се поднесе като основно, или като гарнитура към леки меса или поширани яйца.

IMG_9979_4971w4

„ESCALIVADA” - моят личен фаворит сред зеленчуковите ястия, се приготвя, като на фурна или на скара се изпичат няколко патладжана, червени чушки, няколко глави лук, два-три дребни домата и една глава чесън. Всички продукти се задушават и се обелват. След това ги нарязваме на ивици, подправяме със счукания чесън, сол и зехтин. Според мен тази рецепта много се доближава до нашето кьопоолу, с тази разлика, че тук присъства и лук, който изпечен придобива една много приятна сладост.

IMG_9983_4975w4

Риба в салса верде
Типична рецепта от Испания, състояща се от лек зеленчуков сос, включващ зелен лук, магданоз, скилидка чесън, зехтин и бяло вино, в който е поширано филе от бяла риба. Ястието беше обогатено с добавката на пресен грах и зелени аспержи, а за още повече хранителна стойност Амайа перпоръчва да се добавят наколко нарязани сварени яйца.

IMG_9985_4977Aw2

Докато Серхио се подготвяше да презентира десерта, Амайа го наблюдаваше зорко да не пропусне да добави незаменимия екстра вирхен зехтин :-)

IMG_9975_4967w4

Десертът наистина включваше зехтин! И трябва да призная, въпреки скептицизма си, че това предложение заема първо място в моята лична класация. Филетирани портокали, подсладени с щипка захар или пък мед, поръсени с орехови ядки и струйка качествен испански зехтин - един достоен завършек на една истинска пет-степенна демонстрация по здравословно хранене, съобразена с всички правила на средиземноморската диета.

IMG_0034_5024w2A

Накрая всички поканени - фууд-блогъри, ресторантьори и журналисти, се усмихвахме доволно след десерта и чашата вино, с която беше придружена презентацията на ястията.

вторник, 5 април 2011 г.

Salmon with green asparagus & spring potatoes ○ Сьомга със зелени аспержи и пролетни картофки

Salmon with green asparagus & spring potatoes

За две порции
Две парчета филе от сьомга, по 200г всяко
12 пресни зелени аспержи
12 дребни червени картофа
100мл сметана
див лук
80мл зехтин екстра върджин
40мл лимонов сок
смляна морска сол
смлян бял пипер
1 лимон

Salmon with green asparagus & spring potatoes



Поставете филетата от сьомга в незалепващ съд и изпечете в загрята до 200градуса фурна за около 8-10минути.
Сотирайте картофите цели, след което ги нарежете на кръгове. Поширайте аспержите за минута – две във кипяща вода, подправена със сол и лимонов сок.
Разбийте сметаната леко, колкото да добие кремообразна консистенция.
Разбийте зехтина, лимоновия сок (може да добавите и лъжичка горчица), подправете със сол и бял пипер.
Аранжирайте ястието, като сложите по едно филе във всяка чиния, добавете нарязани картофи, полейте ги със сметановия сос, а върху аспержите и рибата сипете от лимоновия винегрет. Поръсете с нарязан на ситно див лук и дребни късчета лимон.